80 yıl önce Almanya’nın İtalya’da yaptığı katliam nedeniyle anma törenine katılan Steinmeier, “Almanya Cumhurbaşkanı olarak yalnızca acı ve utanç hissediyorum. Ölenlerin önünde eğiliyorum. Bugün ülkem adına sizden özür diliyorum.” ifadesini kullandı.
Steinmeier, ülkesine 26-29 Eylül’de resmi ziyaret düzenleyen İtalyan mevkidaşı Sergio Mattarella ile İtalyan devletine ait özel uçakla Bologna kentine gelerek, burada Marzabotto katliamının 80. yıl dönümü törenlerine katıldı. İki cumhurbaşkanı, Marzabotto’nun Monte Sole mevkisinde katledilenler anısına yapılan anıta beraber çelenk koydu.
Steinmeier, törende yaptığı konuşmada, “Burada kelimeler az kalıyor. 80 yıl önce Monte Sole’de yaşananları anlatmaya bunlar yetmez. Ne kadar zulüm, ne kadar acı. Burada hayatları mahvolan o kadar çok insan var ki.” dedi.
Bugün burada konuşmasının, 80 yıl önce hayatını kaybedenlerin yakınlarının, Almanlarla uzlaşması sayesinde olduğunu belirten Steinmeier, “Almanya Cumhurbaşkanı olarak yalnızca acı ve utanç hissediyorum. Ölenlerin önünde eğiliyorum. Bugün ülkem adına sizden özür diliyorum.” diye konuştu.
Cumhurbaşkanı, uzlaşı konusunda ise bir bilgi vermedi.
İtalya Cumhurbaşkanı: Özgürlüğü ve demokrasiyi ayağa kaldırdık
İtalya Cumhurbaşkanı Mattarella da katliamın yıl dönümünde kendisiyle anmaya gelen Alman mevkidaşına teşekkür etti.
Mattarella, “Vahşice katledilen bunca yaşam karşısında hep birlikte başımızı eğmek, insanlık dışı faşist Nazi vahşetinin bu topraklarda, bu toplumlarda açtığı uçurumları en yoğun dayanışma duygularıyla doldurmak için buradayız. Hatırlamak için buradayız çünkü hafıza sorumluluk ister.” ifadelerini kullandı.
Mattarella, İtalya’nın, Almanya’nın ve Avrupa’nın özgürlüğü, barışı, demokrasiyi, hakları ve toplumu, yeni bir güvenliği inşa ederek o cehennemden ayağa kaldırdığını söyledi.
Marzabotto’da yaşananlar, İkinci Dünya Savaşı’nın son yıllarında Nazilerin işgal ettiği İtalya’da gerçekleştirdiği ciddi katliamlardan biri olarak biliniyor.
İtalya’nın Bologna kenti yakınlarındaki Marzabotto beldesinde, 29 Eylül-5 Ekim 1944 tarihlerinde Nazi birlikleri aralarında kadın, çocuk ve yaşlıların da bulunduğu 770 sivili katletmişti.
Almanya’nın İsrail zulmüne desteği
Almanya, Uluslararası Adalet Divanı’nda (UAD) Gazze’de soykırım yaptığı suçlamasıyla yargılanan İsrail’e silah ve mühimmat desteğini sürdürüyor.
ABD’nin ardından İsrail’e silah sağlayan ikinci ülke konumunda bulunan Almanya’nın İsrail’in Gazze’de soykırım işlemek suçlamasıyla uluslararası mahkemelerde yargılanıyor olmasına rağmen silah satışları, bir nebze azalmakla birlikte hala devam ediyor.
Nikaragua’nın Almanya aleyhine UAD’de İsrail’in soykırımına destek olduğu suçlamasıyla dava açmasının ardından mahkeme Almanya aleyhine ihtiyati tedbirlere hükmetmedi fakat dava devam ediyor.
Öte yandan kararda, UAD’nin “soykırımın ve diğer savaş suçlarının işlendiği bir bölgeye silah sevkiyatı yapan devletleri, işlenen suçlardan sorumlu tutulabilme ihtimali olduğu” vurgulandı.
Almanya’nın avukatları, 9 Nisan’daki duruşmalarda, Berlin yönetiminin “İsrail’in Gazze’deki soykırımını desteklediği” yönündeki iddialarını reddederken, silah ihracatının uluslararası hukuk kurallarına uygun yapıldığını öne sürdü.
Avukatlar ayrıca İsrail’e gönderilen silahların, ciddi bir ihracat lisansı incelemesine tabi tutulduğunu ve ülkeye silah göndererek hukuka aykırı hareket edilmediğini savundu.
Bazı ülkeler Gazze’de “uluslararası insancıl hukuku ihlal edecek sivil kayıplara ve yaşam alanlarının tahrip edilmesine neden olacak şekilde kullanılabileceği” gerekçesiyle İsrail’e silah sevkiyatını durdurmasına rağmen Almanya bunu reddediyor.
Alman silahlarının Gazze’de kullanıldığı biliniyor
Almanya’nın Kiel kentinde Thysen Krupp tarafından üretilen savaş gemisinin Gazze’yi bombaladığına ilişkin görüntüler İsrail ordusu tarafından yayınlandı.
Matador RGW 90 tipi roketatarların da Gazze’de kullanıldığına ilişkin görüntüler, İsrail askerleri tarafından sosyal medyada yayınlanıyor. İsrail’in kullandığı Merkava tankları Alman yapımı dizel motorlarla çalışıyor.
Tüm bunlar gösteriyor ki İsrail, Almanya’dan aldığı silahları, soykırım işlemekle suçlandığı Gazze’de kullanıyor.
Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsüne (SIPRI) göre, 2023’te Almanya, yüzde 47 payla ABD’nin (yüzde 53) ardından İsrail’in en büyük ikinci “büyük konvansiyonel silah” tedarikçisi oldu. 2003’ten beri Almanya, İsrail’in başlıca konvansiyonel silah ithalatında sürekli olarak ikinci, bazen de birinci sırada yer aldı.
Alman hükümeti 2023’te İsrail’e 326,5 milyon avro değerinde silah teslimatını onayladı.
Alman hükümetine göre 2023 yılında İsrail’e askeri teçhizat ihracatı için 308 ayrı lisans onaylandı ve bunların toplam değeri yaklaşık 327 milyon avro oldu.
Bu, onaylanan lisansların toplam değerinin 32,3 milyon avro olduğu 2022 yılına göre on kat artış anlamına geliyor.
Almanya Ekonomi ve İklimi Koruma Bakanlığının silah ve askeri malzeme ihracat satış onayına ilişkin raporuna göre, Almanya 2003’ten beri İsrail’e toplam değeri yaklaşık 3,3 milyar avro olan 4 bin 427 münferit silah ihracatına izin verdi.
Alman basınına göre, sadece 7 Ekim ile 2 Kasım arasındaki 26 günde 185 münferit ihracat izni onaylandı.
Kasım 2023’te Alman hükümeti “dışişleri bakanlığı, ekonomi bakanlığı ve ihracat kontrol ofisinden oluşan ve İsrail’in silah taleplerini hızlandırmakla görevli bir çalışma grubu oluşturdu.
2023’te İsrail için izin verilen münferit ihracat lisansları arasında 65 lisanla tekerlekli ve paletli askeri araçlar, 57 lisans ile askeri teknoloji ve 29 lisans ile askeri elektronik yer aldı.
İsrail’e söz konusu ihracat izinleri arasına, taşınabilir tanksavar silahı, hava savunma sistemleri, iletişim ekipmanları, torpido, roket, füze, patlayıcı, mühimmat, büyük kalibreli silahlar ve küçük ateşli silahlar da dahil edildi.
Silahların geliştirilmesi, üretimi, işletilmesi, bakımı ve onarımı için teknoloji de ihracat izinleri arasında yer buldu.
İhracına izin verilen taşınabilir tanksavar silahlarının, Almanya, İsrail ve Singapur tarafından ortaklaşa geliştirilen ve merkezi Burbach’ta bulunan Dynamit Nobel Defence tarafından Almanya’da üretilen, omuzdan ateşlemeli taşınabilir bir roketatar olan “Matador” olarak bilinen RGW 90 olduğu iddia ediliyor.
Almanya geçen yıl İsrail’e 2 Sa’ar 6 sınıfı korvet, zırhlı personal taşıyıcı Eitan ZPT ve IFV için 10 adet MTU 750hp dizel motor; Merkava-4 tankları ve Namer ZPT (Zırhlı Personel Taşıyıcılar) için 50 adet MT883Ka dizel motor, Dolphin denizaltıları için 10 adet DM2A4 Seehecht (SeaHake mod 4) su altı füzesi ve 10 binden fazla 120 mm tank mühimmatı teslim etti.
Almanya’da silah ihracatından sorumlu bakan olan Ekonomi Bakanı Robert Habeck İsrail’in uluslararası hukuka uyması gerektiğini vurgulayarak, “Açlık, Filistin halkının çektiği acılar ve Gazze Şeridi’ndeki saldırılar, uluslararası hukukla bağdaşmıyor. Yani gerçekten de öyle, İsrail orada sınırları aştı. Bunu yapmamalı.” ifadesini kullandı.
Ancak Habeck’in bu ifadelerine rağmen 2024’ün ilk 5 ayında Almanya’nın İsrail’e silah ihracatı devam etti.
Alman hükümeti prensip olarak firmaları korumak adına tarafların isimlerini açıklamıyor.
Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *