Biden: Yahya Sinvar büyük bir engeldi

Biden: Yahya Sinvar büyük bir engeldi

Biden, bugünün İsrail için, eski Başkan Barack Obama’nın El Kaide lideri Usame bin Ladin’in öldürülmesi emrini verdiği güne benzer olduğunu savundu.

Amerikan başkanı Joe Biden, İsrail’in Sinvar duyurusunun ardından İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ile görüştü.

Voa Türkçe’nin aktardığına göre, Beyaz Saray’dan görüşmeye ilişkin yapılan açıklamada, Biden ile siyonist kasabın, “rehinelerin eve getirilmesi, İsrail’in güvenliği ve Hamas’ın Gazze’yi bir daha asla kontrol etmemesi sağlanacak şekilde savaşı sonlandırmak üzere nasıl kullanılabileceğini” görüştüğü iddia edildi. Biden, “İsrail’in Hamas’ın lider kadrosu ve askeri yapısını yok etme hakkı var” ifadesini kullandı.

Biden, “Şimdi Gazze’de iktidarda Hamas olmadan yeni dönem, hem İsrailliler hem de Filistinliler için daha iyi bir gelecek sağlayan siyasi bir çözüm için bir fırsat var. Yahya Sinvar bu hedeflerin ulaşılmasına yönelik büyük bir engeldi. Bu engel artık yok” dedi.

Biden Almanya’da basın mensuplarının konuyla ilgili bazı sorularını yanıtladı. Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ı önümüzdeki günlerde bölgeye göndereceğini söyleyen Biden, ateşkes konusunda daha umutlu olduğunu belirtti. Yahya Sinvar için “Elinde Amerikan ve İsrailli kanı vardı” diyen Biden, “Artık Gazze’de ateşkese doğru ilerleme zamanı. Savaşın sona ermesi ve rehineleri eve getirme zamanı” diye konuştu. Biden, Gazze’de savaş sonrası dönemin nasıl olacağı, Gazze’nin güvenliğinin nasıl sağlanacağı ve bundan sonra nasıl ilerleneceği üzerine çalışacaklarını belirtti.

Savaşın ne zaman sona ereceğine ilişkin bir soruya da Biden, “Umuyorum ki çok kısa zamanda” yanıtını verdi.

ABD’den istihbarat desteği geldi mi?

Biden’la Almanya’ya giderken uçakta birlikte seyahat eden Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan da konuya ilişkin soruları cevapladı. Jake Sullivan, Yahya Sinvar dahil Hamas liderlerinin çoğunun Amerika’nın istihbarat desteğiyle takip edildiğini ve gizlendikleri yerlerde tespit edildiklerini vurguladı. Sullivan bununla birlikte Sinvar’ın öldürülmesinin İsrail ordusunun operasyonu olduğunu sözlerine ekledi.

ABD Savunma Bakanlığı sözcüsü Pat Ryder da düzenlediği basın toplantısında, Amerikan askerlerinin Sinvar’ın öldürülmesinde doğrudan bir dahli olmadığını söyledi. Sözcü, rehinelerin ve Hamas liderlerinin yerlerinin tespit edilmesi süreçlerinde genel olarak ABD’nin bilgi ve istihbarat katkısı olduğunu kaydetti.

Seçim kampanyası etkinliği için Wisconsin’de bulunan Başkan Yardımcısı Kamala Harris, “Adalet yerini buldu. Bugün ABD, İsrail ve tüm dünya daha iyi durumda. Hamas’ın liderliği yok edildi. Bu an bize Gazze’deki savaşı sonlandırma fırsatı veriyor” ifadelerini kullandı.

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada Yahya Sinvar, “Holokost’tan bu yana Yahudiler’e karşı işlenen en büyük katliamdan sorumlu olan vahşi bir terörist” ifadeleriyle tanımlandı. Açıklamada, Yahya Sinvar’ın son aylarda ABD ve ortaklarının Gazze’deki savaşı anlaşma yoluyla sonlandırma çabalarını geri çevirdiği belirtildi. Önümüzdeki günlerde ABD’nin ortaklarıyla birlikte çatışmaya son vermek üzere çabaları daha da arttıracağı vurgulandı.

Gelişmelerin ardından siyonist Savunma Bakanı Yoav Gallant ile telefonda görüşen ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, Yahya Sinvar’ın öldürülmesinin “kalıcı bir ateşkesin sağlanmasına yönelik olağanüstü bir fırsat sunduğunu” öne sürdü.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *