Eski Pentagon yetkilisi Stephen Bryen, F-16 savaş uçaklarının Ukrayna’daki Rus topraklarına saldırı düzenlemesine yeşil ışık yakan Jens Stoltenberg’in NATO Genel Sekreterliği görevinden derhal uzaklaştırılması çağrısında bulundu.
Hong Kong’dan İngilizce olarak yayın yapan Asia Times için bir makale kaleme alan Stephen Bryen, “Eski Norveç Başbakanı ve şu anda NATO Genel Sekreteri olan Jens Stoltenberg çok geç olmadan kovulmalıdır” ifadesini kullandı.
Stephen Bryen’ın o yazısı şöyle:
Eski Norveç Başbakanı ve şu anda NATO Genel Sekreteri olan Jens Stoltenberg çok geç olmadan kovulmalıdır. Kendisi, Ukrayna’ya yakında teslim edilecek F-16’larını Rusya içinde saldırılar düzenlemek üzere kullanması için “izin” verdiğini açıkladı. Bu NATO’nun savaş ilanına eşdeğerdir. Bu, mümkün olan en kısa sürede durdurulması gereken mantıksız ve tehlikeli bir harekettir.
Stoltenberg sadece aşırı şahin olmakla kalmıyor, aynı zamanda NATO’nun amacını da tamamen yanlış anlıyor. Eğer görevde kalmasına izin verilirse, NATO’yu nükleer silahların da kullanılabileceği bir Avrupa savaşına sürükleyecektir. Stoltenberg her şeyden önce NATO’nun bir saldırı değil savunma ittifakı olduğunu kavrayamıyor.
NATO yıllardır yanlış yöne doğru sürükleniyor. ABD ve Avrupa’nın hareketsiz ve dar görüşlü liderlerini memnun eden kaba bir politikaya dayanarak NATO’nun savunma alanı dışındaki savaşlara karıştı. Artık Ukrayna’nın da dahil olduğu bu savaşlar NATO’nun savunma gücünü tüketmekte ve ittifakın temel sorumluluğu olan üyelerinin topraklarını koruma görevini zayıflatmaktadır.
NATO Antlaşmasında saldırgan, sınır ötesi operasyonlara yetki veren hiçbir hüküm bulunmamaktadır.
Şimdi Ruslar Ukrayna’daki sözde “paralı askerlerin” çoğunun aslında iyi eğitimli NATO askerleri olduğunu söylüyorlar. Ukrayna ulusal armaları taşıyan üniformaları giyiyorlar. Bu askerler, NATO’nun Ukrayna’ya gönderdiği yüksek teknolojili silahları kullanmak için “gereklidir”. Ruslar kısa süre önce Avdiivka’yı ele geçirdiğinde, bazıları Amerikalı bazıları da Polonyalı olan bu paralı askerlerin cesetlerini buldular.
Daha önce de Kharkiv’deki bir otelde en az 60 Fransız paralı askeri öldürmüşlerdi. Fransızlar dezenformasyon olduğunu söyleyerek saldırıyı kınadı. Ancak Fransızlar aynı zamanda Rus Büyükelçisini çağırarak Ukrayna’daki Fransız ölümlerinden şikayetçi oldular.
Ukrayna savaşı, sadece istihbarat, asker eğitimi ve silah tedarikiyle değil, deneyimli teknisyen tedarikiyle de hızla bir NATO savaşına dönüşüyor. Ukrayna’nın Patriot ve NASAM gibi hava savunma sistemlerini, HIMARS gibi roket fırlatma sistemlerini ya da İngiliz-Fransız Storm Shadow seyir füzelerini kullanması, dışarıdan önemli ölçüde yardım almadan imkansızdır.
NATO personelinin ölümlerinin çoğu örtbas edilmektedir. Rapor edildiklerinde ise genellikle bu “gönüllülerin” tıbbi yardım sağladığı söyleniyor.
Şimdi Ruslar Ukrayna’ya teslim edilen F-16’ların (muhtemelen yaz başında faaliyete geçecek), NATO pilotları tarafından kullanılacağına inanmaya başladılar. Ruslar bu iddiayı kendi geçmiş performanslarına dayandırıyorlar. Rusya, Kore savaşında Mig-15’leri uçurmak için pilotlarına Çin kıyafetleri giydirmişti. Mısır ve İsrail arasında 1970 yılında yaşanan yıpratma savaşında Rus pilotlar bazen açıkça (Mig-25’i sadece Ruslar uçurabildiği için) bazen de Mısırlı pilotlarmış gibi davranarak görev aldılar.
NATO pilotlarını Ukrayna’da kullanmak son derece tehlikelidir. Ama şimdi Stoltenberg Ukrayna’ya F-16’larını Rus toprakları üzerinde uçurması için “izin” verdi. Savaş zaten NATO yapımı insansız hava araçları, seyir füzeleri ve Rusya’daki hedeflere saldırabilen roketlerle genişletildi. Ayrıca F-16’ların eklenmesi niteliksel bir genişlemedir çünkü F-16’lar Rus şehirlerine de saldırabilir.
Rusya, Ukrayna adına uçan F-16’ları düşürmeye çalışmakla yetinmeyecektir. Elbette Ukrayna hava sahalarına saldıracaklardır (aslında bunu zaten yapıyorlar). Ama bununla yetinecekler mi? Muhtemelen hayır: Rusya kendi toprakları üzerinde uçan F-16’ları Rusya’ya karşı bir savaş ilanı olarak yorumlayacaktır, aslında Rusya bunu zaten söylüyor.
F-16 mükemmel bir uçak, ancak Ukrayna’nın aldığı uçaklar yaklaşık 20 yaşında ve gerçekten ön cephe hattına uygun değiller. Bu yüzden onları tedarik eden ülkeler onları bıraktı. Bu uçaklar, daha yeni silahlar, daha iyi atış kontrol bilgisayarları ve hatta belki daha iyi radarlarla geliştirilebilseler de, Rus hava savunmasına ve Su-35 gibi üst düzey Rus uçaklarına karşı hayatta kalamazlar. Dolayısıyla bu uçakları Rusya üzerinde uçurmak, Avrupa’ya yayılacak daha geniş çaplı bir savaşa yol açabilecek bir provokasyondan başka bir şey değildir.
NATO bir süredir, özellikle de Ukrayna ordusuna uzun menzilli sistemler sağlayarak, Rusya ile korkak tavuk oyunu oynamaktadır. Rusya’yı taciz etmek sadece gerilimin tırmanmasına yol açabileceğinden ve giderek daha fazla insan gücü ve mühimmat sıkıntısı çeken Ukrayna ordusunu da güçlendirmediğinden, bunun askeri bir gerekçesi bulunmuyor.
Zelenskiy muhtemelen bir NATO müdahalesi ile kurtulacağını umuyor. Ancak Rusya’nın bakış açısına göre NATO zaten müdahale etmiş durumda ve işler daha da kötüye gidebilir.
Stoltenberg’e F-16 kullanımı konusunda böylesine pervasız bir açıklama yapmasını kimin söylediği belli değil. Açık olan şey, “iznin” geri çekilmesi ve Stoltenberg’in kovulması gerektiğidir.
(Stephen Bryen, Senato Dış İlişkiler Komitesi Yakın Doğu Alt Komitesinde personel direktörü ve politikadan sorumlu savunma müsteşar yardımcısı olarak görev yapmıştır. Bu makale ilk olarak Silahlar ve Strateji Alt Dosyası’nda yayınlanmış olup, izin alınarak Asia Times’ta yeniden yayınlanmıştır.)
Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *