Gülen’in ölümü dünya basınında

Gülen’in ölümü dünya basınında

FETÖ lideri Gülen’in ölümü dünya genelinde yankı uyandırdı. Alman Bild ve Reuters gibi medya organlarının kullandığı ifadeler Türkiye’den tepki çekti.

ABD’nin Pensilvanya eyaletinde yaşayan FETÖ elebaşı Fetullah Gülen’in ölümü, dünya basınında geniş yer buldu. Vatan haini olarak nitelendirilen Gülen’in vefatı, uluslararası medya kuruluşları tarafından çeşitli şekillerde ele alındı ve bu durum, birçok ülkede gündem oldu.

Reuters’un başlığı tepki çekti

İngiltere merkezli dünyanın en büyük medya kuruluşlarından Reuters, “Türkiye’de darbe düzenlemekle suçlanan güçlü din adamı Gülen öldü” başlığıyla açıkladı. Reuters haberinde Ankara’nın 2016’daki başarısız darbe girişiminin arkasında olduğunu söylediği Fethullah Gülen’in, ikamet ettiği ABD’de öldüğü duyuruldu” şeklinde açıklamada bulundu. Gülen’in “Türkiye ve ötesinde güçlü bir İslami hareket inşa ettiğini” yazan Reuters, yazının devamında “Gülen bir zamanlar Erdoğan’ın müttefikiydi ama araları dikkat çekici bir şekilde bozuldu. Erdoğan onu 2016’da yönetime başkaldıran askerlerin savaş uçaklarına, tanklara ve helikopterlere elkoyduğu darbe girişiminden sorumlu tuttu” diye yazdı.

Gülen’in 1999’dan beri “kendi isteğiyle” sürgünde yaşadığını yazan ajans ayrıca kurduğu “Hizmet” hareketinin “Batılı tarzda eğitimi, serbest piyasayı ve dinler arası iletişimi teşvik eden ılımlı bir İslam anlayışını yaymayı amaçladığını” yazdı.

Rus haber ajansı TASS: FETÖ elebaşı ABD’de öldü

Rus haber ajansı TASS, Fethullah Gülen’in ölümü için “Fetö’ye yakın bir portal olan Herkul, Türkiye’de ilan edilen FETÖ terör örgütünün lideri vaiz Fethullah Gülen’in ABD’de öldüğünü söyledi.” ifadelerine yer verdi.

Rusya merkezli Aviapro: Darbe girişiminin beyni öldü

Rus merkezli Aviapro Fetö elebaşının ölüm haberini “2016’da Türkiye’deki darbe girişiminin beyni Fetullah Gülen öldü” başlığıyla verdi.

Alman Bild Gazetesi: Erdoğan’ın baş düşmanı öldü

Alman medyası elebaşı Gülen’in ölüm haberini manşetlerine taşıdı. Bild, elebaşı Gülen’in haberini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı hedef alan bir başlık ile paylaştı. ‘Erdoğan’ın baş düşmanı öldü’ başlığı ile ölümü duyurdu. Bild Gazetesi şu cümlelerle verdi: İslamcı Gülen cemaatinin karizmatik lideri Fetullah Gülen, hayatını kaybetti.

Der Spiegel: Erdoğan’ın başdüşmanı

Alman gazetesi Der Spiegel, “Erdoğan muhalifi Fethullah Gülen öldü” diye verdiği haberde Gülen’in Erdoğan’ın “başdüşmanı” olarak görüldüğünü yazdı.

İran’ın medya kuruluşu Tasnim: Casusluk ağını yönetiyordu

İran’ın önde gelen medya kuruluşlarından Tasnim, “Yıllardır ABD’de yaşayan Gülen hareketinin lideri Fetullah Gülen, dün gece kalp rahatsızlığından öldü” dedi.

İran yerel haber ajansları Fetullah Gülen için “Gülen, 1999 yılından bu yana ABD’nin Pensilvanya şehrinde yaşıyordu ve Orta Asya ve Doğu Avrupa ülkelerindeki devasa eğitim-casusluk ağını yönetiyordu. Bu yıllarda Gülen, Amerikan İstihbarat Servisi’nin (CIA) koruması altındaydı ve Türk hükümetinin defalarca onun iade edilmesi ve yargılanması yönündeki taleplerine rağmen Washington iadesini asla kabul etmedi.” açıklamasında bulundu.

Politico: Erdoğan’ın başlıca muhaliflerinden

ABD merkezli Politico FETÖ elebaşının ölümünü “Erdoğan’ın baş düşmanı Fetullah Gülen öldü” başlığıyla duyuruldu. Haberde “Çok sayıda medya kuruluşunun haberine göre , Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başlıca muhaliflerinden etkili İslam din adamı Fethullah Gülen, uzun bir hastalıktan sonra 83 yaşında ABD’de öldü.” denildi.

Yunan Kathimerini: İslamcılığı Batılı fikir ve uygulamalarla birleştirdi

Kathimerini, Gülen’in ölümünü manşete çıkaran yabancı gazetelerden biri. Gülen’i de “Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bir numaralı düşmanı” olarak tanımlayarak başlamış habere. Kathimerini Gülen’in hayatını anlatırken “1959’da bir imam olarak göreve başladı ama zamanla etkileyici bir mekanizmaya ve etki ağına sahip hareket inşa etti” diye yazmış.

Haberin devamında Gülen’i tanıtırken “İslamcılığı Batılı fikir ve uygulamalarla birleştirdiğinden” bahseden gazete, Gülen’in “Müslümanların modern dünyaya entegre olurken özel yaşamında muhafazakâr yaşam tarzını korumaları gerektiğini düşündüğünü” de ekliyor. Bir de Gülen’in 1999’da söylediği “Fark ettirmeden sistemin can damarlarında iktidar merkezine kadar ilerlemeli, devlette gücü tamamen ele geçirene kadar sabretmelisiniz” şeklindeki sözlerine de yazıda yer verilmiş.

“Gülen’in bu sözleri ve elde ettiği gücün Kemalistlerce siyasete karışmak ve laik rejimin altını oymakla suçlanmasına neden olduğunu” da yazan gazete, yazıyı “Bu nedenle aynı yıl, o zamanlar iyi ilişkiler içinde olduğu Başbakan Ecevit’in ısrarıyla sağlık sorunlarını gerekçe göstererek Amerika’ya gitti” diye sürdürüyor. Kathimerini, FETÖ’nün Türkiye’de neyle suçlandığını da yazıyor. FETÖ’yü eleştirenlerin örgütü orduda, kolluk kuvvetlerinde ve kamuda yapılanmakla, güçlerini azınlıklar ve Kemalistler üstünde kullanmakla suçladığını yazan gazete, hemen ardına örgütün bu suçlamaları reddettiğini not düşüyor.

Gazete Fethullahçılara yönelik baskıların 2013’te başladığını ama darbe girişiminden sonra “kontrolden çıktığını” yazıyor. Yazı “2016’dan sonra bir milyonu aşkın kişi terörist olmakla suçlandı ve hayatları paramparça oldu” diye sürüyor. Kathimerini, Ankara’nın Gülen’i Amerika’dan iade etmek için her yolu denediğini de yazmış. Bunlar arasında Rahip Brunson’ın iki yıl Türkiye’de tutuklu kaldığı “rehine diplomasisi”ni ve Trump döneminin Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn’e Gülen’in kaçırılmasına yardımcı olması için 15 milyon dolar teklif edildiği iddiası da var.

el Cezire: Sürgündeki Türk din adamı

Katar merkezli haber kuruluşu El Cezire de Gülen’in ölümünü üst manşetlerden verdi. Ama onun başlığında Reuters’daki gibi “güçlü” ifadesi geçmiyordu. Haberin geri kalanında da Reuters’dan alınan içerik vardı. Abu Dabi merkezli The National da Gülen’in ölümünü “Sürgündeki Türk din adamı 83 yaşında öldü” diye verdi.

BBC: Ilımlı İslam’la yükseldi

İngiliz yayın kuruluşu BBC ise Gülen’in “zaman zaman Türkiye’nin en güçlü ikinci adamı” olarak tanımlandığını yazdı. Gülen’in yükselişinin “ılımlı İslam” anlayışı sayesinde mümkün olduğunu yazan bir diğer yayın kuruluşu olan BBC, Gülen’in bir zamanlar Erdoğan’ın müttefiki olduğunu da not düştü.

Washington Post evanjeliklerle karşılaştırdı

Amerikan gazetesi Washington Post, Gülen’in ölümünü “Müslüman din adamı ve Erdoğan’ın hedefi Fethullah Gülen 83 yaşında öldü” diye verdi. Gazete Gülen mevzusunun ABD ile “kritik NATO müttefiki” arasındaki tansiyonu yükselttiğini söyleyerek “Oysa Ankara, Suriye’deki iç savaşı bitirmeye yardımcı olmak ve göçmen akınıyla başa çıkmak gerekliydi” diye belirtiyor.

FETÖ’yü evanjeliklerle kıyaslayan gazete, Gülen’in “evanjeliklerden farklı olarak girişimciliği ve zenginliği erdem olarak yücelttiğini” yazıyor. Gülen hakkında ayrıca “Hararetli bir konuşması değildi. Sessiz bir karizmaya sahip olan Gülen, ilerleyen yıllarda ormanlık alandaki evinde inzivaya çekildi” diye devam ediyor. Müritlerinin onu “Dalay Lama’nın Müslüman versiyonu” olarak gördüğünü de yazıyor gazete. Bu arada bazı eleştirmenlerin Erdoğan’ın başarısız darbe girişimini iktidarını sağlamlaştırmakla suçladığını da vurguluyor.

New York Times: Erdoğan’ın rakibi

Bir diğer Amerikan gazetesi New York Times ise “Türk din adamı ve Erdoğan’ın rakibi Fethullah Gülen 83 yaşında öldü” diye yazdı.

(Kaynak: Ekonomim, 10 Haber)

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *