9 bin Amerikan askerine ve ABD deniz üssüne ev sahipliği yapan Bahreyn Kralının, Trump’tan gelen telefon aramasında, son gelişmeleri ve işbirliğini görüştükleri bildirildi. Görüşme, İran’da Laricani ve üst düzey liderlere yönelik ABD ve İsrail saldırılarının arkasından gerçekleşti. Bahreyn, 2020 yılında İbrahim Anlaşmalarına katılmıştı.
Bahreyn resmi ajansı BNA’nın haberine göre, Al Halife, Trump ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Bölgedeki güncel gelişmeler ışığında Bahreyn ile ABD arasındaki ilişkiler ve işbirliğinin ele alındığı görüşmede, ortak ilgi alanlarına giren bölgesel ve uluslararası konular konuşuldu.
Bahreyn resmi haber ajansı tarafından yayınlanan haberde şu açıklama yapıldı:
“Bahreyn Kralı Hamad bin İsa Al Khalifa, Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump’tan telefon aldı.
Kral Hazretleri ve ABD Başkanı, bölgedeki güncel gelişmeler ışığında iki ülke arasındaki uzun süredir devam eden bağları ve iş birliğini ele aldılar. Ayrıca karşılıklı ilgi alanlarına giren bir dizi bölgesel ve uluslararası konuyu da gözden geçirdiler.
Bahreyn Haber Ajansı’na (BNA) göre, Başkan Trump, ülkesinin Bahreyn Krallığı ve Körfez İşbirliği Konseyi devletlerine tam desteğini vurgulayarak, güvenlik ve istikrarlarını koruma konusundaki kararlılığının altını çizdi.
Ayrıca, İran’ın Körfez ülkelerini hedef alan düşmanca saldırılarını kınadığını yineledi.
Majesteleri, ABD Başkanı’nın Krallığın ve Körfez bölgesinin güvenliği ve istikrarına yönelik desteğinden dolayı takdirlerini ifade etti.
Majesteleri, iki ülke arasındaki güçlü ilişkileri ve çeşitli sektörlerdeki iş birliğini daha da ilerletme ve karşılıklı çıkarlarına hizmet etme konusundaki ortak kararlılıklarını övgüyle karşıladı.”
ABD’nin bölgedeki üsleri
1958’den bu yana bölgede askeri bulunan Amerika’nın bölgede en az 19 lokasyonda hem kalıcı hem de geçici üssü bulunuyor. Bunlardan sekizi, Bahreyn, Mısır, Irak, Ürdün, Kuveyt, Katar, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde bulunan kalıcı üsler. Al Jazeera’nın 2025 yılı verilerinden derlediği bilgilere göre, Orta Doğu’da yaklaşık 40 bin ila 50 bin ABD askeri bulunuyor. En fazla ABD askerinin bulunduğu ülkeler ise Katar, Bahreyn, Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan.
Bahreyn, ABD’nin bölgedeki en büyük deniz üssü, askeri ve sivil personel de dahil olmak üzere yaklaşık 9 bin Savunma Bakanlığı (Pentagon) personeline ev sahipliği yapıyor. ABD Donanması’nın Beşinci Filosu’na ev sahipliği yapan üs, bölgedeki gemilere, uçaklara, birliklere ve uzak bölgelere güvenlik sağlıyor.
İran’ın ilk misillemelerinden biri Bahreyn’deki üsse
ABD ve İsrail’in 28 Şubat’ta İran’a yönelik başlayan saldırılarında, ABD ve İsrail’e topraklarını kullandıran Bahreyn, İran’ın buradaki ABD üssüne misilleme yapması ile birlikte büyük bir şok yaşamıştı. ABD-İsrail saldırılarında, İran lideri Ayetullah Ali Hamaney’in yanı sıra çok sayıda üst düzey yetkili hayatını kaybetmiş, İran’da binlerce nokta saldırıya uğramıştı.
Bahreyn resmi haber ajansı BNA’nın haberine göre, İran’ın ilk misillemeleri sonrası, Bahreyn Savunma Kuvvetleri Genel Komutanlığı, hava savunma sistemlerinin İran tarafından gerçekleştirilen yeni “düşmanca saldırıları” başarıyla püskürttüğünü duyurdu. “Durumun tamamen güvenli olduğu ve kontrol altında bulunduğu” kaydedilen açıklamada, “Bu hain saldırı sonucunda herhangi bir yaralanma ya da can kaybı yaşanmadığı” ifadeleri kullanıldı.
“Bahreyn hava sahasının, uluslararası hukukun açık bir ihlali niteliğindeki bu gerekçesiz saldırılara karşı geçici bir ihtiyati tedbir olarak kapalı tutulmaya devam edildiği” aktarılan açıklamada, Bahreyn’in egemenliğini ve güvenliğini savunmak amacıyla uluslararası hukuk ve Birleşmiş Milletler Şartı hükümleri uyarınca gerekli tüm önlem ve tedbirleri alma konusundaki meşru hakkını saklı tuttuğu vurgulandı.
Bahreyn İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, “Bahreyn Uluslararası Havalimanı’na İHA ile saldırı düzenlendi. Saldırıda maddi hasar meydana geldi ancak can kaybı yaşanmadı.” ifadesi kullanıldı. Açıklamada, yetkililerin, olay yerinin güvenliğini sağlamak için önlemler aldığı kaydedildi. Bahreyn Uluslararası Havalimanı, ülkenin ikinci büyük kenti el-Muharrek’te bulunuyor.
İran’ın ABD üslerine saldırılarında Bahreyn, BAE, Katar ve Umman’da can ve mal kayıpları yaşandı
İran’nın insansız hava aracıyla (İHA) düzenlediği saldırıda, Bahreyn Uluslararası Havalimanı isabet aldı. 1 Mart’ta Bahreyn İçişleri Bakanlığı saldırıda maddi hasar meydana geldiğini ancak can kaybı yaşanmadığını bildirdi.
Bahreyn’in başkenti Manama’da da bir kamikaze İHA’sı El-Me’arid Caddesi üzerindeki binaya isabet etti. İHA’nın binaya çarpmasının ardından olay yerinden dumanların yükseldiği görüntüler paylaşılırken olayda can kaybı ya da yaralanan olup olmadığına ilişkin resmi makamlardan henüz açıklama yapılmadı.
Bahreyn 28 Şubat’ta Manama’daki ABD’ye ait 5. Filo’nun hizmet merkezinin füze saldırısına uğradığını duyurmuştu.
İlk iki gün içinde Kuveyt, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Bahreyn, Umman, Ürdün, Suriye ve Irak olmak üzere dokuz Arap ülkesi, İran’ın bölgedeki ABD üslerini hedef alması kapsamında saldırılara maruz kaldı.
Trump 1 Mart’ta; İsrail, Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) liderleri ile İran’a ilişkin son durumu ele aldığı telefon görüşmeleri gerçekleştirdi.
2 Mart’ta Mısır Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre Mısır Dışişleri Bakanı Bedir Abdulati; Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Kuveyt, Katar, Umman, Bahreyn, Irak, Ürdün ve Suriye dışişleri bakanlarıyla ayrı ayrı telefon görüşmeleri gerçekleştirdi. Açıklamada, Abdulati’nin, Mısır’ın Arap ülkeleriyle tam dayanışma içinde olduğunu yinelediği ve “haksız saldırıları” kınadığı belirtildi.
Kuveyt, Suudi Arabistan, BAE, Katar, Bahreyn, Umman, Ürdün, Suriye ve Irak’ta ABD noktaları, 3 gündür ABD-İsrail saldırılarına misilleme olarak İran tarafından hedef alınıyordu. Bunlar arasında, Bahreyn’deki ABD Donanması Beşinci Filosu karargahı, Kuveyt’teki Camp Arifjan Üssü, Ali el-Salem Hava Üssü ve Camp Buehring Üssü, Irak’taki Erbil Üssü, BAE’deki Cebel Ali Limanı ile Katar’daki El Udeyd Hava Üssü yer aldı.
İran’ın Bahreyn’in başkenti Manama’da bulunan ABD Donanması Beşinci Filosu karargahını hedef aldığı saldırıda iki uydu haberleşme terminali ile diğer bazı büyük yapılar hasar gördü. Hedef alınan AN/GSC-52B tipi uydu iletişim terminallerinin her birinin maliyeti yaklaşık 20 milyon dolar değerinde seyrediyor.
ABD ve İsrail’in 28 Şubat’ta İran’a yönelik başlattığı operasyonlar ve İran’ın bölgedeki ABD üslerinin bulunduğu Katar, Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn gibi ülkelerdeki hedeflere saldırılarla karşılık vermesi, küresel piyasalarda belirsizliği artırdı.
İran Devrim Muhafızları Ordusu: Bahreyn, BAE ve Kuveyt’te ABD üsleri vuruldu
Devrim Muhafızları Ordusu, Sadık Vaat 4 Operasyonu’nun 11’inci dalgasına ilişkin 2 Mart’ta bir bildiri yayımladı. Bildiride, Kuveyt, BAE, Bahreyn ve Hürmüz Boğazı’ndaki ABD ordusunun sabit ve mobil hedeflerine 26 insansız hava aracı ve 5 balistik füze ateşlendiği belirtildi. Saldırılar kapsamında Kuveyt’teki Arifjan ABD Üssü’nün 12 İHA’yla vurulduğu ifade edildi.
BAE’de yer alan Minhad Üssü’ndeki ABD askeri komuta ve kontrol merkezinin 6 İHA ve 5 balistik füze ile hedef alındığı belirtilirken Bahreyn’deki ABD donanmasının şu ana kadar vurulmayan tesislerinin de 6 İHA tarafından imha edildiği aktarıldı.
Diğer yandan uydu görüntüleme şirketi Planet Labs tarafından elde edilen ve New York Times tarafından analiz edilen uydu görüntülerinde, İran’ın saldırılarına uğrayan ABD donanmasının bölgedeki en büyük üssü Bahreyn’deki 5. Filo karargahında birçok binanın tamamen yıkıldığı görüldü.
İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi, bölge ülkeleriyle savaş halinde olmadıklarını ve bu ülkelerin İran topraklarına saldırılar konusunda ABD’ye baskı yapması gerektiğini belirterek, bölgedeki Amerikan üsleri ve askerlerinin kendileri için meşru hedef olduğunu söyledi.
Erakçi, “Bölgedeki ülkeleri, ABD savaşa girerse, bu çatışmanın yalnızca İran ve ABD arasında kalmayacağına dair defalarca uyardık. Bunu savaşı bölgeselleştirmek istediğimiz için değil, ABD’nin askeri üsleri ve tesislerinin bölgeye yayılmış olması nedeniyle yapıyoruz.” dedi.
Erakçi, ABD’nin savaş uçakları, gemileri ve füzeleriyle İran topraklarını hedef aldığını belirterek, “ABD ana karasına erişimimiz yok ancak bölgedeki askeri üslerine erişimimiz var ve bizim görüşümüze göre, bu üsler meşru hedefler çünkü hem İran’a saldırmak için kullanılan araçlar hem de bizi işgal eden ülkeye aitler. Bazı üslerin İran’a karşı kullanılmadığı iddia edilse bile, bu üslerin her gün şehirlerimizi, hastanelerimizi ve okullarımızı hedef alan bir ülkeye ait olması, bunların niteliğini değiştirmez. Bir okulda 160’tan fazla masum kız öğrenci hedef alındığında, İran’ın bu saldırı amaçlı askeri altyapıya tepki vermemesi beklenemez.” değerlendirmesinde bulundu.
Bölgedeki durumla ilgili bölge ülkelerindeki mevkidaşlarıyla görüştüğünü aktaran Erakçi, İran’ın komşularına karşı hiçbir düşmanlığı olmadığını kendilerine ilettiğini söyledi. İranlı Bakan, şöyle devam etti:
“Bizim savaşımız bölge ülkeleriyle değil, bu ülkelerin askeri üslerinde konuşlanmış Amerikan güçleriyle. Bizim görüşümüze göre savaş, İran ile Amerika Birleşik Devletleri arasında bir savaştır ve ne yazık ki ABD güçlerinin bölgedeki yaygın varlığı nedeniyle bölgesel boyutlar kazanmıştır. Bölge ülkelerinden beklentimiz, İran’a baskı yapmak yerine, Amerika Birleşik Devletleri’nden bu yasa dışı ve haksız savaşı durdurmasını istemeleridir; bu savaş, hiçbir haklı gerekçe olmaksızın başlamış ve bölgenin istikrarını tehlikeye atmıştır.”
ABD ile müzakere masasındayken ikinci kez saldırıya uğradıklarına işaret eden Erakçi, “Amerikan aldatma olasılığını bilerek diyaloğa girdik ve amacımız dünya kamuoyuna İran’ın mantıklı ve müzakereci bir devlet olduğunu ve müzakere masasına ihanet edenin Washington olduğunu açıkça göstermekti. Bugün herkesçe açıkça görülüyor ki karşı tarafın niyeti başından beri saldırganlıktı.” diye konuştu.
Bölge ülkelerinin saldırılar öncesinde topraklarını İran’a karşı kullandırmayacağına açıklamasına rağmen, saldırıların bu ülkelerdeki üslerden geldiğine ifade eden Erakçi, “Kuveytliler üslerinin İran’a karşı kullanılmayacağını söylemişti peki bugün hedef alınan bu 3 savaş uçağı Kuveyt topraklarında ne arıyordu? Üç Amerikan savaş uçağının Kuveyt savunma güçleri tarafından düşürüldüğü iddiası doğru olsa bile, Kuveyt hükümeti Amerikan savaş uçaklarının orada ne yaptığını açıklamak zorundadır.” değerlendirmesinde bulundu.
Birleşik Arap Emirlikleri’nde Amerikan askerlerinin hedef alındığı bir otele saldırıya ilişkin ise Erakçi, “Amerikan askerlerinin otellere sığınmış olması hedef alınmamaları için bir sebep teşkil etmez.” ifadelerini kullandı.
Bahreyn’de İran yanlısı göstericiler ile güvenlik güçleri arasında çatışma yaşandı
Bahreyn’in Sitre Adası’nda İran yanlısı göstericiler ile güvenlik güçleri arasında çatışmalar çıktı. Bahreyn’deki yerel basında ve sosyal medya platformlarında, 2 Mart gecesi, İran yanlısı göstericiler ile güvenlik güçleri arasında Sitre Adası’ndaki çatışmalara ait görüntüler yer aldı. Güvenlik güçleri, İran yanlısı gösterilere katılan bazı kişileri gözaltına aldı.
Söz konusu paylaşımlarda, Körfez İşbirliği Konseyi’ne (KİK) bağlı “Yarımada Kalkan Gücü”nden birliklerin güvenlik güçlerini desteklemek için Suudi Arabistan’dan Bahreyn’e girdiği iddia edildi. Ancak Suudi Arabistan ile Bahreyn’den bu konuda açıklama yapılmadı.
Öte yandan, Bahreyn İçişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, toplum güvenliğini tehdit eden ciddi suçlara karışan ve İran saldırılarına sempati besleyen videolar yayınlayan bazı kişilerin gözaltına alındığı belirtildi.
Açıklamada, İran’ın, Bahyren’e yönelik saldırılarının başından bu yana Siber Suçlarla Mücadele Müdürlüğünün, toplum güvenliğini tehdit eden ciddi suçlara karışan kişileri tesit edip yakalamayı başardığı aktarıldı.
Gözaltına alınan kişilerin, yapay zeka kullanarak evlerin hasar gördüğünü gösteren uydurma videolar yayınladığı, bunları sosyal medya hesaplarında paylaşarak kamuoyunu yanıltmayı ve vatandaşları korkutmayı amaçladıkları dile getirildi.
ABD, acil durum dışındaki devlet personeline Katar, Ürdün, Irak, Bahreyn ve Kuveyt’ten ayrılma talimatı verdi
2 Mart’ta ABD Dışişleri Bakanlığından ayrı ayrı yapılan açıklamalarda, güvenlik durumu nedeniyle Katar, Ürdün, Irak, Bahreyn ve Kuveyt’te alınan önlemlere ilişkin bilgi verildi. Açıklamalarda, bölgesel gerilimlerin hızla tırmanmasıyla birlikte, acil durum dışındaki devlet personelinin ve aile üyelerinin Katar, Ürdün, Irak, Bahreyn ve Kuveyt’ten ayrılması talimatı verildi. Bu ülkelere seyahat edilmeme uyarısının yinelendiği açıklamada, söz konusu ülkelerden ayrılmayanların durumun kötüleşmesi halinde alternatif plan hazırlamaları gerektiği belirtildi.
ABD’nin Doha Büyükelçiliğinin tedbir amaçlı rutin konsolosluk hizmetlerini askıya aldığı kaydedildi. ABD’nin İsrail Büyükelçiliği, Amerikan vatandaşlarını şu anda tahliye edemediklerini ve ülkeden ayrılmaları konusunda doğrudan yardım sağlayamadığını açıkladı.
Bahreyn’de sirenler çaldı, halka güvenli bölgelere sığınmaları çağrısı yapıldı
3 Mart’ta Bahreyn İçişleri Bakanlığı, ülke genelinde sirenlerin çalmasının ardından vatandaşlara ve ülkede yaşayanlara, sakin olmaları ve en yakın güvenli bölgelere sığınmaları çağrısında bulundu. Resmi verilere göre, Bahreyn’de salı günü boyunca 4 kez sirenler çaldı.
ABD’nin Manama Büyükelçiliği, İran’ın ABD ve İsrail’in saldırılarına misilleme olarak hedef aldığı Bahreyn’de bulunan vatandaşlarına ülkeden ayrılmaları çağrısında bulundu. Büyükelçilikten yapılan açıklamada, “silahlı çatışma tehdidi” nedeniyle acil görevde bulunmayan ABD hükümeti personeli ile ailelerinin Bahreyn’den ayrılmalarının istendiği bildirildi.
ABD vatandaşlarının Bahreyn’den ayrılmaları tavsiye edilen açıklamada, ayrılma imkanı olmayanların bulundukları yerlerde güvenli bir alanda kalmaya hazırlıklı olmaları gerektiği ifade edildi. Büyükelçiliğin tüm rutin konsolosluk hizmetlerini ikinci bir duyuruya kadar askıya aldığı belirtilen açıklamada, acil durumlar için ABD vatandaşlarının büyükelçilikle iletişime geçebileceği hatırlatıldı.
İran’ın Hürmüz Boğazı’nı kapatmasıyla bölge ülkeleri alternatif ihracat yolu arayışında
Suudi Arabistan-Kuveyt tarafsız bölgesinden günlük 350 bin varil ham petrol ihraç edilirken Bahreyn günlük 210 bin varil petrol ürünü sevk etti.
Irak, İran, Kuveyt, Katar ve Bahreyn ihracatlarının neredeyse tamamını Hürmüz Boğazı üzerinden gerçekleştirirken yalnızca Suudi Arabistan ve BAE’nin alternatif güzergaha sahip olduğu biliniyor.
Türkiye’nin Manama Büyükelçiliğinden duyuru
Türkiye’nin Manama Büyükelçiliğinden 6 Mart’ta yapılan açıklamada, bölgede yaşanan gelişmeler ışığında Bahreyn’den Suudi Arabistan’a kara yoluyla geçmek isteyen Türk vatandaşlarının Riyad Havalimanı’na naklinin Büyükelçilik tarafından temin edilen otobüslerle sağlanacağı belirtildi.
Otobüs yolculuğunun yaklaşık 6 ila 7 saat sürmesinin öngörüldüğü, seyahat etmek isteyen vatandaşların mevcut uygulamalar gereği Suudi Arabistan vizelerini seyahat öncesinde çevrim içi olarak temin etmeleri gerektiği kaydedildi.
Bahreyn’den Suudi Arabistan’a geçmek isteyen Türk vatandaşlarının, büyükelçilik tarafından paylaşılan link üzerinden kayıt yaptırmaları gerektiği, kayıt yaptıran vatandaşlara otobüslerle ilgili bilgilendirmenin kayıt sırasında verilen e-posta adresi üzerinden ayrıca iletileceği aktarıldı.
Vatandaşlardan söz konusu seyahatlerde yaşanabilecek aksaklıkların göz önünde bulundurularak hazırlıklı olmaları istenen açıklamada, sahadaki şartların anlık değişebileceğinden, güncellemeler için büyükelçiliğin sosyal medya hesaplarını düzenli olarak takip etmeleri tavsiye edildi.
Türk Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli de, x hesabından, bölgedeki ülkelerde bulunan Türk vatandaşlarının durumuyla ilgili paylaşım yaptı.
Sözcü Keçeli, “Bahreyn, Katar ve Kuveyt’ten ülkemize hava yoluyla doğrudan ulaşım imkanı halen bulunmamakta, Birleşik Arap Emirlikleri’nden ise ülkemize istisnai olarak, nadiren uçuş gerçekleştirilmektedir. Anılan dört ülkedeki vatandaşlarımızın kara yoluyla Suudi Arabistan ve Umman’a intikali için otobüs seferleri düzenlenmesi amacıyla çalışmalar yürütülmektedir. Vatandaşlarımızın bilahare bu iki ülkeden hava yoluyla Türkiye’ye dönüşleri mümkün olabilecektir. Otobüs seferlerinin başlatılması yerel makamların iznine tabidir.” ifadeleri kullanıldı.
10 Mart
Bahreyn İçişleri Bakanlığı, x hesabından İran’ın saldırısına ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada, İran’ın, başkent Manama’da “sivil bir yerleşim alanındaki binayı hedef aldığı” öne sürülerek, saldırıda 1 kişinin yaşamını yitirdiği aktarıldı. Hayatını kaybeden kişinin 29 yaşında Bahreyn vatandaşı bir kadın olduğu belirtilen açıklamada, saldırıda 8 kişinin yaralandığı kaydedildi.
Bahreyn Dışişleri Bakanlığı, İran’ın ülke topraklarına ve bölgedeki diğer devletlere yönelik sürdürdüğü saldırıları sert bir dille kınadı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, söz konusu eylemlerin sivil hayatı ve bölgesel güvenliği doğrudan tehdit ettiği vurgulandı. Bahreyn Haber Ajansı’nın (BNA) aktardığı bakanlık açıklamasında, bu saldırıların hiçbir haklı gerekçesi bulunmadığı ifade edildi. Açıklamada, saldırıların uluslararası hukuk ilkeleri, dini öğretiler, insani ve ahlaki değerlerle bağdaşmayan “apaçık suçlar” niteliğinde olduğu kaydedildi.
Bakanlık, saldırıların devam etmesinin tehlikeli bir tırmanma politikasını ve bölgedeki istikrarı bozma ısrarını yansıttığını belirtti. İyi komşuluk ilkeleri ile uluslararası sözleşmelerin ihlal edildiğine dikkat çekilen açıklamada, bu saldırıların Bahreyn ve kardeş ülkeler tarafından daha önce reddedilen asılsız iddialara dayandırıldığı aktarıldı. Bahreyn’in kalıcı barış ve istikrar için her zaman diyalog ve diplomasi çağrısı yaptığı hatırlatıldı.
Uluslararası topluma, söz konusu saldırıların durdurulması, caydırılması ve tekrarlanmaması için acil önlemler alınması çağrısında bulunan Bahreyn Dışişleri Bakanlığı; Hürmüz Boğazı üzerinden enerji ve ticaret akışının sürekliliği ile deniz ve hava seyrüsefer güvenliğinin korunması için uluslararası iş birliğinin artırılması gerektiğini vurguladı.
Açıklamada ayrıca, Bahreyn Krallığı’nın egemenliğini, ulusal güvenliğini ve toprak bütünlüğünü koruma konusundaki meşru savunma hakkının saklı tutulduğu ifade edilerek, saldırılardan zarar gören kardeş ve dost ülkelerle tam dayanışma içinde olunduğu ve bu ülkelerin istikrarını sağlamaya yönelik tüm adımların desteklendiği belirtildi.
11 Mart
Bahreyn İçişleri Bakanlığının x hesabından yapılan açıklamada ise saldırı nedeniyle sirenlerin çalmaya başladığı belirtildi. Açıklamada, vatandaşların sakin kalarak en yakın güvenli yere gitmeleri uyarısında bulunuldu.
Anadolu Ajansı muhabirinin saldırıya uğrayan ülkelerin savunma bakanlıklarına ve enformasyon merkezlerine dayanarak derlediği bilgilere göre saldırılardan en fazla etkilenen ülke Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) oldu. İran’ın ABD ve İsrail saldırılarına misilleme kapsamında 28 Şubat’tan bu yana 7 Arap ülkesindeki ABD üsleri ile kritik noktalara en az 839 füze saldırısı düzenlediği bildirildi.
Bahreyn ordusu ise 9 Mart’ta yaptığı açıklamada, İran saldırılarının başlangıcından bu yana Bahreyn’i hedef alan 106 füze ile 176 İHA’nın engellendiğini kaydetti.
Bahreyn BMGK’yı toplantıya çağırdı
BMGK’de, Bahreyn öncülüğünde sunulan, İran’ın Körfez ülkelerine yönelik füze saldırılarıyla ilgili karar tasarısı oylandı.
Bahreyn’in Kuveyt, Umman, Katar, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nden oluşan Körfez İşbirliği Konseyi üye devletleri ve Ürdün adına sunduğu tasarıya 130’dan fazla BM’ye üye devlet de destek verdi. BMGK üyesi 13 ülke İran’ı kınamaya yönelik karar tasarısını desteklerken, Çin ve Rusya çekimser oy kullandı.
BMGK, 28 Şubat’taki acil bilgilendirme toplantısında krizi görüşmek üzere bir araya gelmiş, toplantıda ABD, İran’ın nükleer ve balistik füze programlarını uluslararası barış ve güvenliğe tehdit olarak nitelendirmişti. ABD, İsrail ile ortak askeri harekatının amacının bu yetenekleri yok etmek ve İran’ın militan vekil gruplara verdiği desteği sekteye uğratmak olduğunu belirtmişti.
İran, saldırıyı uluslararası hukukun ve BM Şartı’nın ihlali olarak kınamış ve Şart’ın 51. maddesi uyarınca kendini savunma hakkının altını çizmişti.
12 Mart
Bahreyn, İran saldırılarının başlangıcından bu yana 112 füze ve 186 İHA’nın engellendiğini duyurdu
Bahreyn, ülkeye yönelik İran saldırılarının başlamasından bu yana 112 füze ile 186 insansız hava aracının (İHA) hava savunma sistemlerince etkisiz hale getirildiğini duyururken, Kuveyt’te uluslararası havalimanının çok sayıda İHA’nın hedefi olduğu bildirildi.
Bahreyn ordusu, Ax hesabından yaptığı açıklamada, 28 Şubat’tan bu yana hava savunma unsurlarının 112 füze ve 186 İHA’yı engellediğini duyurdu.
Bahreyn İçişleri Bakanlığı ise Muharrak kentindeki bir tesiste bulunan yakıt depolarının İran saldırılarının hedefi olduğunu bildirdi. Olayda can kaybı ya da yaralanmaya ilişkin bilgi verilmezken 4 Bahreyn vatandaşının, İran Devrim Muhafızları ile irtibat kurarak hassas noktalara ait fotoğraf ve koordinatları gönderdiği iddiasıyla gözaltına alındığı kaydedildi.
Öte yandan Kuveyt resmi haber ajansı KUNA’nın aktardığına göre, Kuveyt Uluslararası Havalimanı da çok sayıda İHA saldırısına maruz kaldı.
Kuveyt Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamada, saldırıda yalnızca maddi hasar meydana geldiği belirtilirken olayın, krizin başlangıcından bu yana yürürlükte olan acil durum planı çerçevesinde ve ilgili devlet kurumlarıyla koordinasyon içinde yönetildiği ifade edildi.
14 Mart
Bahreyn ordusu, x hesabından yaptığı açıklamada, 28 Şubat’tan bu yana İran’dan ülkeye atılan füze ve İHA’lara ilişkin bilgi verdi. Şu ana kadar Bahreyn’i hedef alan 124 füze ve 203 İHA saldırısının engellendiği belirtilen açıklamada, balistik füze ve İHA’larla siviller ile özel mülkleri hedef alan saldırıların uluslararası insancıl hukukun ihlali olduğu ifade edildi. Söz konusu saldırıların aynı zamanda bölgesel barış ve güvenliği doğrudan tehdit ettiği vurgulandı.
Bahreyn İçişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Elektronik Suçlarla Mücadele Birimi’nin, sosyal medya hesaplarında İran saldırılarını öven, halkı yanıltıcı ve korku veren videolar paylaşan 6 kişiyi tespit ettiği belirtildi.
Paylaşımların kamuoyunu yanıltma ve ülke güvenliği ile kamu düzenine zarar verme amacı taşıdığı belirtilen açıklamada, söz konusu kişilerin gözaltına alındığı, gerekli yasal işlemlerin uygulandığı ve şüphelilerin savcılığa sevk edildiği ifade edildi.
Açıklamada, vatandaşların resmi kaynaklardan bilgi almaları ve doğrulanmamış haber veya videoları paylaşmamaları çağrısı yapılarak, yasal sorumluluklardan kaçınmamanın ve ülke güvenliğini korumanın önemi vurgulandı.
15 Mart
Formula 1’de Bahreyn ve Suudi Arabistan Grand Prix’lerinin güvenlik gerekçesiyle nisan ayında yapılmayacağı duyuruldu. Formula 1’den yapılan açıklamada, “Bahreyn ve Suudi Arabistan Grand Prix’leri nisan ayında yapılmayacak. Orta Doğu’daki mevcut durum nedeniyle, Grand Prix’ler, F2, F3 ve F1 Akademi yarışlarıyla birlikte planlandığı gibi gerçekleşmeyecektir.” denildi.Açıklamada, “Alternatifler değerlendirilmiş olsa da nisan ayında herhangi bir değişiklik yapılmayacaktır.” bilgisi verildi.
Bahreyn ordusunun Instagram hesabından yapılan açıklamada, 28 Şubat’tan bu yana İran’dan ülkeye atılan füze ve İHA’lara ilişkin bilgi verildi.
Şu ana kadar Bahreyn’i hedef alan 125 füze ve 211 İHA saldırısının engellendiği belirtilen açıklamada, Bahreyn’in İran saldırılarına karşı mücadele edeceği vurgulandı. Balistik füze ve İHA’larla siviller ile özel mülkleri hedef alan saldırıların uluslararası insancıl hukukun ihlali olduğu ifade edilen açıklamada, söz konusu saldırıların aynı zamanda bölgesel barış ve güvenliği tehdit ettiği kaydedildi.
İsrail devlet televizyonu KAN’ın güvenlik yetkililerine dayandırdığı haberinde, İran’a yönelik savaşta ilk saldırının “beklenenden daha iyi” olduğu ancak “savaşın başlangıçta belirlenen hızda ilerlemediği” ifade edildi.
“İran’daki savaşın hedeflerinin yeniden değerlendirilmesi gerektiğine” işaret eden güvenlik kaynakları, “savaşın seyrinin İsrail’in savaşın başında belirlediği zaman çizelgesine uygun ilerlemediğini” kaydetti.
İsrailli güvenlik kaynakları, İsrail’in karşı karşıya olduğu zorluklardan birinin İran’da muhaliflerin geniş çaplı protestolar için sokaklara çıkmasını sağlamak olduğunu, İsrail’in savaş sırasında böyle bir gelişmenin yaşanabileceği yönünde değerlendirmeler yaptığı aktardı.
Kaynaklar ayrıca “ABD ve İsrail’in İran’da savaşın seyrini etkilemesi beklenen ek adımlar planladığını” öne sürdü.
16 Mart
CENTCOM Komutanı Amiral Brad Cooper, x platformundan yayınladığı görüntülü paylaşımda, İran’a yönelik saldırılardaki son duruma ilişkin açıklamalarda bulundu. Cooper, saldırıların 16’ncı gününde ABD güçlerinin İran’a yönelik “yoğun hava operasyonları” yürüttüğünü vurguladı. Hürmüz Boğazı bölgesindeki ticaret yollarının güvenliğinin sağlanmasının öncelikli hedefler arasında olduğunu ifade eden Cooper, düzenlenen saldırılarda İran’a ait 100’den fazla donanma gemisinin imha edildiğini aktardı.
ABD Başkanı Trump, İran’da ilk lider halkasını hedef aldıklarını ve ardından ikinci grubu da vurduklarını savunarak, şimdi yeni liderlerin ve temsilcilerin kimler olduğunu bilmediklerini vurguladı. İran’ın yeni lideri Mücteba Hamaney’in nerede olduğunu kimsenin bilmediğini ifade eden Trump, “Mücteba Hamaney’in ciddi şekilde yaralandığını, hatta bir bacağını kaybettiğini söyleyenler var, hatta bazı kişiler onun öldüğünü söylüyor.” yorumunu yaptı.
İran’ın Suudi Arabistan, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Bahreyn gibi ülkelere füzelerle saldıracağını beklemediklerini anlatan Trump, bu duruma şaşırdıklarını, ancak söz konusu ülkelerin de İran’a saldırılar yapmaya başladıklarını belirtti.
17 Mart

28 Şubat’tan bu yana ABD-İsrail saldırıları ve İran’ın misillemeleri devam ediyor. ( Bedirhan Demirel – Anadolu Ajansı )
Bahreyn ordusunun ABD merkezli sosyal medya platformu Instagram hesabından yapılan açıklamada, 28 Şubat’tan bu yana İran’dan ülkeye atılan füze ve İHA’lara ilişkin bilgi verildi. Şu ana kadar Bahreyn’i hedef alan 125 füze ve 211 İHA saldırısının engellendiği belirtilen açıklamada, Bahreyn’in İran saldırılarına karşı mücadele edeceği vurgulandı. Balistik füze ve İHA’larla siviller ile özel mülkleri hedef alan saldırıların uluslararası insancıl hukukun ihlali olduğu ifade edilen açıklamada, söz konusu saldırıların aynı zamanda bölgesel barış ve güvenliği tehdit ettiği kaydedildi.
Bahreyn ordusunun Instagram hesabından yapılan ikinci yazılı açıklamada, 28 Şubat’tan bu yana İran’dan Bahreyn’e fırlatılan füze ve İHA’lara ilişkin bilgi verildi. Açıklamada, “şu ana kadar Bahreyn’i hedef alan 129 füze ve 233 İHA saldırısının engellendiği” belirtildi. Balistik füze ve İHA’larla sivillerin ve özel mülklerin hedef alınmasının uluslararası hukukun ihlali olduğu ifade edilen açıklamada, söz konusu saldırıların bölgesel barışı ve güvenliği de tehdit ettiği vurgulandı.
İran, İsrail’in kuzey ve orta kesimlerindeki Beyt Şemeş, Tel Aviv ve Batı Kudüs gibi yerlerin yanı sıra, ABD’nin Irak, Kuveyt, Suudi Arabistan ve Bahreyn’deki üslerine füze ve insansız hava araçlarıyla saldırılar gerçekleştirildiğini açıkladı. İran Devrim Muhafızları Ordusu, ‘Sadık Vaat 4 Operasyonu’nun 59. dalgası kapsamındaki saldırıda İmad, Fettah, Hacı Kasım füzeleri ve silahlı insansız hava araçları kullanıldığı kaydedildi.
İran’ın ABD ve İsrail saldırılarına misilleme kapsamında 28 Şubat’tan bu yana çoğunluğu Körfez bölgesinde 7 Arap ülkesindeki ABD üsleri ile kritik noktalara en az 3955 saldırı gerçekleştirdiği bildirildi.













Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *