Bağımsız Bertelsmann Vakfı tarafından yapılan bir analiz, Avrupa’nın en büyük ekonomisinin gelişmek için her yıl yurtdışından on binlerce ek nitelikli işçiye ihtiyaç duyacağı uyarısında bulundu. Aksi takdirde 2040 yılına kadar ekonomide yüzde 10 küçülme öngörülüyor.
Bağımsız bir rapor, Alman işgücü piyasasının uzun vadede büyük ölçüde yurtdışından gelen nitelikli yabancı işçiye bağımlı olduğunu ortaya koydu.
Bağımsız Bertelsmann Vakfı’nın çalışmasına göre, Almanya’nın işgücü “önemli” bir göç olmadan 2040 yılına kadar yüzde 10 oranında küçülebilir.
Almanya’da göç ve işgücü piyasası üzerine yapılan çalışma, ülkenin işgücünü sürdürebilmesi için her yıl yaklaşık 288.000 yabancı işçiye ihtiyaç olduğunu gösterdi.
İşgücü piyasasına ilave uluslararası işçiler girmediği takdirde, Almanya’daki işçi sayısının mevcut 46,4 milyondan 41,9 milyona ve hatta 2060’a kadar 35,1 milyona düşeceği öngörülüyor.
Bertelsmann Vakfı’nda göç uzmanı olan Susanne Schultz, 1946-1964’lü yıllar arasında doğan bireyleri ifade eden “Patlama Kuşağı’nın (Baby Boomers Kuşağı) emekliliğinin” ülkenin işgücünün küçülmesinde kilit bir faktör olduğunu vurguladı.
Schultz’a göre öncelik, yerli işgücünü geliştirmek olsa da “bu tek başına 2040 yılına kadar gelecekteki işgücü talebini karşılamak için yeterli olmayacak.”
Daha kötümser ikinci bir modelde ise 2040 yılına kadar yılda 368.000 yabancı işçiye ihtiyaç duyulabileceği hesaplanıyor.
Yabancı işçilerin çekilmesi
Almanya 2023 yılında, kalifiye yabancı işçilerin işe alınmasını kolaylaştırmak için göç yasalarında reform yaparak, kalifiye uzmanlar için “mavi kart” uygulamasını başlattı ve yabancı diplomaların tanınması konusundaki bürokrasiyi azalttı.
Ancak Schultz, işçileri ülkeye çekmenin önünde halen kaldırılması gereken engeller olduğunu söylüyor.
Bertelsmann Vakfı raporunda da yabancı işçilerin “yerel yönetimler ve işletmelerde daha misafirperver bir kültür olmadan” ülkeye gelmeyeceği ifade edildi.
Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *