Rusya ve Afrika ülkeleri, Rusya’nın Soçi kentinde 10 Kasım’da düzenlenen forumun ardından kurulduğu bildirilirken, Rusya da Afrika ülkelerinin 20 milyar dolarlık borcunu sildiğini duyurdu.
Rusya ve Afrika ülkeleri, Rusya’nın Soçi kentinde 10 Kasım’da düzenlenen Rusya-Afrika Ortaklık Forumu’nun ardından, güvenlik dahil birçok konuda çalışmaları koordine etmek amacıyla bir diyalog mekanizması kurmaya hazır olduklarını açıkladı.
Konuya ilişkin yapılan ortak açıklamada, “Barış, istikrar ve güvenliğin yanı sıra terörizm ve aşırıcılıkla mücadele, çevre sorunlarının ele alınması ve gıda ve bilgi güvenliği konularında çabaların koordine edilmesine katkıda bulunacak daimi bir üst düzey Rusya-Afrika Diyalog Mekanizması kurmaya hazır olduğumuzu bir kez daha teyit ediyoruz.” denildi.
Afrika’nın farklı bölgelerinde terörist grupların artan faaliyetlerinden duyulan endişenin aktarıldığı ortak açıklamada, “Afrika Sorunlarına Afrikalı Çözümler” ilkesi doğrultusunda hareket edilmesi gerektiğine vurgu yapıldı.
Ortak açıklamada, “Uluslararası barış ve güvenlik mimarisini değerlendirmek ve desteklemek için kolektif çabalara ve kapsamlı yaklaşımlara ihtiyaç duyulmaktadır.” ifadeleri kullanılarak tüm tarafların “Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşması’na bağlılıkları ve antlaşmanın mümkün olan en kısa sürede uygulanmasının uluslararası güvenlik sisteminin sürdürülmesi için öncelikli bir konu olduğuna inandığı vurgulandı.
Tarafların başta Gazze ve Lübnan’daki gelişmeler olmak üzere, Orta Doğu’da devam eden çatışmalardan duydukları endişelerin aktarıldığı ortak açıklamada, Filistin’in Birleşmiş Milletler üyeliğinin desteklenmesi yönünde de karar alındı.
Rusya 20 milyar dolarlık alacağından vaz geçti
Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Bogdanov, Afrika ülkelerinin Rusya’ya olan borçları “kalkınma projelerine yeniden yönlendirmeye” yönelik bir finansman programının uygulandığını belirtti.
Sputnik’in aktardığına göre, Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ortadoğu ve Afrika Özel Temsilcisi Mihail Bogdanov, Rusya-Afrika Bakanlar Konferansı’nın ardından Rus medyasına açıklamalarda bulundu. Bogdanov, “Yaklaşık 20 milyar dolarlık borç silindi. Halihazırda borçları kalkınma projelerine yeniden yönlendirmeye yönelik bir yeniden finansman programımız var” ifadesini kullandı. Rus diplomat, bu şekilde borçların “doğrudan bu ülkede sosyoekonomik projeleri uygulamak için” kullanıldığını kaydetti.
Bogdanov, Batı’nın “elbette, her zaman olduğu gibi” Afrika ülkelerine Rusya’daki konferansa gitmemeleri yönündeki baskı uyguladığını belirterek, “Ama bu ülkeler buna artık daha az dikkat ediyor” dedi. Afrika ülkelerinin, “bu baskının onların kendi ulusal çıkarlarına ters olduğunun” farkında olduğunu kaydeden Rus diplomat, bu konuyla ilgili şu yorumda bulundu:
“Sonuç kendi ulusal çıkarlarına zarar verecekse neden bu baskıya boyun eğsinler? Onlar da bunun farkında.”
Musk’a Afrika’ya ilgi gösterme tavsiyesi
Bogdanov, Amerikalı milyarder Elon Musk’a ne önerebileceği yönündeki bir soru üzerine şunu dedi:
“Elon Musk mı? Afrika’ya ilgi göstermiyor mu? Elbette, mutlaka etsin. Bu, işe yarar. Batılı ortaklarımız Afrika’ya sadece oradan kaynak hortumlamak açısından ilgi gösterdiler. Oradaki süreçleri yönettikleri zaman boyunca bu ülkeler daha zengin olmadı, aksine. Tabii ki ilgi gösterilecekse bu, gerçek yardım şeklinde olmalı. Bu ülkelerin kalkınması, zenginliklerinin ve kaynaklarının da gerçek sahibi olan halkın yararına kullanılmasını sağlamak için olmalı.”
Bogdanov, Soçi’deki iki günlük Rusya-Afrika Bakanlar Konferansı’nda tam da bundan bahsedildiğinin altını çizdi.
Rusya-Afrika Ortaklık Forumu’nun ilk bakanlar konferansı 9-10 Kasım tarihlerinde Rusya’nın Soçi şehrinde düzenlendi. Etkinliğe, aralarında Afrika kıtasından 45 bakanın da bulunduğu yaklaşık bin 500 heyet katıldı.
Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *