Zimbabve, şiddetli kuraklığın yol açtığı gıda kıtlığına karşı halkına besin sağlamak için yaklaşık 200 fili kesip etini vatandaşlara dağıtmayı planladığını açıkladı. Çevreciler, fillerin kesilmesine karşı çıktı, gıdanın başka yollardan sağlanmasını istedi.
Ulusal basındaki haberlere göre, Zimbabve’nin vahşi yaşam otoritesi, kuraklığın ardından aç kalan halk için yaklaşık 200 filin kesilerek etinin ihtiyaç sahiplerine dağıtılacağını, bunun aynı zamanda ülkedeki parkları kalabalıktan arındırma çalışmalarına da katkıda bulunacağını bildirdi.
Bazı çevreciler, gıda sağlamanın daha iyi yolları olduğunu savunarak kararı eleştirirken bazıları da fillerin turistleri ülkeye çekmede önemli bir unsur olduğunu belirterek kararı kınadı.
Zimbabve’de 84 binden fazla fil bulunuyor.
Kıtlığı hafifletmek için 1,6 milyar dolar gerekiyor
Zimbabve hükümetinden yapılan açıklamada, şiddetli kuraklığın neden olduğu kıtlık tehlikesinin yıkıcı etkilerini telafi etmek ve gıda güvenliğini sağlamak üzere gelecek sezon tarımsal üretimin artırılmasının hedeflendiği duyuruldu.
Açıklamada, ülkenin temel tarımsal ürünü olan mısırın üretiminin 4 katın üzerinde artırılmasının planlandığı bilgisi paylaşıldı.
Bunun için 1,6 milyar dolarlık finansmana ihtiyaç duyulduğu kaydedilen açıklamada, bu finansmanın yüzde 37’sinin hükümet tarafından, kalanının ise özel sektör ve kendi finansmanını sağlayabilen çiftçiler tarafından karşılanmasının planlandığı belirtildi.
Zimbabve’de tarımsal üretimin büyük çoğunluğunu oluşturan mısır üretimi, 2024’te bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 70 düşüş kaydederek 600 bin ton seviyesine gerilemişti.
Hükümetin planına göre, gelecek sezon üretimin 2,5 milyon tonun üzerine çıkarılması hedefleniyor.
Zimbabve’de kuraklık nedeniyle nisan ayında ulusal afet hali ilan edilmişti.
Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *