Süleymancıların lideri Alihan Kuriş’in gözaltına alınmasına yönelik yapılan operasyonla ilgili konuşan Adalet Bakanı Akın Gürlek, “Kesinlikle dini bir görüşe, cemaate karşı bir operasyon yok. Mali yapılanmaya yönelik bir operasyon.” ifadesini kullandı. Gözaltı kararı verilen 49 kişiden 30’u gözaltına alındı.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan yapılan açıklamaya göre; liderliğini Alihan Kuriş’in yaptığı “çıkar amaçlı suç örgütü”ne yönelik, ‘Suç örgütü kurma ve yönetme, suç örgütüne üye olma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama, kamu kurum ve kuruluşları zararına dolandırıcılık, vergi usul kanununa muhalefet’ suçlarından soruşturma başlattı.
Ankara, Sakarya ve Antalya’da eş zamanlı baskınlar yapıldığını ifade eden İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi, aralarında Alihan Kuriş’in de bulunduğu 30 şüphelinin gözaltına alındığını söyledi.
Bakan Çiftçi, gözaltı listesindeki üç kişinin yurt dışında olduğunu belirterek, 10 şüpheliyi arama çalışmalarının sürdüğünü kaydetti.
Soruşturmaya ilişkin ayrıntılar paylaşan Bakan Çiftçi, Kuriş’in 2016 yılında bu akımın başına geçtiğini belirterek, “Akımın başına geçmesiyle beraber faaliyetler daha gizlilik içerisinde yürümeye başladı. Almanya’nın Köln şehrinde büyük bir merkez yapıyorlar. Bu bina bittiğinde faaliyetlerinin tamamının oraya kaydırılacağını da değerlendiriyoruz.” ifadelerini kullandı.
Bakan Çiftçi’nin açıklamalarından satır başları şöyle:
– Alihan Kuriş suç örgütüne yönelik operasyon gerçekleştirildi. Henüz sıcak bir gelişme, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama, dolandırıcılık ve vergi kanuna muhalefet suçlarından dolayı Ankara, Sakarya ve Antalya’da eş zamanlı operasyon yapıldı. Bunların neticesinde içlerinde Alihan Kuriş’in de bulunduğu 30 şüpheli şahıs gözaltına alındı, üç şahıs yurt dışında, 10 şahısın da yakalanmasına yönelik çalışmalar devam ediyor.
– Alihan Kuriş 2016 yılında bu akımın başına geçti. Akımın başına geçmesiyle beraber faaliyetler daha gizlilik içerisinde yürümeye başladı. Almanya’nın Köln şehrinde büyük bir merkez yapıyorlar. Bu bina bittiğinde faaliyetlerinin tamamının oraya kaydırılacağını da değerlendiriyoruz. Dolayısıyla örgütün finansal ayaklarına yönelik olarak bir operasyon.
Akın Gürlek: Dini görüşe ya da cemaate yapılmıyor
Trabzon programı kapsamında bir otelde düzenlenen AK Parti 25. Yıl Teşkilat Buluşması Programı’na katılan Adalet Bakanı Akın Gürlek, burada basın mensuplarının gündemle ilgili sorularını cevapladı.
Bakan Akın Gürlek, “Alihan Kuriş Suç Örgütü”ne yönelik operasyonla ilgili sorulan soruya “Kara para aklama, vergi kanununa muhalefet gibi suçlardan dolayı Alihan Kuriş ve 48 kişi hakkında, 49 kişi hakkında gözaltı kararı verildi. Burada kesinlikle dini bir görüşe, dini bir cemaate ya da sivil toplum kuruluşlarına karşı bir operasyon yok. Bu tamamen mali yapılanmaya yönelik bir operasyon. Başsavcılığımızın takdirinde bu operasyon devam ediyor. Şu an herhalde gözaltı çalışmaları da devam ediyor, yakalanamayanlar var. Ama uzun süreden beri takip edilen, çalışılan bir dosyaydı.” diye konuştu.












Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *