İnsan hakları örgütü PAX yetkilisi Slijper, Uluslararası Adalet Divanının (UAD) siyonist Gazze’ye yönelik saldırılarının durdurulması yönünde tedbir kararı alması halinde herhangi bir tarafın İsrail’e silah ihraç etmesini kesmeyeceğini ama zorlaştıracağını söyledi.
Hollanda hükümetine karşı, İsrail’e F-35 savaş uçağı parçalarının ihracatının durdurulması talebiyle dava açan insan hakları örgütü PAX yetkilisi Frank Slijper, AA muhabirine, siyonist rejime silah ihraç eden ülkelerin taşıdıkları sorumlulukla ilgili değerlendirmede bulundu.
Silah Ticareti Anlaşması’nın (ATT) uluslararası alanda silah ticaretine ilişkin düzenlemeler getirdiğini kaydeden Frank Slijper, “Madde 6.3, açıkça uluslararası hukuk ihlallerine ve Soykırım Sözleşmesi’nin potansiyel ihlaline sebep veren durumlarda silah ihracatını yasaklıyor.” diye konuştu.
Hollanda’nın 7 Ekim’den sonra siyonist rejime F-35 savaş uçağı parçaları ihraç ettiğine dikkati çeken Frank Slijper, bu konuyu mahkemeye taşıdıklarını söyledi.
“Soykırım Sözleşmesi, savaş suçları ve soykırıma yardım etmeyi de yasaklar”
Frank Slijper, siyonist rejime silah satanların Gazze’de işlenen suçlara ortak olup olmayacağı sorusu üzerine, “Ben de öyle olacağını düşünüyorum çünkü uluslararası hukuk tüm ülkelere uygulanır ve özellikle de Soykırım Sözleşmesi’nin tarafı olan ABD’ye çünkü bu sözleşme, savaş suçları ve soykırıma yardım edip ortaklık yapmayı da yasaklar.” yanıtını verdi.
UAD’nin siyonist rejimin Gazze’ye yönelik saldırılarının durdurulması konusunda herhangi bir tedbir kararı alması ihtimalini de değerlendiren Frank Slijper, “En azından herhangi bir tarafın çatışmaya silah göndermeye devam etmesini zorlaştıracaktır.” ifadesini kullandı.
Frank Slijper, işgal rejimine silah satışı karşısında açılan diğer davalara da değinerek, “Avustralya ve İngiltere’de davalar var. Ayrıca ABD’de de sivil toplum örgütleri, hükümete karşı yasal adımlar atma hazırlığı yapıyor. Uluslararası Ceza Mahkemesi de soruşturma başlattı. Umarım ki tüm bu adımlar, İsrail’in yanı sıra Gazze’deki savaşın ana destekçilerinden biri olan ABD üzerinde giderek daha fazla baskı oluşmasına katkıda bulunacaktır.” dedi.
“Kurbanların çoğu çocuk, askeri hedef değil”
Anadolu Ajansı’nın (AA) siyonist rejimin Gazze’de işlediği suçlara ilişkin delillerin yer aldığı “Kanıt” kitabındaki fotoğrafları da değerlendiren Frank Slijper, görsellerin kanıt değerine ilişkin değerlendirmede bulundu.
Frank Slijper, “Çok fazla çocuk, çok fazla kan. Fotoğraflarda da görüldüğü üzere kurbanların çoğu çocuk ve açıkça askeri hedef değil.” dedi.
Gazze’de öldürülen 22 binin üzerinde insanın büyük bölümünün kadın ve çocuk olduğuna işaret eden Frank Slijper, beyaz fosfor bombası kullanıldığına ilişkin fotoğraflarla ilgili, “Eğer beyaz fosfor bombasıysa yerleşim yerlerinde kullanılmamalı.” diye konuştu.
Frank Slijper, beyaz fosfor bombasının sivillerin yaşadığı bölgelerde kullanılması halinde çok yüksek ölüm ve yaralanma riski taşıdığını vurguladı.
İşgal ordusunun kullandığı 155 milimetre çapındaki tank ve top mermilerinin fotoğraflarına ilişkin de değerlendirme yapan Frank Slijper, “Gazze’de çok büyük yıkıma sebep oldular.” dedi.
Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *