Alman güçleri tarafından soykırıma uğrayan Namibya halkları Herero ve Namaların temsilcileri, Namibya hükümetine çağrıda bulunarak, Uluslararası Adalet Divanı’nda (UAD) Almanya’ya dava açılmasını istediler. Almanya siyonist rejim aleyhine UAD’de açılan davada, İsrail’e desteğini açıklamıştı.
Nama Geleneksel Liderler Birliği (NTLA) ve Ovaherero Geleneksel Otoritesi (OTA) yaptığı ortak açıklamada, siyonist rejimin Gazze’deki saldırılarını kınayarak, Filistin topraklarının Filistinlilere ait olduğunu vurguladı. Açıklamada, “Bizler Nama ve Ovaherero halkları olarak tıpkı bugün İsrail’in Filistin’e yaptığı gibi Alman İmparatorluğu tarafından aynı soykırıma maruz bırakıldık.” ifadesi kullanıldı.
Namibya topraklarında Alman sömürgecilerin torunlarının halen ülkenin kıymetli varlıklarını çalmaya devam ettiği belirtilen açıklamada, Güney Afrika’nın siyonist rejim aleyhine açtığı soykırım davasının bir mihenk taşı olduğu kaydedildi.
Açıklamada, “Almanya’nın Nama ve Ovaherero halklarına karşı işlediği soykırım suçunu unutup, İsrail’in işlediği soykırım suçunu savunma sorumluluğu göstermesi çok ilginç… Almanya’nın İsrail soykırımına desteği, modern Alman devletinin devam eden sömürgeci davasını onaylamakta.” denildi.
Hükümete, Almanya’nın Namibya’daki soykırımını UAD’ye taşımak için yerli halka yardım etmesi çağrısı yapıldı.
Açıklamada ayrıca, Namibya hükümeti de eleştirilerek, soykırım tazminatına ilişkin müzakerelerde halkın haklarının savunulmadığı ileri sürüldü.
Namibya hükümeti dün, Berlin hükümetinin UAD’de siyonist rejimi savunmasını eleştirmişti.
Namibya soykırımı
Namibya soykırımı, sömürgeci Alman güçleri tarafından 1904-1908 yılları arasında yerli Herero ve Nama halklarına karşı gerçekleştirildi.
Sömürgecilere karşı direnen halkların hedef alındığı soykırımda, en az 65 bin Heroro ve 10 bin Nama hayatını kaybetti.
Soykırım neticesinde, Herorolar nüfuslarının en az yüzde 70’ini, Namalar ise nüfuslarının en az yüzde 50’sini yitirdi.
Almanya, 2021’de Namibya’da işlenen suçları soykırım olarak kabul etse de tazminat ödemeyi kabul etmedi.
Almanya, 30 yıl içinde kurbanların torunlarını desteklemek için 1,1 milyar avroluk bir kalkınma fonu oluşturulacağını aktarmıştı.
Almanya’dan soykırımcı İsrail’e destek
Alman hükümet sözcüsü Steffen Hebestreit tarafından yapılan yazılı açıklamada, UAD’de Güney Afrika tarafından siyonist rejime yöneltilen “soykırım” suçlamasının hiçbir dayanağı olmadığı savunulmuştu.
Almanya’nın geçmişindeki Holokost suçu nedeniyle 1948 tarihli Soykırım Suçunun Önlenmesi Sözleşmesi’ne bağlı olduğu ileri sürülen açıklamada, bu sözleşmenin “uluslararası hukukun temel bir aracı” olduğu ve “siyasi bir araç haline getirilmesine karşı çıkıldığı” kaydedilmişti.
Açıklamada, Almanya’nın UAD’nin çalışmalarını desteklediği ve ana davada üçüncü taraf olarak siyonist rejim lehine müdahillik niyeti taşıdığı belirtilmişti.
Almanya siyonist rejimin vahşetinin başladığı günden bu yana rejime tam destek veriyor.
Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *