Ankara’ya yapılacak dünyanın en büyük adliyesinin temeli atıldı

Ankara’ya yapılacak dünyanın en büyük adliyesinin temeli atıldı

Ankara’ya en büyük adliye sarayının yapılacağı müjdeleyen Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 312 dönüm arazi üzerine yapılacak, 588 duruşma salonu olacak binanın temel atma törenine katıldı.

Yenimahalle’de yapımına başlanan yeni Ankara Adalet Sarayının temel atma törenine, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un yanı sıra, Ankara Valisi Vasip Şahin, Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Gökhan Karaköse, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan, bazı siyasiler, hakimler, savcılar ve adliye personeli katıldı.

Törende konuşan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Yenimahalle’de yapımına başlanan yeni Ankara Adalet Sarayı’nın temel atma törenindeki konuşmasında, Ankara’ya yaraşır, çağın gereklerine uygun, modern ve donanımlı adalet binasına kavuşmanın ilk adımını attıklarını belirterek, adalet binasının Ankara’ya ve yargı teşkilatına hayırlı olmasını diledi.

2002’de 78 olan müstakil adliye sayısını 366’ya çıkardıklarını kaydeden Tunç, adliye binalarının teknolojinin tüm imkanlarıyla donatıldığını söyledi.

‘Adalet yok, adalet nerede’ sözlerine tepki

Bazı istisnai kararlardan yola çıkarak yargının tümünü töhmet altında bırakan birtakım açıklamalar yapıldığını ifade eden Tunç, şöyle devam etti:

“25 bin hakim ve savcımız var. Yılda 12 milyon karar veriyorlar ve bu kararlar, istinafın, temyizin, Anayasa Mahkemesinin denetimine tabi. O karardan yola çıkarak ‘Adalet yok, adalet nerede’ şeklindeki eleştirilerin haksız olduğunu söylüyoruz. Yargımızın yıpratılmasına müsaade etmeyiz. Yargımızın vermiş olduğu hatalı kararların düzeltilmesiyle ilgili olarak, yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı içerisinde her türlü gayret gösterilir. Ama bir karardan yola çıkarak 25 bin hakim ve savcımızı, avukatlarımızı töhmet altında bırakacak açıklamalara da hoş bakmayız, müsaade etmeyiz.”

Ankara’daki adliye binalarının dağınık olduğuna işaret eden Tunç, “Avukatlarımız, hakim ve savcılarımız, vatandaşlarımız özellikle mahkemeleri bulmakta ve dilekçeleri ulaştırmakta sıkıntı çekiyorlar. Bu bölünmüş, parçalanmış yapıyı bizim tek çatı altında birleştirmemiz gerekiyordu. Ankaramızda yüksek mahkemelerimizin tamamı modern binalara kavuştu, şimdi sıra Ankara Adalet Sarayımıza geldi.” dedi.

Bakan Tunç, yapılacak adalet sarayının 745 bin 900 metrekare alana sahip olacağını, içinde 1382 hakim ve cumhuriyet savcısı odası, 588 duruşma salonu ve 4 bin 180 araçlık otoparkın yer alacağını kaydetti.

Murat Kurum: İnşaat alanı 746 dönüm

Daha sonra mikrofona gelen Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, adalet sarayının başkentin kalbi sayılabilecek bir alana inşa edildiğini belirterek şöyle devam etti:

“312 bin metrekarelik alanda yapılacak başsavcılık, hukuk, ceza ve icra binalarıyla toplam 746 bin metrekarelik inşaat alanıyla, Türkiye’nin en geniş kapalı alanına sahip adliyemiz burası olacak. Yine 588 duruşma salonu, 4 bin 180 araçlık açık ve kapalı otoparkı, yatay mimari anlayışıyla zemin artı 5 kat olarak tasarladığımız bu bina yüksek teknolojiyle, enerji verimli, yalıtımlı ve aynı zamanda iklim değişikliğine duyarlı sıfır atık binalarıyla tüm Türkiye’ye örnek olacak özelliklerle donatılmıştır. Yeni adalet sarayımızı 2027 yılının ilk yarısında tamamlayarak ülkemize, başkentimize, milletimize armağan edeceğiz.”

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *