Filistin Futbol Federasyonu Başkanı, aynı zamanda Fetih Hareketi Genel Sekreteri ve Abbas sonrası yerine muhtemel adaylardan Cibril Recub, FIFA toplantısı sırasında İsrailli Federasyon Başkanı ile tokalaşmayı reddederek, “Ulusal haysiyet protokole tabi değildir” dedi. FİFA başkanı ikiliyi tokalaştırmaya çalıştı.
Olay, FIFA Başkanı Gianni Infantino’nun Perşembe günü Kanada’nın Vancouver kentinde düzenlenen 76. FIFA Kongresi sırasında Racub’u İsrail Futbol Federasyonu Başkan Yardımcısı Bassem Şeyh Süleyman’ı selamlamaya davet etmesiyle yaşandı. FIFA Başkanı Gianni Infantino, Racub ve Suliman’ı sahneye davet etti.
İsrail ile Filistin’in “FIFA nezdinde aynı hak, görev ve zorunluluklara sahip olduğunu” söyleyen Infantino’nun Filistin ve İsrailli temsilcilere hitaben “beraber çalışalım” demesine ve tokalaşmalarını istemesine Filistin Futbol Federasyonu Başkanı Recub tepki gösterdi.
Infantino’nun ısrarına rağmen ülkesinin maruz kaldığı İsrail saldırı ve işgalini protesto ederek, İsrailli yetkiliyle tokalaşmayı ve yanında durmayı reddeden Recub sahneden inerken, salondaki FIFA üyesi ülkelere hitaben Filistin halkının çektiği acılara işaret ederek “Acı çekiyoruz.” dedi.
Recub salondaki yerine geçtiğinde çevresindekiler tarafından bir kez daha alkışlandı.
***
Toplantı sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cibril Recub, “İsrail adına konuşan adam, acılara, neler olup bittiğine dikkat bile etmedi. İsrail hükümetinin çirkin yüzünü, soykırımı ve etnik temizliği aklamaya çalışıyor. İsrail işgali, boğma, kısıtlama, öldürme ve tutuklamalar yüzünden tüm spor faaliyetlerini durdurmak zorunda kaldık.” ifadelerini kullandı.
FIFA’ya çağrıda bulunan Recub, “Lütfen işgal altındaki topraklarda resmi lig düzenlemeyi ve burayı fonlamayı durdurun. Uluslararası hukuka göre buralar Filistin toprağıydı. İsrail buralardaki dokuz yerleşim yerinde kulüp ve lig organize ediyor. Bu FIFA standartlarına aykırıdır.” diye konuştu.
***
Recub daha sonra Facebook’ta bir video paylaşarak şunları söyledi:
“FIFA toplantısı platformundan, ulusal onurun protokol kurallarına tabi olmadığını ve sporcularımız dahil halkımızın kanının kutsallığına duyduğumuz saygıdan dolayı, İsrail Futbol Federasyonu temsilcisiyle tokalaşmayı reddederek açık ve ilkesel bir tutum aldık.”
***
Recub kongrede yaptığı konuşmada, Filistin futbol federasyonunun, FIFA’nın yasadışı yerleşim yerlerindeki İsrail kulüpleriyle bağlantılı ihlaller konusunda harekete geçmeme kararına karşı Spor Tahkim Mahkemesi’ne (CAS) itiraz edeceğini söyledi.
Kendisi, “gidilen yolu düzeltmek” ve kuralların istisnasız tüm federasyonlara eşit şekilde uygulanmasını sağlamak amacıyla 22 Nisan 2026’da resmi bir itiraz başvurusu yapıldığını söyledi.
Recub, bu adımın bir çatışma amacı taşımadığını, aksine yasal prosedürlere uyulmasını yansıttığını belirterek, Filistin federasyonunun “sadece kuralların siyasi önyargı olmaksızın eşit şekilde uygulanmasını talep ettiğini” sözlerine ekledi.
İsrail kulüplerinin, Filistin futbol federasyonuna ait arazide, federasyonun izni olmadan İsrail federasyonu tarafından düzenlenen turnuvalarda yarışmaya devam ettiğini ve bunun FIFA kurallarını, özellikle de üye federasyonların toprak bütünlüğüyle ilgili kuralları ihlal ettiğini söyledi.
Recub, FIFA Disiplin Kurulu’nun eşitlik ve ayrımcılık yapmama ilkelerine aykırı “ciddi ihlaller” tespit ettiğini belirterek, durumu “sistematik bir başarısızlık ve kurumsal suç ortaklığı” olarak nitelendirdi.
FIFA Konseyi’nin 19 Mart’ta Filistin’in önerisiyle ilgili işlem yapmama kararı aldığını, ancak İsrail federasyonuna ayrımcılık karşıtı hükümler uyarınca para cezası verdiğini belirten yetkili, bunu “ihlalleri kabul etmek ile caydırıcı önlemlerin yokluğu arasındaki bir çelişki” olarak nitelendirdi.
Recub, insan hakları raporlarına göre, yasadışı yerleşim kulüplerinin faaliyetlerine devam etmesi ve İsrail futbolunda ayrımcı uygulamaların sürmesiyle birlikte, sahada hiçbir değişiklik olmadığını, bu uygulamaların “sadece İsrailliler için belirlenmiş” etkinlikler de dahil olmak üzere devam ettiğini söyledi.
Konunun siyasi çatışma veya sınırlar değil, FIFA kurallarının uygulanmasıyla ilgili olduğunu söyleyen yetkili, başka bir federasyonun topraklarında izinsiz müsabakalara izin vermenin diğer federasyonları da etkileyebilecek “tehlikeli bir emsal teşkil ettiğini” belirtti.
***
Uluslararası toplum ve BM, Doğu Kudüs de dahil olmak üzere Batı Şeria’yı işgal altındaki Filistin toprakları olarak kabul etmekte ve İsrail yerleşimlerini uluslararası hukuka göre yasadışı görmektedir.
Mart ayında FIFA Disiplin Kurulu, İsrail Futbol Federasyonu’nu birden fazla “ciddi ve sistematik” ayrımcılık ihlalinden suçlu buldu ancak büyük yaptırımlar uygulamaktan kaçındı.
Komite, FIFA’nın ırkçılığa karşı harekete geçmediğini, siyasallaştırılmış ve militarist söylemlere müsamaha gösterdiğini ve işgal altındaki Batı Şeria’daki yerleşim yerlerinde Filistinlilerin futbol altyapısından dışlanmasına izin verdiğini belirtti. Bu davranışı, ayrımcılık sisteminde “kurumsal suç ortaklığı” olarak nitelendirdi.
İhlallerin “ciddi ve örnek teşkil edecek yaptırımlar” gerektirdiğini belirtmesine rağmen, FIFA 150.000 İsviçre frangı (190.000 dolar) para cezası verdi ve üç iç saha maçında “Futbol Dünyayı Birleştirir – Ayrımcılığa Hayır” pankartının sergilenmesini emretti.
Komite ayrıca, Filistin Futbol Federasyonu’nun işgal altındaki topraklarda bulunan İsrail kulüplerinin uluslararası müsabakalardan men edilmesi talebini, konunun kendi yetki alanı dışında kaldığı gerekçesiyle reddetti.
***
Filistin Olimpiyat Komitesi Başkan Yardımcısı Esad el-Mecdelavi 16 Şubat 2026’da İsrail’in Ekim 2023’ten bu yana Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılarda 45’i kadın 1007 Filistinli sporcunun hayatını kaybettiğini, 265 spor tesisinin zarar gördüğünü açıklamıştı.
Komite verilerine göre, hasar gören tesisler arasında 23 büyük stat ve saha, 35 kapalı spor salonu, 58 kulüp binası ve FIFA finansmanıyla yapılan ve tamamı yıkılan 12 saha bulunuyor.













Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *