NATO’nun yıldönümünü için 32 devlet başkanı ABD’de toplandı

NATO’nun yıldönümünü için 32 devlet başkanı ABD’de toplandı

Kuzey Atlantik Örgütü’ne üye 32 ülkenin devlet başkanı, örgütün kuruluş yıldönümünü kutlamak üzere ABD’nin başkenti Washington’da bir araya geldi. Kutlama töreni yarın sabah yapılacak ve tüm liderler hazır bulunacak. Ardından başlayacak zirvede ilk oturum NATO’nun güçlendirilmesi konusunda olacak.

1949’da 12 ülkenin Washington’da “Kuzey Atlantik Anlaşması”nı imzalamasıyla kurulan NATO’nun 75. yıl dönümünü kutlamak için devlet başkanları Washington’da “Andrew W. Mellon Oditoryumu”nda bir araya gelecek. 10 Temmuz’da aile fotoğrafının kayda alınmasının ardından devlet başkanları ilk oturumda, NATO’nun savunma ve caydırıcılık kabiliyetini geliştirmeye ilişkin katkılarını sunacak.

Zirvenin önemli gündem maddelerinden birini oluşturan Ukrayna’ya destek konusunun da ilk gün toplantılarında gündeme gelmesi bekleniyor.

Devlet başkanları, zirve kapsamındaki görüşmelerinin ardından ABD Başkanı Joe Biden ve eşi tarafından düzenlenen resepsiyona kabul edilecek.

ABD Dışişleri Bakanı üye devletlerin dışişleri bakanlarını, Savunma Bakanı ise savunma bakanlarını ayrı resepsiyonlarda kabul edecek.

NATO üyesi devletlerin başkanları, Avrupa Birliği (AB) temsilcileri ile zirveye davet edilen Avustralya, Japonya, Yeni Zelanda ve Güney Kore devlet başkanlarıyla 11 Temmuz’da yapılacak ilk oturumda ortaklıkları güçlendirmeyi ele alacak.

Zirve kapsamında düzenlenecek son oturumda ise NATO-Ukrayna Konseyi liderler düzeyinde toplanacak.

NATO üyesi Türkiye Cumhuriyeti adına Cumhurbaşkanı Erdoğan da zirveye katılmak üzere ABD’ye gitti.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *