İran ile Bahreyn 8 yıl aradan sonra görüşmelere başlama kararı aldı

İran ile Bahreyn 8 yıl aradan sonra görüşmelere başlama kararı aldı

2016’da Suudi Arabistan’da 47 Şiinin idam edilmesi sonrası Bahreyn’de çıkan olaylar nedeniyle ilişkiler kesilmişti. Arap liderlerinin çoğu Suudilerin yanında yer alarak İran’la ilişkileri kesmiş, Suudi-İran ilişkileri 7 yıl aradan sonra düzelmişti.

Bahreyn-İran ilişkileri

Suudi Arabistan’da 2 Ocak 2016’da aralarında Şii din adamı Nimr el-Nimr’in de bulunduğu 47 kişinin “terör” suçlamasıyla idam edilmesinin ardından bu ülkenin Tahran’daki büyükelçiliği ve Meşhed Konsolosluğu, İran’daki göstericiler tarafından ateşe verilmişti. Olayların ardından iki ülke diplomatik ilişkileri kesilmişti.

Körfez ve Arap ülkelerinin çoğu, Riyad’ın kararını desteklemiş, Bahreyn de Ocak 2016’da İran ile diplomatik ilişkileri kestiğini açıklamıştı.

Suudi Arabistan’ın 7 yıllık kesintinin ardından 10 Mart 2023’te Çin’in arabuluculuğunda İran ile ilişkileri yeniden başlatmasının ardından Bahreyn, bunu memnuniyetle karşıladığını duyurmuştu.

Bahreynli Bakan Tahran’da

Bahreyn Dışişleri Bakanı Zeyyani, Asya İşbirliği Diyaloğu Dışişleri Bakanları Toplantısı’na katılmak üzere Tahran’a gitti.

Burada Bahreyn Dışişleri Bakanı Abdullatif bin Raşid ez-Zeyyani ile İran Dışişleri Bakan Vekili Ali Bakıri ile bir araya geldi. Görüşme sonrasında yayımlanan ortak açıklamada, iki bakanın, Tahran ile Manama arasında 8 yıl önce kesilen diplomatik ilişkilerin yeniden tesisi için ikili görüşmelere başlama konusunda anlaştığı belirtildi.

Bayreyn Kralı: İran ile artık bir sorunumuz yok

Bahreyn Kralı 23 Mayıs’ta Moskova’yı ziyaret etmiş, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptığı görüşmede bir dizi konuyu ele almıştı. Kral Hamad bin İsa El Halife, İran’la yaşanan sorunların sona erdiğini belirterek, bu ülkeyle ilişkilerin normalleşmesini geciktirmek için hiçbir neden olmadığını vurgulamıştı.

Şarku’l Avsat’ın Interfax haber ajansından aktardığına göre Kral “Arap ülkeleri arasında Ortadoğu meselesinin çözümü için bir barış konferansı düzenlenmesi gerektiği konusunda tam bir mutabakat var… Konferansın düzenlenmesi için ilk başvurduğumuz ülke Rusya oldu, çünkü Rusya uluslararası arenadaki en etkili ülke” ifadelerini kullanmıştı.

Hamad, İran’la ilişkiler konusunda da “İran’la eskiden sorunlarımız vardı ama şimdi hiçbir sorunumuz yok. İran ile ilişkilerin normalleşmesini ertelemek için hiçbir neden yok. Komşularımızla genel olarak iyi komşuluk ilişkileri içinde olmayı düşünüyoruz ve kesinlikle de öyleyiz. Onlarla normal diplomatik, ticari ve kültürel ilişkiler kurmaya çalışıyoruz.” demişti.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *