İsrail Büyükelçisi, “haysiyetsizliği” nedeniyle geri gönderildi

İsrail Büyükelçisi, “haysiyetsizliği” nedeniyle geri gönderildi

İbrahim Anlaşmaları taraflarından Birleşik Arap Emirlikleri, ülkedeki İsrail büyükelçisinin “bir barda İsrailli kadınlarla” birlikte sergilediği davranışların “kabul edilemez” olduğunu ve bu kişiyi istemediğini bildirince, siyonist rejim büyükelçisini geri çekmek zorunda kaldı.

Middle East Eye’ın aktardığına göre, İbrani medyasındaki haberlerde, İsrail’in BAE büyükelçisi, BAE’yi kızdıran bir BAE barındaki “haysiyetsiz” davranışı nedeniyle görevinden çağrıldığı duyuruldu.

İsrail’in 12. Kanalı’nın Salı günkü haberine göre, BAE’nin Körfez ülkesindeki büyükelçisi Yossef Avraham Shelley’i artık büyükelçi olarak kabul etmek istemediğini açıklamasının ardından İsrail hükümeti, onu geri çağırmak zorunda kaldı.

İbranice haber sitesi N12, Shelley’nin Körfez ülkesindeki bir bara aralarında kadınların da bulunduğu çok sayıda İsrailliyle birlikte gelerek BAE yetkililerinin İsrail’e “kabul edilemez ve hatta onurumuza zarar veren” davranışlarda bulunması nedeniyle BAE’yi kızdırdığını bildirmişti.

BAE, ABD Başkanı Donald Trump’ın arabuluculuğunda imzalanan İbrahim Anlaşmaları kapsamında 2020 yılında İsrail ile ilişkilerini normalleştirdi. Önde gelen insan hakları grupları ve akademisyenlerin soykırım olarak ilan ettiği İsrail’in Gazze’ye yönelik savaşına yönelik tepkilerin ortasında, Abu Dabi bölgedeki İsrail’in en yakın Arap ortağı olarak ortaya çıktı.

BAE, Gazze’deki savaşın başlamasından bu yana İsrail Dışişleri Bakanı’nın ziyaret edebildiği tek Arap ülkesi oldu. İsrail Dışişleri Bakanı Gideon Saar, Gazze’de geçici ateşkes sağlanmasından önce Ocak 2025’te BAE’ye seyahat etmişti.

BAE’nin bu hamlesi başlı başına dikkat çekici olurdu. Bu küçük Körfez ülkesi, 10 milyonluk bir nüfusa ev sahipliği yapıyor ve bunların sadece yüzde 10’u Emirlik vatandaşı. Ülkede Güney Asyalı işçiler, İngiliz gurbetçiler, Rus oligarklar ve gösterişli nüfuzlu kişiler yaşıyor. Dubai, Körfez bölgesinin gece hayatı başkenti olarak biliniyor.

İbrani medyası geçen hafta Shelley’nin cuma gecesi arkadaşlarıyla birlikte Abu Dabi’de olduğunu ve cuma akşamı “kişisel alanın sınırlarını aşan” “haysiyetsiz” davranışlarda bulunduğunu bildirdi.

Shelley daha önce Brezilya’da İsrail büyükelçisi olarak görev yapmış ve burada iki skandalın merkezinde yer almıştı.

Shelley, bir vakada eski Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro ile akşam yemeği yerken fotoğraflandı. Instagram’daki akşam yemeği fotoğrafında, siyahla karalanmış bir ıstakoz görülüyordu. Yahudi koşer diyet kuralları, kabuklu deniz ürünlerinin tüketimini yasaklıyor.

Haaretz, 2023’te Shelley’nin Brezilyalı bir kadının İsrail vizesi talebine şahsen yanıt verdiğini bildirdi. Shelley, yazışmalarda ve görüntülü görüşmelerde, İsrail’i ziyaret etmek için vize almasına yardımcı olmadan önce kendisiyle şahsen görüşmesi gerektiğini söyledi.

Shelley’nin kendisiyle yapılan görüntülü görüşmede, üstsüz ve yatakta yattığı görüldü.

Kadın, “Kamerayı açtığımda yatakta ter içinde yattığını gördüm,” diye anlattı. “Yürüyüşten yeni döndüğünü söyledi. Çok uygunsuzdu. Daha sonra konuşmak isteyip istemediğini sordum ve ‘Hayır, şimdi konuşalım,’ dedi. Benimle şahsen görüşmek istedi ve beni Brasilia’da akşam yemeğine davet etti. Kendimi baskı altında ve taciz edilmiş hissettim.”

Shelley daha sonra başbakanlık genel müdürlüğüne atandı. Shelley, Kasım 2024’te BAE büyükelçisi olarak atandı.

Başbakan Benjamin Netanyahu o dönemde, “Yossi, Brezilya’da çok ama çok etkili bir büyükelçi olarak görev yaptı,” demişti. “Orada sadece Brezilya cumhurbaşkanıyla değil, aynı zamanda Brezilya medyasıyla da bağlantılar kurdu ve harika bir iş çıkardı. Ayrıca bu dönemde Başbakanlık Ofisi’nde önemli ve zorlu işler yaptı.”

***

BAE’de Ramazan iftarına katılmıştı

İsrail’in Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Büyükelçisi Yossi Avraham Shelley, BAE yönetimi tarafından geçtiğimiz gün verilen bir iftara katıldı. Shelley, BAE Devlet Bakanı Halife Şahin el Marar tarafından geçtiğimiz gün verilen iftarda görüntülendi.

İsrailli büyükelçi birkaç gün önce de BAE Gençlik İşleri Devlet Bakanı Sultan en Neyadi tarafından verilen bir başka iftara katılmıştı. Shelley bu iftardan görüntüleri sosyal medya hesabında paylaşmıştı.

15 Eylül 2020 tarihinde, eski ABD Başkanı Donald Trump öncülüğünde İsrail ve BAE arasında ilişkileri normalleştirme anlaşması imzalanmıştı. O günden bu yana taraflar arasında ekonomi başta olmak üzere birçok alanda ilişki geliştirildi. Gazze Şeridi’ndeki İsrail katliamlarına sebebiyle ilişkiler yavaşlamış olsa da aradaki bağların halen güçlü olduğu dikkat çekiyor.

(Mepa News)

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *