İsrail’in, İrlanda birliklerinin Lübnan’dan çekilmesini istemesi, İrlanda Başabakanının da bunu reddetmesinin ardından İsrail tankçısı, içinde İrlanda askerlerinin de bulunduğu BM Barış Gücü’ne uyarı ateşi açtı, 2 Sri Lanka askeri yaralandı.
İsrail’den İrlanda’ya ‘askerlerini çek’ emri
“The Irish Times” gazetesinin İrlandalı kaynaklara dayandırdığı haberine göre, ABD emrindeki İsrail; İrlanda ve UNIFIL’den Lübnan sınır karakolundaki barış güçlerini çekmelerini istedi.
İsrail tarafından dile getirilen talep, İrlanda başbakanının ABD ziyareti sırasında yapıldı.
İrlandalı kaynaklar, bu talebin reddedildiğini ve İsrail’e birliklerin yerinde kalacağının söylendiğini aktardı. Ayrıca kaynaklar, talebin Lübnan’daki UNIFIL karargahına ve aralarında İrlanda’nın da bulunduğu UNIFIL’e askeri katkı sağlayan ülkelere yapıldığını belirtti.
Haberde, barış güçlerinin sınırdan çekilmesi yönündeki uyarının, İsrail’in sınır boyunca geniş çaplı saldırı başlatması ihtimalini arttırdığı şeklinde yorumlandı.
Lübnan’ın güneyindeki Litani Nehri ve İsrail ile sınır olarak belirlenen Mavi Hat’ta bir İrlanda karakolu bulunuyor.
Trump’ın danışmanı: İsrail İrlandalıların bulunduğu yeri bombalamalı
2016-2020 yıllarında başkanlık yapan Trump’ın ulusal güvenlik ekibine Orta Doğu konusunda danışmanlık yapan Matthew RJ Brodsky, Lübnan’daki görev yerinden çekilmeyecekleri açıklanan İrlanda birlikleriyle ilgili X hesabından bir mesaj yayınladı. Mesajında, “İsrail, İrlandalıların olduğu yerlere halı bombardımanı yapmalı ve daha sonra da üstlerine napalm bombası atmalı.” ifadesini kullandı.
Danışmanın mesajı, İrlanda Başbakanının Washington ziyareti sırasında yapıldı.
X’te yoğun tepki üzerine paylaşımını silmek zorunda kaldığı öne sürülen Brodsky’nin hesabı, daha sonra şirket tarafından “yayın ilkelerini ihlal” ettiği gerekçesiyle Elon Musk’ın şirketi tarafından askıya alındı.
İrlanda Başbakanından, danışmana tepki
Amerikalı danışmanın İrlanda askerlerinin bombalanması teklifine sert tepki gösteren İrlanda Başbakanı Simon Harris ise, paylaşımın “iğrenç, uygunsuz ve aşağılık” bir açıklama olduğunu belirtti.
Amerikan başkanı Biden ile görüşmek için Washington’da bulunan İrlanda Başbakanı Simon Harris, İrlanda askerlerinin Lübnan’daki barış gücünde harika bir iş çıkardığını savundu.
İsrail’den UNIFIL’e uyarı atışı
Lübnan’ın güneyinde Ras Nakura bölgesindeki BM Barış Gücünün bulunduğu nokta İsrail tankçısı tarafından iki kez vuruldu. Siyonistlerin uyarı atışında bir gözlem kulesi hedef alınırken, Sri Lankalı 2 barış gücü askeri hafif yaralandı.
Lübnan resmi ajansı NNA, İsrail ordusunun UNIFIL komuta merkezinin ana girişini top mermisiyle hedef aldığını, bir UNIFIL gözlem kulesini de “Merkava” tankı ile vurduğunu duyurdu. Saldırı nedeniyle komuta merkezinde maddi hasar oluştuğu, “Merkava” tankı ile gözlem kulesine düzenlenen saldırıda da Sri Lanka taburundan 2 askerin yaralandığı kaydedildi.
Siyonist ordu sözcüsü: Kazara vurduk
Siyonist Ordu Sözcüsü Nadav Shoshani, İsrail ordusunun saldırısı sonucu 2 UNIFIL askerinin yaralanmasına ilişkin yazılı açıklama yaptı. Shoshani, UNIFIL askerinin Lübnan’ın güneyinde Hizbullah unsurlarıyla yaşanan çatışmada “kazara” yaralandığını iddia etti.
İsrail ordusunun bu tür olaylardan “derin endişe duyduğunu” savunan Shoshani, olayın incelendiğini aktardı.
Siyonist büyükelçi: UNIFIL kuzeye çekilsin
Siyonist rejimin BM Daimi Temsilcisi Danny Danon, BM Lübnan Geçici Barış Gücü’nün (UNIFIL) “çatışmalar yoğunlaşırken” 5 kilometre kuzeye doğru yer değiştirmesi önerisinde bulundu.
Danon, İsrail Daimi Temsilciliğinin konuya ilişkin yazılı açıklamasında, “Hizbullah teröristleriyle” savaşmaya devam edeceklerini belirterek, Lübnan’ın güneyinde UNIFIL ile diyalog ve koordinasyonun sürdüğünü iddia etti. “UNIFIL’ın çatışma yoğunlaşırken tehlikeden uzaklaşması için 5 kilometre kuzeye doğru yer değiştirmesini öneriyoruz.” diyen Danon, Mavi Hat’ta artan gerginliğe Hizbullah’ın neden olduğunu savundu.
İrlanda Başbakanı: Barış gücünü hedef almak asla kabul edilemez
İrlanda Başbakanı Simon Harris, İsrail’in Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Barış Gücü’ne (UNIFIL) ait bir gözlem kulesini hedef almasına tepki göstererek, “Barış gücünü hedef almak asla kabul edilemez ve hoş görülemez.” ifadesini kullandı.
Harris, yaptığı yazılı açıklamada, UNIFIL askerlerine yönelik saldırıda yaralanan personelle dayanışma içinde olduklarını bildirdi.
UNIFIL, Lübnan’daki mevzilerinde kalmaya devam edeceklerini açıkladı
Bölgede UNIFIL kapsamında görev yapan İrlandalı askerlerin zarar görmediğini kaydeden Harris, “Barış gücünü hedef almak asla kabul edilemez ve hoş görülemez. Barış gücü askerlerinin giydiği mavi başlıklar kutsal olmalıdır.” ifadelerini kullandı.
Barış gücü askerlerinin uluslararası toplum adına en zorlu bölgelerde görev yaptığına dikkati çeken Harris, “Onlar muharip birlikler değil. Görevlerine her zaman saygı duyulmalıdır.” değerlendirmesini yaptı.
Harris, UNIFIL’de görev yapan İrlanda askerlerinin durumu hakkında sık sık bilgilendirildiğini belirterek, “Tekrar tüm tarafları, BM Güvenlik Konseyinin 1701 sayılı kararını uygulayabilecek, İsrail’deki ve Lübnan’daki siviller için güvenliği sağlayabilecek şekilde acil ateşkes yapmaya çağırıyorum.” ifadesine yer verdi.
İrlanda Başbakan Yardımcısı, Dışişleri ve Savunma Bakanı Micheal Martin de X’ten yaptığı açıklamada şunları belirtti:
“İsrail ordusunun Lübnan’daki UNIFIL pozisyonlarını hedef alması ve atış yapmasını güçlü şekilde kınıyorum. Barış güçlerini yaralamak ve onları tehlikeye atmak kınanmayı hak eden, kabul edilemez bir durumdur. İsrail’in bu askerleri koruma yükümlülüğü vardır ve yaptığı eylemler uluslararası insancıl hukuku ihlal etmektedir. Bu eylemlerin hesabının sorulması gerekir. İrlanda askerleri olaydan etkilenmedi. Hepsi güvende.”
İrlanda Genelkurmay Başkanı: İsrail UNIFIL’i yanlışlıkla değil doğrudan hedef aldı
İrlanda Genelkurmay Başkanı Sean Clancy, İsrail’in Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Barış Gücü’ne yönelik saldırısının yanlışlık olduğuna inanmadığını belirterek, “Askeri bir bakış açısıyla bu, kazayla yaşanan değil doğrudan bir eylemdir.” dedi.
Clancy, İsrail’in UNIFIL pozisyonlarına yönelik saldırısı ve UNIFIL’de görev yapan İrlandalı askerlerin durumlarına ilişkin İrlanda kamu yayıncısı RTE’ye konuştu.
İsrail’in Hizbullah hedeflerine yönelik atışları sırasında kasıtsız olarak UNIFIL pozisyonlarını vurduğu iddiaları sorulan Clancy, “Bu şartlar altında buna inanmıyorum.” dedi.
Tank atışının isabet ettiği UNIFIL gözlem kulesinin küçük bir hedef olduğunu belirten Clancy, “Küçük bir hedef olan gözetleme kulesini tankla vurmak için kasten hedef almak, doğrudan atış yapmak gerekir. Askeri bir bakış açısıyla bu, kazayla yaşanan bir eylem değil doğrudan bir eylemdir.” değerlendirmesini yaptı.
Clancy, İsrail’in UNIFIL pozisyonlarına saldırmasının altında yatan stratejik hedefin ise belli olmadığını dile getirerek, “Bu çok açık ve felaket bir ihlal. Eylemleri pervasızca ve bu yaşananlardan dolayı hesap sorulması gerekiyor. Ne şartta olursa olsun BM Barış Gücüne saldırmak hoş görülemez.” ifadelerini kullandı.
UNIFIL ve İrlandalı askerlerin Lübnan’da bulunmasının yaşananları kayıt altına almak ve sorumlulara hesap sormak açısından önemli olduğuna da işaret eden Clancy, Gazze’de bunun eksik olduğuna dikkati çekti.
Clancy, UNIFIL kapsamında Lübnan’da bulunan İrlandalı askerlerin durumlarının iyi olduğunu da bildirdi.
BMGK’nin 1701 sayılı kararı
BM Güvenlik Konseyinin 1701 sayılı kararı, İsrail’in Mavi Hat’ın gerisine çekilmesini ve bu hat ile Lübnan’daki Litani Nehri arasındaki bölgenin silahsızlandırılmasını, burada sadece Lübnan ordusu ve Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Barış Gücü’ne (UNIFIL) ait silah ve askeri araç-gerecin bulundurulmasını öngörüyor.
Ancak Lübnan’ın güneyindeki Litani Nehri ve İsrail ile sınır olarak belirlenen Mavi Hat arasındaki neredeyse tüm bölgeler 2000 yılından bu yana Hizbullah’ın güçlü askeri nüfuzu altında.
Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *