Trump, sosyal medya hesabından Hürmüz Boğazı’nın kapalı olmasına ilişkin paylaşım yaptı. 7 Nisan’ın İran’da “Enerji Santrali ve Köprü Günü” olacağını ifade eden Trump, “boğazı açın yoksa cehennemde yaşayacaksınız” uyarısı yaptı, “Allah’a hamdolsun” ifadesi kullandı.
İran’a İsrail’le birlikte saldırılarını sürdüren ABD Başkanı Trumpu, başka bir paylaşımında da, İran’da düşürülen savaş uçağının yaralı F-15 mürettebatının operasyonla “İran dağlarının derinliklerinden kurtarıldığını” öne sürdü.
Trump, “Bu tür baskınlar nadiren denenir çünkü hem personel hem de ekipman için büyük tehlike vardır. Böyle bir operasyon normalde gerçekleşmez.” ifadelerini kullandı.
İkinci baskının ilk baskının ardından geldiğini aktaran Trump, operasyonların 7 saat sürdüğünü anlattı.
Trump, Beyaz Saray’daki Oval Ofis’te askeri yetkililerle yarın basın toplantısı düzenleneceğini de açıkladı.
Fox News’te tehditlerine devam etti
Trump, Fox News’e telefonla yaptığı açıklamada, İran’la anlaşmanın gerçekleşmemesi durumunda ülkeye yönelik saldırı planlarına değindi. ABD Başkanı’nın İran’la ilgili olarak, “Hızlıca bir anlaşma yapmazlarsa her şeyi havaya uçurmayı ve petrolü ele geçirmeyi düşünüyorum. Ülkelerinin dört bir yanında köprülerin ve elektrik santrallerinin yerle bir olduğunu göreceksiniz.” ifadelerini kullandığı aktarıldı.
ABD’nin Tahran yönetimiyle bir anlaşmaya varabileceği aktarılan haberde Trump’ın, “Sanırım yarın için iyi bir şansımız var; şu anda müzakereler devam ediyor.” dediği kaydedildi.
Haberde, Trump’ın, İran’da sokağa çıkan 45 bin muhalifin İran yönetimi tarafından öldürüldüğünü iddia ettiği, bu muhaliflere destek amacıyla silah gönderdiğini, söz konusu silahların Kürtler aracılığıyla ulaştırıldığını ve Kürtlerin bu silahları hâlâ ellerinde tuttuklarını düşündüğünü söylediği kaydedildi.
Trump, İran’ın bir Amerikan uçağını düşürmesinin ardından sosyal medya hesabından yaptığı son paylaşımlarda ifadelerini daha sertleştirerek, Hürmüz Boğazı’nın açılmaması durumunda İran’a büyük bir saldırı başlatacağını vurguladı.
Trump, 7 Nisan’ın İran’da “Enerji Santrali ve Köprü Günü” olacağını belirterek, “Boğazı açın yoksa cehennemde yaşayacaksınız” uyarısında bulundu ve paylaşımında “Tanrı’ya şükür” ifadesini kullandı.
Savaş uçağının düşürülmesi
İran Devrim Muhafızları Ordusu, 3 Nisan’da ülkenin orta kesimlerinde bir savaş uçağını hava savunma sistemleriyle vurarak düşürdüğünü duyurmuştu.
İran basını, ABD’ye ait savaş uçağının pilotunun yakalanıp esir alınmış olabileceğini kaydetmişti.
ABD basınına konuşan yetkililer de uçağın düştüğünü doğrulayarak mürettebattan bir kişinin kurtarıldığını, ikinci kişi için arama kurtarma çalışmalarının sürdüğünü belirtmişti.
New York Times gazetesinin haberinde, Hürmüz Boğazı yakınlarında F-15 savaş uçağıyla neredeyse aynı anda, ikinci bir ABD savaş uçağının daha düşürüldüğü kaydedilmişti. Haberde, uçağın pilotunun olaydan kurtulduğu öne sürülmüştü.
ABD Başkanı Donald Trump, İran’da 3 Nisan’da düşürülen F-15E savaş uçağının ikinci pilotunu da kurtardıklarını iddia etmişti.













Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *