BRICS’e önemli katılım: Nijerya, üyelik teklifini kabul etti

BRICS’e önemli katılım: Nijerya, üyelik teklifini kabul etti

Nüfus ve kaynaklar bakımından Afrika’nın en güçlü ülkelerinden ve Müslüman nüfusu ile dikkat çeken Nijerya, Çin ve Rusya’nın kontrolündeki BRICS’ten gelen “ortak ülke” olma davetini kabul etti. Yaklaşık iki hafta önce de Endonezya’nın gruba üye olduğu duyurulmuştu. Endonezya da Güneydoğu Asya’nın en büyük nüfusuna ve ekonomisine sahip ülkesi.

Nijerya Dışişleri Bakanlığı Sözcü Vekili Kimiebi Imomotimi Ebienfa, yaptığı yazılı açıklamada, Nijerya’nın BRICS’e “ortak ülke” olarak katılma davetini kabul ettiğini belirtti. Ebienfa, bu adımın Nijerya’nın uluslararası işbirliğini teşvik etme ve ekonomik fırsatlardan yararlanma hedefleriyle uyumlu olduğunu vurguladı.

Nijerya’nın kalkınma hedefleri doğrultusunda stratejik ortaklıkları ilerletme konusundaki kararlılığını aktaran Ebienfa, BRICS’in, üye ülkelerle ticaret, yatırım ve sosyo-ekonomik işbirliğini geliştirmek için ülkesine eşsiz bir platform sunduğunu kaydetti.

Ebienfa, Nijerya’nın ticaret ve yatırım, enerji güvenliği, altyapı geliştirme, teknoloji ve iklim değişikliği gibi alanlarda ortak hedefleri ilerletmek için bu platformdan faydalanmaya hazır olduğunu belirterek, “Bu ortaklık, kapsayıcı büyüme, bölgesel entegrasyon ve stratejik özerklik anlayışımız doğrultusunda adil ve eşitlikçi bir küresel ekonomik düzenin şekillendirilmesine aktif katılım yönündeki ulusal hedeflerimizle uyumludur.” ifadesini kullandı.

Sözcü Vekili Ebienfa, Nijerya’nın ulusal çıkarları ve stratejik öncelikleri doğrultusunda yenilikçiliği teşvik etmek ve insanlar arası etkileşimi geliştirmek için BRICS üyeleriyle yapıcı bir işbirliği kurmayı dört gözle beklediklerini söyledi.

Boko Haram saldırıları sürüyor

Nijerya’nın kuzeydoğusundaki Borno eyaletinde terör örgütü Boko Haram’ın düzenlediği saldırının ardından çok sayıda asker ve sivilden haber alınamıyor. Nijerya ordusundan adının verilmesini istemeyen bir yetkili, 16 Ocak’ta yerel medyaya yaptığı açıklamada, askerlerin, Borno’da 13 Ocak’ta teröristler tarafından öldürülen 40 kişinin cesedini almaya çalışırken pusuya düşürüldüğünü belirtti. Yetkili, saldırının ardından çok sayıda asker ve sivilden haber alınamadığını dile getirdi. Bölgeye ek güvenlik güçlerinin sevk edildiğini aktaran yetkili, kaybolanları bulmak için çalışmalar başlatıldığını söyledi.

Bu arada bölge sakinleri, saldırıda, aralarında askerlerin de bulunduğu en az 50 kişinin kaybolduğunu ifade etti.

Boko Haram terör örgütü üyeleri, 13 Aralık 2024’te Borno eyaletine bağlı Dumba bölgesinde çiftçilere ve balıkçılara saldırı düzenlediği saldırıda 40 kişi hayatını kaybetmişti.

Nijerya’da 2000’li yılların başından beri varlık gösteren Boko Haram’ın, 2009’dan bu yana düzenlediği kitlesel terör eylemlerinde on binlerce kişi yaşamını yitirdi. Terör örgütü, 2015’ten bu yana ülkenin sınır komşuları Kamerun, Çad ve Nijer’de de saldırılar düzenledi. Örgütün Çad Gölü Havzası’ndaki saldırılarında en az 2 bin kişi hayatını kaybetti. Ülkede terör saldırıları ve çatışmalar nedeniyle yüz binlerce kişi göç etmek zorunda kaldı.

Rusya: Ortak devlet statüsünde davetlerimiz var

Rusya Dışişleri Bakanlığından 27 Aralık 2024’te yapılan yazılı açıklamada, birlik nezdinde ortak devlet statüsünün oluşturulması üzerine Kazan’da düzenlenen BRICS Zirvesi’nde anlaşma sağlandığı anımsatıldı. Buna göre Belarus, Bolivya, Küba, Endonezya, Kazakistan, Malezya, Tayland, Uganda ve Özbekistan’ın BRICS’e 2025 itibarıyla “ortak devlet” statüsünde katılmayı onayladığına işaret edilen açıklamada, dört ülkeye daha aynı statüde katılım için davet gönderildiği belirtildi. Dört ülkenin kabulü halinde BRICS 2025 dönem başkanı Brezilya’nın ilgili duyuruyu yapacağı bilgisi verilen açıklamada, “Birlik nezdindeki işbirliğine mümkün olduğunca etkin şekilde katılabilmeleri için ortak ülkelerle yakın bir işbirliği kurmayı planlıyoruz.” ifadesi kullanıldı.

Endonezya’nın üyeliği

The Jakarta Post gazetesinin 7 Ocak 2025 tarihli haberine göre, Brezilya, BRICS’e tam üye statüsüyle dahil olması dolayısıyla Endonezya’yı kutladı. Brezilya hükümetinden yapılan açıklamada, Güneydoğu Asya’nın en büyük nüfusuna ve ekonomisine sahip olan Endonezya’nın BRICS’in yeni “tam üyesi” olduğu bildirildi.

Çin Devlet televizyonu CCTV’nin haberine göre, Çin Dışişleri Bakanlığı sözcülerinden yapılan açıklamada, Pekin yönetiminin de Endonezya’nın BRICS’e katılımını tebrik ettiği belirtildi. Açıklamada, “Endonezya’nın BRICS’in gelişimine aktif katkı sağlayacağına inanıyoruz.” ifadesine yer verildi.

BRICS dünya ekonomisinde önemli yere sahip

Başlangıçta Güney Afrika’yı içermeyen “BRIC” kısaltması, 2001’de İngiliz ekonomist Jim O’Neill tarafından Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin’in büyüme potansiyelini vurgulayan bir makalede kullanılarak literatüre girmişti. Birliğin kuruluşu ise Rusya’nın girişimleriyle ABD ve Batılı ülkelerin küresel hakimiyetini dengeleyecek gayriresmi bir platform olarak 2009’a dayanıyor. Güney Afrika’nın da bir yıl sonra davet edilmesiyle birlik, bugünkü BRICS adını aldı.

Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika’nın kurucuları arasında yer aldığı BRICS, Mısır, Etiyopya, İran, Endonezya ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin de üyelikleriyle genişledi. Bu yıl Endonezya’nın katılmasıyla toplam üye sayısını 10’a yükselten BRICS, dünya ekonomisinde de önemli bir yere sahip.

Ülke Profili: Nijerya

Afrika’da krizlerin merkezinde bir ülke: Nijerya

Nijerya’nın çözülemeyen sorunları ve sokaklara taşan öfke

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *