Hindistan’da nefret söylemi miktarı ABD merkezli India Hate Lab (IHL) isimli bir kuruluş tarafından araştırılıyor. Bu kuruluşun raporuna göre, 2023’te 668 olan dini azınlıklara yönelik nefret söylemi, 2024’te 1165’e çıkarak yüzde 74,4 oranında artış gösterdi ve bunların yüzde 98,5’inin Müslümanları hedef aldığı tespit edildi. Rapor, Modi’nin ABD ziyaretinden bir gün önce servis edildi.
ABD merkezli India Hate Lab (IHL) tarafından yayımlanan rapora göre, nefret söylemindeki bu dramatik artış, iktidardaki Bharatiya Janata Partisi (BJP) ve Hindu milliyetçi hareketlerinin ideolojik hedefleriyle doğrudan bağlantılı olarak yaşandı.
Hindistan’da 2024 yılında, 1165 nefret söylemi vakası kaydedildi. Bu olayların 1050’sinde Müslümanların hedef alındığı, 97’sinde Hristiyanlar ve Müslümanların birlikte hedef alındığı görüldü.
Nefret söylemlerinin 995’i sosyal medya platformları üzerinden yayınlandı ya da paylaşıldı. Facebook, 495 video ile en fazla paylaşılan platform olurken YouTube’da 211 video yer aldı.
Sosyal medya platformları, nefret söyleminin hızla yayılmasında önemli bir rol oynasa da bu platformlar topluluk kurallarına rağmen nefret içeriklerini engellemekte başarısız oldu. Facebook, YouTube ve X, nefret söylemleri içeren içerikleri yayarken bu içerikler çoğu zaman silinmedi. Facebook’tan yalnızca 3 video kaldırılırken geri kalan yüzde 98,4’lük içerik ise platformlarda kaldı. BJP milletvekili T. Raja Singh’in proxy hesaplar ve destek grupları aracılığıyla sosyal medya üzerindeki varlığı, yasağa rağmen devam etti.
Hindistan’da 2024 genel seçimleri sürecinde nefret söylemi vakalarında belirgin bir artış yaşandı. BJP’nin seçim kampanyaları sırasında düzenlediği etkinliklerde 340 nefret söylemi vakası kaydedildi. Hindu milliyetçi gruplar, BJP ve ona bağlı örgütler, toplamda 685 nefret söylemi vakasına karıştı.
Seçim dönemi nefret vakalarının zirveye çıkmasına yol açtı
Rapora göre, Hindistan’da 2024 genel seçimleri süreci nefret söylemi vakalarının zirveye çıkmasında kritik rol oynadı. BJP liderleri, özellikle Başbakan Narendra Modi ve İçişleri Bakanı Amit Shah, sosyal medya üzerinden yaptıkları 266 azınlık karşıtı konuşmayla geniş kitlelere hitap etti. Bu konuşmalar, seçim kampanyaları sırasında YouTube, Facebook ve X gibi platformlar üzerinden eş zamanlı olarak yayımlandı. BJP’nin seçim konuşmalarında, Müslümanlar “göçmenler” olarak nitelendirildi ve rakip partinin iktidara gelmesi durumunda ülkenin servetinin Müslümanlara dağıtılacağı öne sürüldü.
Raporda ayrıca, BJP’nin liderlerinin büyük dijital takipçi kitleleriyle nefret söylemlerini yaymak için sosyal medyayı etkin bir şekilde kullandığı ifade edildi. Başbakan Modi’nin, seçim döneminde yaptığı 63 nefret söylemi içeren konuşma da rapora yansıdı. Bu söylemlerin, sosyal medya üzerinden hızla yayıldığı ve geniş bir izleyici kitlesine ulaştığı kaydedildi.
Nefret söylemlerinin büyük çoğunluğunda BJP’Li siyasiler öne çıktı
Rapora göre, 2024 yılında politikacılar tarafından gerçekleştirilen 462 nefret söylemi olayının 452’si BJP yetkilileri tarafından yapıldı. Bir önceki yıl BJP’li politikacılar tarafından kaydedilen nefret söylemi sayısı 100 iken 2024’te bu rakam 452’ye çıktı.
En fazla nefret söyleminde bulunan isimler arasında Uttar Pradeş Eyalet Başbakanı Yogi Adityanath, Başbakan Narendra Modi ve İçişleri Bakanı Amit Shah yer aldı. Adityanath, 86 nefret söylemi içeren konuşmayla başı çekerken Modi 63, Amit Shah ise 52 konuşmayla onu takip etti.
BJP’nin nefret söyleminin yayılmasındaki rolü sadece seçim dönemiyle sınırlı kalmadı. Hindistan’daki Hindu milliyetçi gruplar, Müslümanlara ait dini yerlerin yıkılmasını talep ederken Modi’nin liderliğindeki BJP’nin, Babri Camisi’nin bulunduğu alanda inşa edilen büyük Ram Tapınağı’nın açılışını yapması, bu taleplerin artmasına yol açtı. Ayrıca, Hindu milliyetçiliğiyle özdeşleşen bu söylemler, Müslümanları Hindular ve Hindistan ulusu için bir “varoluşsal tehdit” olarak sunmaya devam etti.
India Hate Lab, Washington merkezli Center for the Study of Organized Hate (CSOH) adlı düşünce kuruluşunun bir parçası olarak faaliyet gösteriyor.
Söz konusu rapor Hindistan Başbakanı Narendra Modi’nin 12 Şubat’ta başlayacak ABD ziyaretinden hemen önce kamuoyuna sunuldu. Modi’nin yeni başkan Trump ile başta gümrük tarifeleri olmak üzere ticari zorlukları görüşmesi, aynı zamanda siyasi destek istemesi bekleniyor.
Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *