Kur’an ve Sünnette olmadığı halde Ramazan’ın ecri, Muharrem ayının fazileti, Zilhiccenin önemi, Recep ayının mükâfatı diye birçok mübarek gündüz ve gece icat edilmiş, bu konularda birçok hadis ve ibadetler uydurulmuştur.
Uydurma İbadetler
Bekir Çöl
Kur’an ve Sünnette olmadığı halde Ramazan’ın ecri, Muharrem ayının fazileti, Zilhiccenin önemi, Recep ayının mükâfatı diye birçok mübarek gündüz ve gece icat edilmiş, bu konularda birçok hadis ve ibadetler uydurulmuştur. Kerahet saatleri haricinde herkes istediği ibadeti, istediği kadar yapabilir. Burada yanlış olan, belirli gün ve gecelere ibadet tahsis etmektir. İbadetler sadece Allah rızası için kılınır ve Peygamberimizin bildirdiği şekil ve ölçülerde kılınır.
Allah’ın Resulünün Sünnetinde bulunmadığı halde, zayıf ve uydurma hadislerle rivayet edilen namazlar: Akşam ile Yatsı arasında kılınan iki rekât Nur namazı, yine iki rekâtlık gecenin şükrü namazı ve kalbin ihyası için kılınan namazdan sonra Resulüllah’a hediye etmek için kılınan iki rekâtlı namaz. Allah’ı görmek için kılınan Firdevs namazı Anne- Babanın hakkını eda etmek için kılınan iki rekâtlı namaz, Arife gecesi yüz rekât olarak kılınan namaz, Arife günü kılınan dört rekâtlı kılınan namaz. Aşure gecesi kılınan yüz rekâtlı namaz, aynı gece seher vakti kılınan dört rekâtlı namaz, Aşure günü kılınan dört rekâtlı namaz.
Berat gecesi namazı, Cuma gecesi kılınan dört rekâtlı namaz, Yine Cuma gecesi kılınan iki rekâtlı namazda böyledir. Çocukları öptükten sonra onların mutluluğu için kılınan iki rekâtlı namaz, Tövbe namazından sonra dört rekâtlı Enbiya namazı, evlere her girişte ve çıkışta kılınan evvabin ve ebrar namazı. Her gece kılınan Gurbiyet-yakınlık namazı. Geçmiş namazların kazası için kılınan Kevser namazı, Gözlerin aydınlığı için kılınan Kevser namazı, Hac günleri Mekke de kılınan namazlar. Haftanın her günü ve Cuma için kılınan iki rekât namazlar, Hakları eda için kılınan iki rekât namaz da yine bidattir.
Her ayın on beşi için kılınan İstiftah namazı, Hıfzul iman namazından sonra kılınan fetih namazı. Hızır namazından sonra kılınan muhabbet namazı, İki rekât kılınan hacet namazı, iki rekât olarak kılınan İstiaze namazı ve iman namazı. İstihare namazından sonra kılınan İstihbap namazı, bundan sonra kılınan gündüzün şükrü namazı, İşrak namazından sonra kılınan ismet namazı. Yine işrak namazından sonra kılınan beden sağlığı namazı. İşrak vaktinde kılınan altı rekâtlı aşure namazı. Kalbin ihyası için kılınan namaz, Kurban Bayramı gecesi kılınan namaz, Kurban Bayramı namazından sonra kılınan iki rekâtlı namaz. Kurban gecesi kılınan on iki rekâtlı namaz. Kadir gecesi namazı, Miraç gecesi kılınan namaz, Muharrem ayının on beşinci gecesi kılınan namaz. Muharrem ayının onuncu gecesinde kılınan altı rekâtlı namaz, yine aynı gece kılınan yüz rekâtlı namaz. Muharrem ayının onuncu gecesinde seher vakti kılınan namaz, Muharrem ayının onuncu günü İşrak vaktinden sonra kılınan namaz. Muharrem ayının onuncu, Ramazanın sonuncu Cuması, Terviye günü, Kurban Bayramı günü, Arife günü, Şaban ayının on beşinci günü dört rekât olarak kılıma “Salat-ül Husama” hasımlar, düşmanlar namazı.
Öğle namazının sonun da kılınan iki rekâttan sonra kılınan iki rekâtlı “Hıfzul iman namazı. Pazar ve Pazartesi kılınan namazların bir hafta boyunca kılınması, Pazartesi gecesi Vitirden sonra gusül alınarak kılınan tövbe namazı. Perşembe gecesi yatsı arasında kılınan iki rekâtlı namaz, Ramazan ayının ilk gecesi yüz ihlasla kılınan iki rekâtlı namaz. Ramazan ayının son gecesi kılınan on rekâtlı namaz. Ramazan ayının yirmi yedinci gecesi kılınan on iki rekâtlı namaz. Ramazan Bayram gecesi kılınan dört rekâtlı namaz ve Ramazan Bayramı günü kılınan namazlar. Resulüllah’ı görmek için Cuma gecesi 25 ihlasla kılınan iki rekâtlı namaz. Recep ayının bazı geceleri ile ve yirmi yedinci gecesi kılınan namaz. Recep ayının ilk Cuma gecesi kılınan Regaip namazı, Recep ayının ilk gecesi Akşam ile Yatsı arası kılınan 27 rekâtlık namaz. Recep ayı yatsıdan sonra kılınan iki rekâtlık namaz. Recep ayının on beşinci günü kılınan 50 rekâtlı İstiftah namazı, yine on beşinci gün kılınan 10 rekâtlı namaz. Recep ayının son Cuması ömrün uzunluğu için kılınan namaz. Recep ayının son gecesi altı selamla kılınan 12 rekâtlık namaz. Recep ayının üç, dört ve beşinci günü Duha vaktinden sonra gusül alınarak kılınan dört rekâtlık “Üveys-ül Karani namaz.
Şaban ayının ilk gecesi, on beşinci gecesi kılınan namaz. Şükür namazı, işrak vaktinde kılınır. Teheccüd namazından sonra kılınan Hızır namazı. Terviye gecesi ve Gündüzü kılınan namazlar. Vitir namazından önce kılınan “Salatü Lika” Allah’ kavuşma namazı. Vitirden önce kılınan Tövbe namazı, Yatsı namazı ile vitir arasında kılınan nefsi kahretme namazı, 100 rekât olarak kılınan Berat gecesi namazı. Zilhiccenin ilk gecesi kılınan 12 rekâtlık namaz. Keffareti bevl (çiş) namazı, 12 rekâtlık beka-i iman namazı ve iki rekâtlık kılınan kabir arkadaşlığı namazı. Bu namazların tamamını Mevzu hadisler kitabındaki M. Emin Akın Hocanın takdim yazısından istifade ederek yazdım. Müslümanların hadis ve ibadet üretmede ki maharetlerini göstermesi bakımından faydalı olsa gerek.
HİLAL HABER
Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *