Almanya’da etkisini sürdüren kuraklık ve sıcak hava nedeniyle Ren Nehri’nde su seviyesinin düşmesi, Köln kentinde seyreden bir yolcu gemisinin karaya oturmasına neden oldu. Avrupa’nın neredeyse tamamında sıcak ve kurak havalar etkisini sürdürüyor.
Köln Su Polisi’nin açıklamasına göre, 135 metre uzunluğundaki “Viking Einar” adlı yolcu gemisi, Deutzer Platte mevkisinde dönüş manevrası sırasında sığlığa oturarak mahsur kaldı. Geminin pruvasının rıhtım duvarına hafif şekilde temas ettiği, olayda yaralanan olmadığı bildirildi.
Yetkililer, gemiyi kurtarmaya yönelik ilk girişimin sonuç vermemesi üzerine Su Yolları ve Denizcilik İdaresi ile su polisinin bölgeye sevk edildiğini belirterek, ilk incelemelerde olayın Ren Nehri’ndeki su seviyesinin mevsim normallerinin altına düşmesinden kaynaklandığının değerlendirildiğini kaydetti.
Nehir trafiğinin kontrollü şekilde sürdüğü belirtilirken, geminin başka bir geminin yardımıyla bulunduğu yerden çıkarılması için çalışıldığı aktarıldı.
Su polisi olayla ilgili inceleme başlatırken, gemi kaptanına idari para cezası uygulandığını duyurdu.
Son haftalarda Almanya’nın büyük bölümünde etkili olan yağışsız hava ve yüksek sıcaklıklar nedeniyle Ren Nehri’ndeki su seviyesinin önemli ölçüde gerilediği, bunun ülkenin en önemli iç su yolu olan nehirde yük ve yolcu taşımacılığını olumsuz etkilediği, yük gemilerinin ise daha düşük kapasiteyle sefer yapmak zorunda kaldığı belirtildi.
Avrupa genelinde kuraklık
Birçok Avrupa ülkesinde rekor sıcaklıklar görülürken, bazı ülkelerde ise şiddetli yağışlar sel ve su baskınlarına neden oldu.
Fransa
Fransız meteoroloji ajansı Meteo-France, yaklaşık iki haftadır etkisini sürdüren ve hafta sonuna doğru ülkenin büyük bir kısmında hafifleyen sıcak hava dalgasının 6-13 Temmuz haftasında yeniden yoğunlaşacağını bildirdi.
Fransa bir yandan sıcak havalara teslim olurken, diğer yandan özellikle ülkenin kuzey bölgelerinde etkili olan şiddetli rüzgarlar su baskınlarına ve yıkıma neden oldu.
Hauts-de-France bölgesine bağlı Pas-de-Calais ve Nord vilayetlerinde yer yer saatteki hızı 104 kilometreyi bulan rüzgarlar etkili oldu. Nord vilayetine bağlı Maubeuge kentinde 27 Haziran’ı 28 Haziran’a bağlayan gece, bir saatte 15 günlük miktara eş değer yağış düştü.
Eyalette bazı yerleşim yerleri sular altında kalırken, yağışlara bağlı olaylarda 2 kişi yaralandı.
Ulusal demir yolu şirketi SNCF, Hauts-de-France bölgesine hizmet veren çok sayıda seferin raylara ağaç düşmesi nedeniyle iptal edildiğini bildirdi.
Elektrik dağıtım şirketi Enedis, fırtınanın elektrik kablolarında verdiği zarar nedeniyle başta Nord vilayetinde 17 bin, Aisne’de 13 bin, Yvelines ve Indre-et-Loire’da ise 1200 olmak üzere toplamda 36 bin hanede elektrik kesintisi yaşandığını belirtti.
Centre-Val de Loire bölgesindeki Tours şehrinde ise yaklaşık 2 santimetre büyüklüğünde dolu yağışı oldu.
Sıcak hava dalgasının etkisi altında kalan Fransa’da 24 Haziran’dan bu yana, geçmiş ortalamalara kıyasla fazladan 1000 civarında kişinin hayatını kaybettiği bildirilmişti.
İtalya
İtalya genelinde yaklaşık 10 gündür devam eden aşırı sıcaklar kuzeydeki bazı yerlerde etkisini kaybederek yerini şiddetli sağanaklara bıraktı. Ülkede aynı anda hem aşırı sıcaklarla hem de aşırı yağışlarla mücadele ediliyor.
Rainews24 kanalının haberine göre, başkent Roma başta olmak üzere Sicilya ve Sardinya adalarında bugün hava sıcaklıklarının 40 derece ve üzerine çıkarak zirve yapması bekleniyor.
Ayrıca, aşırı sıcakların etkili olduğu ülkenin batısındaki Sardinya Adası’ndaki Orosei koyunda sahilde 75 yaşındaki bir kişi şemsiye altında fenalaşarak yaşamını yitirdi. Ülkede geçen hafta aşırı sıcaklar nedeniyle en az 5 kişi ölmüştü.
Hava sıcaklıklarında risk seviyesini 4 renk kategorisinde gösteren İtalya Sağlık Bakanlığı, günlerdir yüksek sıcaklıklar nedeniyle “kırmızı” alarm seviyesinde tuttuğu şehirlere yenisini ekledi.
Bakanlık, günlerdir “kırmızı” alarm seviyesinde tuttuğu; başkent Roma, Ancona, Bari, Bologna, Bolzano, Brescia, Floransa, Frosinone, Cenova, Latina, Milano, Perugia, Pescara, Rieti, Torino, Venedik, Verona ve Viterbo’ya ek olarak, Campobasso, Civitavecchia, Napoli ve Palermo şehirlerini de bu kapsama aldı ve bugün için risk seviyesi yüksek kent sayısını 18’den 22’ye çıkarttı.
Sağlık Bakanlığı, yarın ve 1 Temmuz’da da “kırmızı” alarm verilen kentlere, Cagliari, Katanya ve Trieste’nin de ekleneceğini ve sıcak hava nedeniyle yüksek risk taşıyan şehir sayısının 25’e yükseleceğini belirtti.
Bu arada, aşırı sıcaklar sebebiyle Padova ve Rapallo kentlerinde havalandırma sistemlerine aşırı yük binmesi dolayısıyla dün gece elektrik kesintilerinin yaşandığı basına yansıdı.
Diğer taraftan, aşırı sıcakların etkili olduğu ülkenin kuzeyinde bazı yerlerde dün gece itibarıyla gök gürültülü şiddetli sağanak ve dolu yağdı.
Ülkenin kuzeybatısında dün gün içinde hava sıcaklığının 38 dereceyi gördüğü Torino kentinde ve civarında bazı kasabalarda gece sağanak ve şiddetli rüzgar su baskınlarına ve ağaçların devrilmesine neden oldu.
Yine kuzeydeki Alto Adige Bölgesi içinde yer alan Merano kasabasında da görülen şiddetli yağış sele neden oldu. Kasabadaki sel sebebiyle bazı yollar çökerken, en az 5 kişi yaralandı, 69 kişi evlerinden tahliye edildi.
Yoğun yağış sebebiyle bazı evler çamur altında kaldı.
Bu arada, Başbakanlık Sivil Savunma Birimi, bugün için 10 bölgede aşırı yağış olabileceği uyarısıyla “sarı” alarm verdi.
Milano’da bulunan turistler ve İtalyanlar, AA muhabirine yüksek sıcaklıklarla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Meksikalı turist Gina, buradaki ilk günü olduğunu belirterek, “Burası çok sıcak, çok kuru. Meksika’da da böyle bir sıcaklık var ama biraz daha tropikal, biraz daha katlanılabilir.” dedi. Sıcaktan korunmak için yanında her zaman güneş kremi taşıdığını dile getiren Gina, “Her zaman bu yelpazeleri yanımızda taşıyoruz. Ayrıca su püskürten vantilatör de aldık. Her zaman bol su içiyoruz.” diye konuştu.
Kolombiyalı Raquel de “Bu çok güçlü bir sıcak ve neredeyse hiç esinti yok.” ifadesini kullandı. Güneşten korunmak için şemsiye taşıdığı ve bunun kendisine yardımcı olup olmadığı sorulan Raquel, “Evet, şemsiye, güneş kremi, güneş gözlüğü, şapka, cildi güneşten korumak için mümkün olan her şey yapıyorum.” yanıtını verdi. Raquel, bu sıcaklıklara ülkesi Kolombiya’dan alışkın olduğunu belirterek, “Bu seyahati planlarken, hazırlıklı olmak için ne getirmem gerektiğini bilmek amacıyla her şehirde tahmini veya yaklaşık olarak kaç derece sıcaklık olacağını kontrol ettim. Bazen Kolombiya’da sıcak olan diğer şehirlere seyahat ediyoruz, bu yüzden buradaki sıcaklık oradaki diğer şehirlerin sıcaklığına çok benziyor.” diye konuştu.
Milano’yu gezmeye gelen İtalyanlardan Donatella da sıcakların son dönemde bunaltıcı düzeyde olduğunu belirterek, “Maalesef, son zamanlarda çoğu insan kendini kötü hissediyor. Bu yüzden beni dinleyecek herkese bol su içmelerini tavsiye ediyorum. Bol şeker, bol mineralli tuzlu şeyler için, çünkü bu sıcaklık çok tehlikeli.” değerlendirmesinde bulundu. Kendisinin aslen Napolili olduğunu ama kuzeydeki Jesolo şehrinde yaşadığını aktaran Donatella, “Jesolo’da nefes alamıyorsunuz, en azından burada arada bir esen bir hava var, ama orada hiç yok. Ama bütün İtalya’da havalar çok sıcak.” dedi.
Milanolu Federica da su alıp yüzüne tutarak serinlemeye çalıştığını ancak yine de sıcak nedeniyle acı çektiğini belirterek, bu nedenle bu sıcağa bir çare olmadığını söyledi. Federica, böyle bir sıcaklık beklemediğini en azından gelmemesini umduğunu dile getirerek, “Şimdi geldiğine göre, onunla mücadele etmeye çalışıyorum. Taze sıkılmış portakal suyu içiyorum. Bol su içmek ve susuz kalmamak önemli. Mümkün olduğunca dayanmaya çalışacağız.” diye konuştu.
Hollanda
Hollanda basınında yer alan haberlere göre, ülkeyi etkisi altına alan rekor sıcaklıkların ardından hafta sonu son yılların en şiddetli gök gürültülü fırtınalarından biri yaşandı. Şiddetli fırtınalar sırasında 300 binden fazla yıldırım düşmesi kaydedildi.
Yoğun yağışların neden olduğu ani su baskınları özellikle Amsterdam başta olmak üzere birçok bölgede yolların ve sokakların sular altında kalmasına yol açtı.
Polonya
Polonya’da pazar günü ölçülen 40,5 derece, ülke tarihinin en yüksek hava sıcaklığı olarak kayıtlara geçti. Aşırı sıcaklar nedeniyle demir yolu altyapısında 300’den fazla arıza meydana geldi. Yetkililer sıcak hava dalgasına bağlı ilk can kaybının yaşandığını ve aynı gün ülke genelinde 17 kişinin boğularak hayatını kaybettiğini bildirdi.
Öte yandan, sıcak hava dalgasının etkisini kaybetmeye başlamasıyla birlikte ülkenin batısı ve güneyi için şiddetli gök gürültülü fırtına uyarısı yapılırken, kuvvetli yağış, dolu ve saatte 115 kilometreye ulaşabilecek rüzgar nedeniyle ani sel ve fırtına kaynaklı hasar riskine dikkati çekildi.
Yunanistan
Yunanistan’daki meteoroloji tahminlerine göre, sıcaklıklar yarından itibaren artacak ve cumaya kadar bazı bölgelerde 40 dereceye kadar yükselecek. Hafta sonu ise rüzgarın etkisini artırması bekleniyor. Bazı bölgelerde fırtına ve dolu yağışı da olabileceği öngörülüyor.
İsviçre
İsviçre genelinde 20 Haziran’dan bu yana yaşanan kavurucu sıcakların ardından gök gürültülü yağışlar etkili oldu. Ülke genelinde haziran rekorları kıran sıcak hava dalgası, akşam saatlerinde yerini yağmura bıraktı.
İsviçre Federal Meteoroloji ve Klimatoloji Ofisinden (MeteoSwiss) yapılan açıklamada, ülkenin birçok bölümünde şiddetli ve gök gürültülü yağışların etkili olduğu belirtildi. Açıklamada, “Yerel olarak daha şiddetli yağışlar ve gök gürültülü fırtınaların yanında kuvvetli rüzgarlar etkili olacak. Gece boyunca hava sakinleşecek ve çoğunlukla açık bir gökyüzü hakim olacak.” ifadelerine yer verildi.
Dondurucu kış soğuklarıyla ünlü İsviçre’de son dönemde etkili olan sıcak hava dalgası nedeniyle haziran ayı sıcaklık rekorları kayıtlara geçmişti. Basel’de 26 Haziran’da kayıtlara geçen 38,8 derece sıcaklık ile bu şehirde haziran ayı rekoru kırılmıştı.
Avusturya
Avusturya Meteoroloji Kurumu, sıcak hava dalgasının etkili olduğu ülkenin batı bölgelerinde bugün itibarıyla yer yer yağış beklendiğini açıkladı. Bugün Innsbruck, Linz, Salzburg ve Bregenz şehirlerinde yağış beklendiği ifade edilen açıklamada, ülkenin başkentinin bulunduğu doğu kısımlarında ise aşırı sıcakların sürdüğü bildirildi. Açıklamada, yarın ise ülke genelinde kısa süreli de olsa yağış olacağı bilgisi paylaşıldı.
Çekya
Çekya Hidrometeoroloji Enstitüsünden yapılan açıklamada ise hafta sonu rekor sıcaklığın kaydedildiği, bugün itibarıyla yer yer yağış olduğu aktarıldı. Açıklamada, ülkenin doğu kısımlarında aşırı sıcakların bir süre daha devam edeceği ve 35-39 santigrat derecelerde seyredeceği belirtildi.
Batı Bohemya bölgesinde ise havaların serinleyeceği ifade edilen açıklamada, bugün akşam saatlerinde yer yer sağanak ve gök gürültülü fırtınanın yanı sıra bazı bölgelerde dolu yağışının beklendiği aktarıldı.
Hırvatistan
Hırvatistan’da Vis Adası’nda orman yangını çıktı. Hırvatistan İtfaiye Birliğinden yapılan açıklamada, yangına müdahalenin devam ettiği bildirildi. Hırvatistan’da Devlet Hidrometeoroloji Enstitüsü de hava sıcaklıklarının 34 ile 39 derece arasında olacağını açıklayarak, vatandaşların sıcaklara karşı tedbirli olmaları konusunda uyarı yaptı.
Bosna Hersek
Bosna Hersek Federasyonu Hidrometeoroloji Enstitüsü, günün en yüksek sıcaklıklarının 33 ile 40 derece arasında olacağını açıklayarak, vatandaşları dikkatli olmaları konusunda uyardı. Başkent Saraybosna’da hava öğleden önce güneşli günün ikinci bölümünde ise bulutlu olacak. Günün en yüksek hava sıcaklığının yaklaşık 35 derece olması bekleniyor.
Sırbistan
Sırbistan Hidrometeoroloji Kurumu da ülke genelinde sıcaklıklar dolayısıyla kırmızı alarm ilan etti. Uzmanlar ise vatandaşlara güneşten kaçınmalarını, gölgede ve klimalı ortamlarda kalmalarını tavsiye etti.
Slovenya ve Karadağ
Slovenya ve Karadağ’da yüksek sıcaklıkların özellikle yaşlı, çocuk ve hastalarda ciddi sağlık etkilerine yol açabileceği ve yaşanabilecek olumsuzluklara karşı önlem alınması uyarısı yapıldı.
Romanya, Kosova, Arnavutluk, Kuzey Makedonya
Sıcak hava dalgasının etkisi altındaki Romanya’da sıcaklıkların 41 dereceye kadar çıkacağı belirtildi. Romanya Meteoroloji Kurumundan yapılan açıklamada, bugün öğleden sonra en yüksek sıcaklığın 40 derece olarak ölçüldüğü, ülke genelinde kırmızı alarm verilen hava sıcaklığının 41 dereceye ulaşacağı ifade edildi. Aşırı sıcakların zirve yapmasının ardından yarın akşam saatlerinde ülkenin dağlık bölgelerinde gök gürültülü yağışların beklendiği aktarılan açıklamada, şiddetli rüzgara karşı da uyarı yapıldı.
Kosova Hidrometeoroloji Enstitüsü, hafta başında ülkede hava sıcaklığının 38 dereceye kadar çıkacağını, hafta ortasından itibaren sıcaklıkların düşeceğini, yerel yağışlar ve gök gürültülü sağanaklarla birlikte hava koşullarının belirgin şekilde iyileşeceğini bildirdi. Yetkili kurumlar, kronik hastalığı bulunan kişileri, yaşlıları ve çocukları güneşe maruz kalmaktan kaçınmaları, bol sıvı tüketmeleri ve açık havada fiziksel aktiviteleri sınırlamaları konusunda uyardı.
Arnavutluk Jeobilimler Enstitüsüne göre, bugün ve yarın alçak kesimlerde hava sıcaklığının 40 dereceye, dağlık bölgelerde ise en fazla 34 dereceye kadar ulaşması bekleniyor. Ülke genelinde orman yangını riski “orta” veya “düşük” seviyede bulunuyor.
Kuzey Makedonya Hidrometeoroloji İşleri İdaresi (UHMR) ise bugün ve yarın için “sarı uyarı” yayımlayarak havanın az ila orta derecede bulutlu ve güneşli ve çok sıcak olacağını bildirdi. UHMR, güneyden gelen sıcak hava kütlesinin etkisiyle gelecek haftanın ortasına kadar havanın güneşli ve çok sıcak seyredeceğini vurgulayarak, “Gündüz sıcaklığı 30 derecenin üzerinde olacak, bazı yerlerde ise 39 dereceye kadar ulaşacak. Yüksek sıcaklıklar gece saatlerinde de etkisini sürdürecek.” ifadelerine yer verdi.













Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *