Efkan Ala: Çözüm süreci gibi bir şey masamızda yok

Efkan Ala: Çözüm süreci gibi bir şey masamızda yok

Çözüm süreci döneminde İçişleri Bakanı olan, şuan AKP Genel Başkanvekili olan Efkan Ala, sürecin resmiyet kazanması açısından oldukça önemli bir adım olan 10 maddelik ‘Dolmabahçe Mutabakatı’nı açıklayan isimlerden biriydi.

Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Genel Başkanvekili Efkan Ala, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin DEM Partililer ile tokalaşmasının ardından başlayan yeni “çözüm süreci” tartışmalarının gündemlerinde olmadığını belirtti.

“Çözüm süreci masamızda yok” diyen Ala, “Sorun da farklı sorunlara bulunacak çare de farklı. Geçmişte oldu, bitti. Her seferinde aynı şeyi yapmak durumunda değiliz ki,” dedi.

“24 saat Kürtçe kanal yayın yapıyor. Bunlar aşıldı. O süreçlerin belli yerinde Ortadoğu tarumar oldu. Türkiye, o reformlarını yapmamış olsaydı Irak ve Suriyeye döndürmek isteyen projelere yenilirdi,” diye konuştu.

Çözüm süreci döneminde İçişleri Bakanı olan Ala, sürecin resmiyet kazanması açısından oldukça önemli bir adım olan 10 maddelik ‘Dolmabahçe Mutabakatı’nı açıklayan isimlerden biriydi.

1 Ekim Salı günü Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) üçüncü yasama yılının açılış oturumunda, Devlet Bahçeli’nin salondan ayrılacağı sıra Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Bursa Milletvekili Efkan Ala ile birlikte DEM Parti sıralarına yöneldiği, meslektaşlarıyla içten bir şekilde selamlaştığı görülmüştü.

Karar gazetesinden Yıldıray Oğur, üzerinde pek durulmayan Efkan Ala detayı için, “Efkan Ala, çözüm süreci döneminin İçişleri Bakanı’ydı ve Dolmabahçe açıklamasındaki en üst düzey yetkiliydi. Ve AK Parti’de hala demokratik reform, Kürtlerle diyalog gibi meselelerde adı öne çıkan isimlerin başında geliyor. Tam o sırada onun da ayağa kalkıp Bahçeli ile DEM sıralarına gitmesi ilginç bir andı,” ifadelerine yer vermişti.

Resepsiyonda gazetecilerin karşısına çıkan MHP Genel Başkanı, DEM Partililerle tokalaşması hakkında “Yeni bir döneme giriyoruz, dünyada barış isterken kendi ülkemizde barışı sağlamak lazım” diye konuştu.

Euronews Türkçe’ye konuşan DEM Parti Grup Başkanvekili Sezai Temelli, basına ve kamuoyuna yansıdığı şeklin aksine, Ankara’da böyle bir gündemin olmadığını belirtti.

DEM Parti Grup Başkanvekili Gülistan Koçyiğit ise, tokalaşmanın “siyasetin doğasında” olduğunu, “özel bir anlam çıkarılmaması” gerektiğini söyleyerek, Bahçeli’nin “…ülkemizde barışı sağlamak lazım” şeklindeki açıklamasına atfen, “Kürt sorununun demokratik barışçıl çözümü için sürekli söz söyledik çaba harcadık” dedi.

Dolmabahçe Mutabakatı Nedir?

Silahlı çatışmaların sona ermesi ve silahların bırakılması için başlatılan çözüm sürecine denk gelen 7 Haziran seçimlerinden önce 28 Şubat 2015’te 10 maddelik ‘Dolmabahçe Mutabakatı’ açıklandı.

Çözüm sürecinin sembolleşen adımlarından olan Dolmabahçe Mutabakatı için, İmralı Heyetinde yer alan dönemin HDP milletvekilleri Pervin Buldan, Sırrı Süreyya Önder, İdris Baluken ile dönemin Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, AKP Grup Başkanvekili Mahir Ünal, İçişleri Bakanı Efkan Ala ile Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarı Muhammed Dervişoğlu Dolmabahçe Sarayı’nda bir araya geldi.

HDP’li Sırrı Süreyya Önder’in okuduğu açıklamada, ‘çatışmasızlık’ vurgusu yapılmıştı ve “Zaman zaman aksamalar ve kırılmalarla yürütülen diyalog süreci resmi, ciddi ve sorumlu bir aşamaya gelmiş bulunmaktadır” denilmişti. Dolmabahçe’deki toplantıda, HDP’li Önder tarafından, PKK lideri Abdullah Öcalan’ın çağrısı da aktarılmıştı.

Çözüm sürecinin bozulması ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan,’ ‘Ben oradaki toplantıyı doğru bulmuyorum. Çünkü bu toplantıda hükümetin başbakan yardımcısıyla şu anda parlamento içinde olan bir grubun yan yana fotoğraf vermesini doğru bulmuyorum. Ne Dolmabahçe mutabakatı? Nereden çıkmış böyle bir şey? Böyle bir mutabakat falan söz konusu değil” demişti.

Türkiye’de çözüm süreci

Çözüm süreci, Türkiye’de 2013-2015 yılları arasında PKK ile Türk devleti arasında başlayan müzakereleri ifade ediyor. Bu süreç, Kürt sorununu barışçıl yollarla çözmek amacıyla başlatılmıştı.

Sürecin temel unsurları arasında, silah bırakma, demokratik reformlar ve Kürt kimliğine yönelik hakların genişletilmesi yer almaktaydı. PKK lideri Abdullah Öcalan, bu müzakerelerde kilit bir figür olarak rol almıştı. Ancak 2015’te çatışmaların yeniden başlamasıyla çözüm süreci fiilen sona ermişti. Bu dönem, Türkiye’deki siyasi dinamiklerde önemli değişimlere neden olmuştu.

28 Kasım 1978’de Diyarbakır’ın Lice ilçesinde kurulan PKK, Avrupa Birliği, Amerika Birleşik Devletleri (ABD), İngiltere, Fransa, Türkiye ve pek çok başka devlet tarafından terör örgütü kabul ediliyor.

PKK militanları, 40 yıla yakındır sürdürdükleri saldırılarda, resmi rakamlara göre 15.000’e yakın kişiyi öldürdü.

PKK lideri Öcalan, terör örgütü kurmak ve yönetmek suçundan müebbet hapis cezasına çarptırıldığı 1999 yılından beri, Marmara Denizi’ndeki İmralı Cezaevi’nde bulunuyor.

(euronews)

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *