Hamdan: Direnişin devam etme kabiliyeti yüksek

Hamdan: Direnişin devam etme kabiliyeti yüksek

Üst düzey Hamas yetkilisi Usame Hamdan, Pazar günü AFP’ye yaptığı açıklamada Filistin hareketinin Gazze’de 11 ayı aşkın süredir devam eden savaşta verdiği kayıplara rağmen İsrail’le mücadeleye devam etmek için yeterli kaynağa sahip olduğunu belirtti. Hamdan, Husilerin eylemi için de “Bu tüm bölgeye İsrail’in dokunulmaz bir varlık olmadığına dair bir mesajdır” dedi.

el Arabiya’nın AFP’ye dayanarak aktardığına göre, Usame Hamdan AFP’ye İstanbul’da verdiği mülakatta “Direnişin devam etme kabiliyeti yüksek” dedi. Hamdan, “Şehitler ve fedakarlıklar oldu… ama karşılığında bir deneyim birikimi ve yeni nesillerin direnişe katılımı oldu.” ifadesini kullandı.

Siyonist Savunma Bakanı Yoav Gallant’ın gazetecilere 7 Ekim saldırısıyla savaşı tetikleyen Hamas’ın Gazze’de askeri bir oluşum olarak “artık var olmadığını” söylemesinin üzerinden bir hafta geçmeden Hamdan’ın açıklaması geldi. Pazar günü yaptığı açıklamada Haman “Kayıpların sayısı… bu büyüklükte, seviyede ve genişlikte bir savaşta beklenenden çok daha az” dedi.

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, Hamas’ın İsrail’in güneyine düzenlediği ve AFP’nin İsrail resmi rakamlarına dayandırdığı sayıma göre çoğu sivil 1,205 kişinin ölümüyle sonuçlanan sürpriz saldırının ardından Hamas’ı yok etmek için misilleme askeri operasyonlar başlatmıştı. Sivil ve militan ölümlerinin dökümünü vermeyen bölgenin sağlık bakanlığına göre İsrail askeri harekatı Gazze’de en az 41,206 kişiyi öldürdü.

Ancak ABD, Mısır ve Katar’ın arabuluculuğunda aylardır süren ateşkes görüşmeleri görünüşe göre tıkanmış durumda.

Pazar günü verdiği röportajda Hamdan, İsrail’in en önemli askeri destekçisi olan ABD’nin Netanyahu’dan kan dökülmesini sona erdirecek tavizler koparmak için yeterince çaba göstermediğini söyledi. “Amerikan yönetimi İsrail tarafına yeterli ya da uygun baskıyı uygulamıyor” diyen Hamdan, “Aksine İsrail tarafının herhangi bir taahhütten kaçınmasını haklı göstermeye çalışıyor.” diye ilave etti.

Yetkililerin bu ayın başlarında altı rehinenin öldüğünü duyurmasının ardından düzenlediği iki basın toplantısında Netanyahu, uzlaşmayı reddeden tarafın Hamas olduğunu öne sürmüş ve geri kalan noktalarda “baskıya boyun eğmeme” sözü vermişti. Ayrıca İsrail’in askeri harekatının “en az 17,000” Hamas militanını öldürdüğünü iddia etmişti.

İsrail ‘bağışık değil’

İsrail ile İran destekli Hamas arasındaki savaş, başta Lübnan merkezli Hizbullah ve Yemen’deki Husiler olmak üzere Orta Doğu’daki diğer İran destekli grupları da içine çekti.

Pazar günü Husiler İsrail’in merkezine bir füze saldırısı düzenlediklerini duyurdu. Saldırıda can kaybı yaşanmazken sığınaklara hücum yaşandı ve bölgesel gerilim tırmandı. Hamdan, saldırının İsrail’in sık sık dile getirdiği hava savunma sistemi de dahil olmak üzere kendini savunma kabiliyetinin sınırlarını gösterdiğini söyledi.

Hamdan, “Bu tüm bölgeye İsrail’in dokunulmaz bir varlık olmadığına dair bir mesajdır” dedi, “İsrail’in kabiliyetlerinin bile sınırları vardır.”

Hamdan ayrıca Hamas’ın bu ayın başlarında Ürdünlü bir kamyon şoförünün bir sınır kapısında üç İsrailli muhafızı vurarak öldürdüğü saldırının bölgede İsrail’e yönelik yaygın öfkenin altını çizdiği görüşünü yineledi.

İsrail’le diplomatik ilişkilerini normalleştiren ya da normalleştirmeyi düşünen Arap liderlere gelince, Hamdan kendilerine ülkeleri işgal edilse ve dünya buna seyirci kalsa nasıl hissedeceklerini sormaları gerektiğini söyledi. “İsrail’i bir nimet ve kazanç olarak görüyorsanız… onlara ülkenizden bir parça verin” dedi ve şakayla karışık ‘yeni İsrail’ olarak adlandırılabileceğini ekledi.

‘Ertesi gün’ planlaması

Hamas 2007’den bu yana Gazze’yi yönetiyor ancak İsrail’in örgütün ortadan kaldırılmasını istemesi nedeniyle savaştan sonra nasıl bir yapıda var olacağı belirsiz.

Hamdan, Pazar günü yaptığı açıklamada, Hamas lideri Yahya Sinvar’ın kuşatma altındaki bölgeyi terk edeceği bir senaryoyu hayal etmenin imkansız olduğunu söyledi.

Hamdan, Sinvar ve diğer liderlerin “Filistin’i terk etmektense binlerce kez şehit olmaya hazır olduklarını çünkü yaptıkları her şeyin Filistin’i özgürleştirmek için olduğunu” söyledi.

Hamas, ateşkes görüşmelerinde kilit bir tıkanma noktası olarak ortaya çıkan Mısır sınırı boyunca uzanan dar bir şerit olan Philadelphi koridoru da dahil olmak üzere İsrail’in Gazze’den tamamen çekilmesini talep ediyor.

Hamas’ın Gazze’de “ortak Filistin yönetimi” istediğini söyleyen Hamdan, Hamas yetkilileri ve diğer Filistinli grupların temsilcilerinin savaş sonrası vizyonlarını tartışmak üzere yakında Kahire’de bir araya geleceğini de sözlerine ekledi. Hamdan, “Savaştan sonraki gün Filistin günüdür” dedi.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *