Ürdün Kralı Abdullah’ı Beyaz Saray’a çağıran Donald Trump, görüşme öncesi basına yaptığı açıklamada Hamas’ı tehdit etti ve Cumartesi öğlene kadar tüm rehinelerin serbest bırakılması gerektiğini savundu, “Sert oynamak istiyorlar ama ne kadar sert olduklarını göreceğiz” diye konuştu. Kral Abdullah, Trump’ı dinlemekle yetindi.
Trump Beyaz Saray’da, Gazze planı ve kırılgan ateşkesin tartışıldığı bir sırada Ürdün Kralı Abdullah’ı ağırladı. Başkan Trump, Filistinliler’in Gazze dışında güvenli bir yerde yaşayacaklarını söyledi. Ürdün Kralı Filistinliler’in ülkesine yerleştirilmesi teklifine ilişkin, “Konuyu herkesin çıkarına olacak şekilde nasıl çözebiliriz bakmamız gerekir” diye konuştu.
Trump, Filistinliler’in Gazze dışında güvenli bir yerde yaşayacaklarını söyledi. Ürdün Kralı Filistinliler’in ülkesine yerleştirilmesi teklifine ilişkin, “Konuyu herkesin çıkarına olacak şekilde nasıl çözebiliriz bakmamız gerekir” diye konuştu.
Trump: “Sert oynamak istiyorlar ama ne kadar sert olduklarını göreceğiz”
Voa Türkçe’nin aktardığına göre, Trump ve Ürdün Kralı Abdullah Oval Ofis’te basına kapalı görüşme öncesinde basın mensuplarından gelen soruları yanıtladı. Gazze’yi satın almayacaklarını, denetimini alarak düzgün bir şekilde yöneteceklerini söyleyen Başkan Trump, “Geniş kapsamlı bir ekonomik kalkınma olacak; belki de o bölgedeki en büyüğü. Orada otel, ofis binaları ve konut dahil pek çok iyi şey inşa edilecek. Burayı olması gereken bir alana dönüştüreceğiz” diye konuştu.
Trump, Cumartesi gün ortasına kadar Hamas’ın rehineleri serbest bırakmaması halinde ateşkesin iptal edilmesi gerektiğini söylemişti. Bu görüşünü tekrarlayan Trump “Bu süre zarfını karşılayabileceklerini şahsen düşünmüyorum. Sert oynamak istiyorlar ama ne kadar sert olduklarını göreceğiz” diye konuştu.
“Gazze Ortadoğu’nun elması olabilir”
ABD Başkanı, “Gazze’nin yeniden inşası sürecinde Ortadoğu halkları için çok iş imkanı olacağını belirterek, “Bir elmas olabilir. Ortadoğu için büyük bir imkan olabilir. Barış olacak. Her 10 yılda bir aynı şeyler yaşanıyor. Çok uzun süre izledim. Gazze’deki ölüm ve yıkımı… Medeniyet silindi Gazze’de” ifadelerini kullandı.
Gazze konusunda Mısır ve Ürdün ile ilerleme sağlayabileceklerini belirten Trump, “Çok karmaşık bir şey değil. ABD’nin bu toprakları kontrol etmesiyle Ortadoğu’da ilk kez istikrar olacak. Filistinliler ya da şu anda Gazze’de yaşayan insanlar bir başka yerde güzel şekilde yaşıyor olacaklar. Güvenli bir şekilde yaşayacaklar” dedi.
Ürdün Kralı Abdullah ise sosyal medya platformu X’ten yaptığı açıklamada, Başkan Trump’la yaptığı görüşmede, Gazze’deki ya da Batı Şeria’daki Filistinliler’in çıkarılmasına karşı olduğunu yinelediğini söyledi.
Bunun Arap ülkelerinin ortak bir tutumu olduğunu söyleyen Ürdün Kralı, “Filistinliler’i yerinden etmeden ve insani duruma çözüm bularak Gazze’nin yeniden inşası hepimiz için öncelik olmalı” ifadelerini kullandı.
ABD Başkanı Donald Trump ise Mısır ve Ürdün’le konuya ilişkin ilerleme sağlanması konusunda iyimser konuştu.
Ürdün Kralı Abdullah: “Mesele herkesin çıkarına olacak şekilde çözülmeli”
Ürdün Kralı Abdullah meselenin herkesin çıkarına olacak şekilde çözümünün değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.
Kral Abdullah, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın Arap ülkelerinin planlarını görüşmek üzere ilgili tarafları Riyad’a davet ettiğini belirtti.
Ürdün Kralı, kanser olan ya da durumu kritik olan 2 bin çocuğu en kısa zamanda Ürdün’e sevk edeceklerini de açıkladı. ABD Başkanı Trump bu gelişmeyi “güzel bir jest” olarak tanımladı.
Filistinliler’in Gazze yeniden inşa edilirken Mısır, Ürdün ve başka ülkelere yerleştirilmesi fikrinin arkasında duran ABD Başkanı Trump, “Şunu unutmayalım. Sadece Gazze Şeridi’nde olmak istiyorlar çünkü başka türlüsünü bilmiyorlar. Bir alternatifleri olmadı hiçbir zaman. Bir alternatifleri olduğunda, tek bir kişi bile olduğu yerde kalmak istemeyecek. Cehennemde yaşıyorlar” diye konuştu.
Gazze için Mısır-Arap planı
Ürdün Kralı Abdullah, Başkan Trump’la görüşmesinden önce yaptığı açıklamada, Mısır öncülüğünde Gazze için bir plan olduğunu söylemiş ancak başka ayrıntı vermemişti.
Kral Abdullah’ın ABD Başkanı Trump’la görüşmesinden kısa bir süre sonra al-Mamlaka televizyonuna konuşan Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen Safadi, Gazze’nin halkı yerinden etmeden yeniden inşa edilmesine yönelik bir Arap-Mısır planı olduğundan söz etti.
Trump: “Para ile tehdit etmek zorunda değilim”
Başkan Trump ABD’nin Gazze’nin denetimini alarak bölgeyi Ortadoğu ülkelerinin desteğiyle yeniden inşa etmeyi ve burada yaşayan 2 milyondan fazla Filistinli’nin ise Mısır ve Ürdün gibi yerlere yerleştirilmesini öngören bir plan açıklamıştı.
Bu plana Mısır, Ürdün, Suudi Arabistan gibi Arap ülkeleri karşı çıkmıştı.
Ürdün Kralı Abdullah ile görüşme, ABD Başkanı Donald Trump’ın Pazartesi akşamı Ürdün ve Mısır’ın Filistinliler’i kabul etmemesi halinde bu ülkelere yardımı askıya alıp almayacağına ilişkin soruyu, “Belki, olabilir neden olmasın” ifadeleriyle yanıtlamasının ardına rastlıyor.
Başkan Trump’a Ürdün Kralı ile görüşmesi öncesinde bu sözleri hatırlatıldı ve Mısır ile Ürdün’ün Gazze planını kabul etmemeleri halinde bu ülkelere yardımı askıya almayı hala değerlendirip değerlendirmediği soruldu.
ABD Başkanı, “Bunu söylemek istemiyorum çünkü çok iyi bir ilişkimiz oldu ve konuştuğumuz bu kısa süre içinde çok iyi gidiyoruz. Kral biraz önce bir açıklama yaptı. Ben böyle bir açıklama yapmasını istemedim. Kendisi Gazze Şeridi’nden 2000 küçük çocuğun kurtarılmasına ilişkin bir açıklama yaptı” ifadelerini kullandı.
Başkan Trump, “Para ile tehdit etmek zorunda değilim. Ürdün ve Mısır’a çok para katkısı yapıyoruz. Ama böyle bir tehditte bulunmak zorunda değilim. Bunun ötesinde olduğumuzu düşünüyorum” diye konuştu.
Ürdün 2 milyon Filistinli mülteciye evsahipliği yapıyor
Suudi Arabistan, Suriye, İsrail ve işgal altındaki Batı Şeria arasında kalan 11 milyon nüfuslu Ürdün halihazırda 2 milyondan fazla Filistinli mülteciye ev sahipliği yapıyor.
ABD’den askeri ve ekonomik yardım alan Ürdün’e yardımlar Başkan Trump’ın yabancı ülkelere yardımı 90 günlüğüne askıya alma kararından etkilenmişti. Amman Washington’dan her yıl 1,45 milyar dolarlık yardım alıyordu.
Ürdün’e bu yardım şu anda askıya alınmış durumda. Washington’ın istihbarat paylaşımında önemli bir ortağı olan Ürdün ABD askerlerine de evsahipliği yapıyor.
Ürdün’ün İsrail ile 1994’te imzaladığı barış antlaşması da bölge istikrarı açısından önem taşıyor.
İsrail ve Mısır’a ise son adım kapsamında muafiyet tanınmıştı.
Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *