DEM Parti’den Bahçeli’ye olumlu yanıt

DEM Parti’den Bahçeli’ye olumlu yanıt

Bahçeli’nin “Teröristbaşı Meclis’e gelsin DEM grubunda silah bırakıldığını ilan etsin” sözlerine DEM Parti Eş Genel Başkanı Hatimoğulları, “Bölgedeki barışın çözülmesi bizim elimizdedir. Ortadoğu’da ve Türkiye’de barışın muhatabı Sayın Abdullah Öcalan’dır. Kürt sorunun çözümü meclistedir.” diye yanıt verdi.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin Meclis’teki parti grup toplantısında çözüm sürecine ilişkin yaptığı açıklamada Öcalan’a çağrı yaparak “Teröristbaşı Meclis’e gelsin DEM grubunda silah bırakıldığını ilan etsin” ifadelerinin ardından DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları açıklama yaptı.

Hatimoğulları, “Bölgedeki barışın çözülmesi bizim elimizdedir. Ortadoğu’da ve Türkiye’de barışın muhatabı Sayın Abdullah Öcalan’dır. Kürt sorunun çözümü meclistedir.” dedi. Hatimoğulları “Bir başlangıç olacaksa tecrit derhal kaldırılmalıdır. Onurlu bir barış için insiyatif almaya hazırız.” ifadelerini kullandı.

“Türkiye gerçekten güvenli sınırlara sahip olmak istiyorsa yapması gereken ilk şey silahların bırakılması, dış politikasını barış ve diplomasi üzerinden inşa etmesi, Kürt sorununu barışçıl ve demokratik yöntemlerle çözmesidir.

AK Parti’nin dış politikası iflas etmiştir. Ama bölgedeki barış için Kürt sorununun çözülmesi bizlerin elindedir. Kürt sorununun çözüm yolu, yöntemleri ve muhatapları bellidir. Ortadoğu’da ve Türkiye’de barışın muhatabı İmralı’da tecrit altında bulunan Sayın Abdullah Öcalan’dır.

Tecrit 44 yıldır devam ediyor. Sayın Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması için yıllardır mücadele ediyoruz. Tecrit kaldırılmalıdır. Evet, bırakın tecrit kalksın. Sayın Öcalan çıksın konuşsun. Ne konuştuğunu görelim. Acil bir şekilde bu konuda adım atılmalıdır.

Kürt halkı barış demekten çözüm demekten geri durmadı ama bir eksik var ki Türkiye’nin batısına barışı yeteri kadar anlatamadık.”

UMUT HAKKI NEDİR?

Umut hakkı, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan mahkumların belirli bir süre cezaevinde kaldıktan sonra, iyi halleri değerlendirilerek, koşullu salıverilme imkanı elde edebilmesi ilkesini ifade eder. Bu hak, insan hakları açısından önemli bir kavram olup, kişilere hapiste geçirdikleri süre boyunca bir gün serbest bırakılma umudunu sağlar.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarında da umut hakkı üzerinde durulmuş, özellikle müebbet hapis cezalarının belirli aralıklarla gözden geçirilmesi gerektiği vurgulanmıştır. 2013 yılında Vinter ve Diğerleri – Birleşik Krallık davasında, AİHM müebbet hapis cezalarının gözden geçirilmesi gerektiğini belirterek, en fazla 25 yılda bir serbest bırakılma durumunun değerlendirilmesini tavsiye etmiştir.

Türkiye’de, Abdullah Öcalan davası bağlamında da umut hakkı gündeme gelmişti. Öcalan’ın ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası nedeniyle, koşullu salıverilme hakkına sahip olup olamayacağı konusunda tartışmalar devam ediyor.

Mevcut yasal düzenlemeler çerçevesinde, Türkiye’de terörle mücadele kapsamındaki suçlardan mahkum olanlar için koşullu salıverilme olanağı sınırlı tutulmuştur. Buna karşın, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Anayasa’nın ilgili maddeleri doğrultusunda bu tür kişilerin umut hakkının korunup korunmayacağı konusu zaman zaman yargı kararları ve hukuk tartışmalarında yer buluyor.

(Karar)

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *