Aşırı hız yapmayın, trafik kurallarına uyun!

Aşırı hız yapmayın, trafik kurallarına uyun!

Kurban bayramının gelmesi ile birlikte tüm yollarda hareketlenme başladı. Özellikle memlekete gitmek için uzun yola çıkılırken, sürücülere trafik kurallarına uyma konusunda dikkatli olmaları isteniyor. 9 günlük Ramazan Bayramı sürecince 6 bin 530 kazada 75 kişi hayatını kaybetmişti.

Kurban Bayramı vesilesiyle yollarda trafik yoğunluğu artarken, İçişleri Bakanı, denetimlerin de artırıldığını bildirdi. “Hızını düşür, yolun sonu bayram olsun.” notuyla Emniyet ve Jandarma Trafik ekiplerince 6-14 Haziran’da gerçekleştirilen denetimlere ilişkin paylaşımda bulunan Bakan Ali Yerlikaya mesajında şöyle dedi:

“Hız ihlalinde bulunan 124 bin 184, periyodik muayenesi yaptırılmamış 27 bin 26, emniyet kemeri kullanmayan 17 bin 746, sürücü belgesiz araç kullanan 17 bin 76 ve zorunlu mali sorumluluk sigortası bulunmayan 10 bin 359 olmak üzere diğer işlemlerle birlikte toplam 467 bin 78 araca/sürücüye işlem yapıldı.”

Trafik kurallarına uyulmasını, aşırı hız yapılmamasını ve emniyet kemerinin ihmal edilmemesini isteyen Yerlikaya, “Yolculuklar sizleri sevdiklerinize kavuşturmak için vardır, ayırmak için değil.” ifadesini kullandı.

Kurban Bayramı tatili süresince trafik tedbirleri kapsamında, emniyet ve jandarma teşkilatlarından 66 bin 92 personelin görevlendirildiğini, 1063 radar, 290 Ortalama Hız İhlal Tespit Sistemi ve 318 Elektronik Denetleme Sistemi ile yol denetimleri yapılacağını belirtti.

Yerlikaya, “9 günlük Kurban Bayramı tatili başlıyor. Yola çıkacak sevgili vatandaşlarım. Lütfen çocuklarınızı üzmeyin. Annelerinizi, babalarınızı, eşinizi, sevdiklerinizi üzmeyin. Trafik kurallarına harfiyen uyalım. Aşırı hızdan kaçınalım. Emniyet kemeri takmayı ihmal etmeyelim. Araç kullanırken cep telefonlarıyla aramıza mesafe koyalım. Tüm bu uyarılara uyalım ki ‘Yolun Sonu Bayram Olsun.’ Kurban Bayramımız mübarek olsun.” dedi.

Ramazan Bayram sürecinde trafik bilançosu

18 Nisan’da sona eren 9 günlük tatilde 6 bin 530 kaza meydana geldi, 75 kişi hayatını kaybetti, 10 bin 810 kişi yaralandı. Bayram tatilinde en çok trafik kazası İstanbul’da yaşanırken, en az kaza Ardahan, Bayburt ve Tunceli’de meydana geldi.

Tatil süresince en çok kazanın yaşandığı 5 il sırasıyla İstanbul, İzmir, Ankara, Antalya ve Bursa, en az kazanın meydana geldiği iller ise Ardahan, Bayburt, Tunceli, Hakkari ve Iğdır oldu.

İstanbul’da 779, İzmir’de 380, Ankara’da 342, Antalya’da 293, Bursa’da 224, Iğdır’da 10, Hakkari’de 8, Ardahan, Bayburt ve Tunceli’de ise 4’er trafik kazası meydana geldi. Kazalar sonucunda en çok can kaybı sırasıyla İstanbul, Denizli, Gaziantep, Aydın ve Ankara’da kaydedildi. İstanbul’da 7, Denizli’de, Gaziantep’te ve Aydın’da 5’er kişi, Ankara’da ise 4 kişi trafik kazası nedeniyle yaşamını yitirdi.

En büyük kusur: Hız

6 bin 530 kazanın yüzde 37,3’ü aşırı hız, yüzde 15,1’i kavşak ve geçitlerde geçiş önceliğine uyulmaması, yüzde 11,6’sı şerit izleme ve değiştirme kurallarının gözetilmemesi, yüzde 9,4’ü arkadan çarpma, yüzde 7,9’u dönüş kurallarına uyulmaması nedeniyle ve yüzde 7,4’ü de diğer sebeplerle meydana geldi.

Bu 9 gün içinde, en sık karşılaşılan kaza türü ise yüzde 33,4 oranla yandan çarpma oldu. Devrilme ve savrulma kazaları yüzde 13 ile ikinci sırada yer alırken, yayaya çarpma ve yoldan çıkma kazaları yüzde 12,8’lik oranla üçüncü sırayı paylaştı.

Kazalar yüzde 10,7 arkadan çarpma, 6,2 karşılıklı çarpışma, 1,7 duran araca, engele veya cisme çarpma şeklinde gerçekleşti. Diğer kategoride yer alan kazalar ise yüzde 7,7’lik paya sahip oldu.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *