İslam İşbirliği Teşkilatı heyeti Çin’i ziyaret ediyor

İslam İşbirliği Teşkilatı heyeti Çin’i ziyaret ediyor

İslam İşbirliği Teşkilatı’ndan (İİT) bir heyetin, Çin Dışişleri Bakan Yardımcısı Deng Li ile bir araya gelerek Çin’deki Müslüman toplumuyla ilgili çeşitli konuları görüştüğü bildirildi. Heyet bugün de Sincan’a geçerek ‘saha incelemesi’ yapacak.

26 üye ülkeden temsilcilerin, genel sekreterliğin ve İİT Bağımsız Daimi İnsan Hakları Komisyonu’nun temsilcilerinin yer aldığı heyet, Pekin’in daveti ile resmi bir ziyaret için Çin’de bulunuyor.

Teşkilattan yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

Üye Devletler ve İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreterliği’nden üst düzey bir heyet, Çin Halk Cumhuriyeti’nin resmi daveti üzerine Çin Halk Cumhuriyeti’ni ziyaret ediyor. Heyet, bugün 14 Ekim 2024 Pazartesi günü başkent Pekin’de Çin Dışişleri Bakan Yardımcısı Ekselansları Bay Deng Li’yi kabul etti.

Heyet, İslam İşbirliği Teşkilatı’na üye 26 ülkenin daimi delegeleri ve temsilcilerinden oluşuyordu. Ayrıca, Siyasi İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Yousef bin Muhammad Al-Dubaie başkanlığındaki Genel Sekreterlikten bir dizi yetkili de yer aldı.

Bu ziyarete İslam İşbirliği Teşkilatı Bağımsız Daimi İnsan Hakları Komisyonu da katıldı.

Çin Dışişleri Bakan Yardımcısı ile yapılan görüşmede, İslam İşbirliği Teşkilatı, üye devletleri ve Çin Halk Cumhuriyeti arasındaki ilişkilerde tanık olunan olumlu gelişmeler ve bu ilişkileri çeşitli alanlarda daha da güçlendirmenin yolları ve olasılıkları ele alındı.

İki taraf, örgüt ile Çin Halk Cumhuriyeti arasında var olan yapıcı diyaloğa değer verdi ve Çin Halk Cumhuriyeti’ndeki Müslüman toplumunun durumu da dahil olmak üzere, ortak çıkarları ilgilendiren bir dizi konu hakkında görüş alışverişinde bulundu.

Bu bağlamda heyet, Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi Birleşik Cephesi Diyanet İşleri Dairesi’nden bir dizi yetkiliyle görüştü; toplantıda ülkedeki Müslüman toplumunu ilgilendiren çeşitli yönlere değinildi. .

Heyet daha sonra Müslüman toplumunun koşulları hakkında bilgi edinmek için Tianjin şehrine ve Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ne saha ziyaretleri yapacak.

Doğu Türkistan’a Çin kontrolünde ziyaret

Sincan, 10 milyondan fazla Uygur’a ev sahipliği yapıyor. Bölge nüfusunun yaklaşık %45’ini oluşturan Müslüman Türk grubu, uzun süredir Çinli yetkilileri kültürel, dini ve ekonomik zulüm yapmakla suçluyor. Pekin ise tüm suçlamaları reddediyor.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *