Ali Laricani, Pakistan medyasına verdiği röportajda, Afganistan ve Pakistan’ın uzun süreli savaşlardan muzdarip “iki Müslüman ülke” olduğunu söyledi. Ülkenin Başbakanı ve Cumhurbaşkanı da dahil olmak üzere Pakistanlı yetkililerle yaptığı ayrı görüşmelerde, Tahran’ın Kabil ve İslamabad arasındaki gerginliğin çözümüne yardımcı olmaya hazır olduğunu vurguladı.
Ali Laricani, “Afganistan ve Pakistan arasındaki mevcut gerginlik ve çatışmalardan derin endişe duyuyoruz. Her iki ülke de Müslüman. Afganistan yıllardır savaşta ve Pakistan ise çatışmadan yeni çıktı. Bu nedenle, aralarındaki süregelen gerginlik endişe verici.” dedi.
Afganistan ve Pakistan arasındaki gerginliğin başlamasının üzerinden neredeyse iki ay geçti. Bu gerginliği çözme çabaları arasında Türkiye ve Katar’ın arabuluculuğunda üç tur müzakere yer aldı, ancak son görüşmeler de sonuçsuz kaldı.
Siyasi analistler, ülkelerin arabuluculuk rolünün önemli olduğunu düşünürken, mantıksız taleplerin Kabil ile İslamabad arasında bir anlaşmaya yol açmayacağını vurguluyor.
Siyasi analist Samiullah Ahmedzai, “İslam Emirliği ile Pakistan arasındaki gerginlik yüksek seviyede ve yeni bir istihbarat ve güvenlik çerçevesi gerektiriyor. Bu tür müzakereler bu tür sorunları çözemez, çünkü İslam Emirliği ile Pakistan arasında büyük bir çözülmemiş güvenlik denklemi mevcut. Mevcut bölgesel koşullar da bu sorunun çözümüne elverişli değil.” dedi.
Uluslararası ilişkiler uzmanı Bilal Ahmed Ömer, “Taleplerin dikkatlice incelenmesi, hangi kısımların reddedildiği ve hangi konuların her iki taraf için de tartışmalı olduğu belirlenmeli. Heyetler tarafsız değerlendirmeler yapmalı ve ele alınabilecek konuları çözmeli.” dedi.
Laricani’nin açıklamaları, Salı günü erken saatlerde Afganistan’ın üç doğu ilinde gerçekleştirilen ve çok sayıda sivilin ölümüne yol açan insansız hava aracı saldırılarının ardından geldi. Afganistan, saldırılardan Pakistan’ı sorumlu tutarken, İslamabad sorumluluğu reddetti.
(Tolo News)













Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *