ABD: İsrail’in saldırılarını soykırım olarak görmüyoruz

ABD: İsrail’in saldırılarını soykırım olarak görmüyoruz

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, bakanlıkta düzenlediği basın brifinginde işgal rejimi aleyhine Uluslararası Adalet Divanında (UAD) açılan davayla ilgili olarak ABD’nin duruşunu açıkladı.

Matthew Miller, brifingde bir gazetecinin, Güney Afrika Cumhuriyeti’nin işgalci İsrail aleyhinde UAD’de açtığı davaya Türkiye’nin de destek verdiğini hatırlatarak, ABD yönetiminin bundan sonra ne yapacağını sorması üzerine, sürece dahil olmayacaklarını belirterek yanıt verdi.

Bunun yanı sıra “soykırım” suçlamasının çok ağır bir insanlık suçu olduğunu ve bu kelimenin kolaylıkla kullanılmaması gerektiğini ifade eden Matthew Miller, “ABD ile ilgili olarak da şunu söyleyebilirim ki biz soykırım olarak tanımlanabilecek eylemler görmüyoruz.” dedi.

Matthew Miller, Gazze’deki insani krizle ilgili endişelerini dile getirdiklerini, Filistinlilerin yerlerinden edilmesine net bir şekilde karşı çıktıklarını ve bu konuları bir öncelik olarak gördüklerini de sözlerine ekledi.

John Kirby de Beyaz Saray’daki günlük basın brifinginde, konuyla ilgili değerlendirmesinde, Güney Afrika’nın UAD’ye başvurusunun “temelsiz olduğunu ve gerçeklere dayanmadığını” iddia etti.

İsrail aleyhine dava

Güney Afrika Cumhuriyeti, ABD ve batı dünyasının himayesindeki İsrail’in 7 Ekim’den bu yana Gazze’de işlediği fiillerle 1948 tarihli BM Soykırımın Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi’ni ihlal ettiği gerekçesiyle 29 Aralık 2023’te Uluslararası Adalet Divanına (UAD) dava açarak işgal rejimi için ihtiyati tedbir kararı alınmasını talep etmişti.

Türk Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli de, Güney Afrika’nın İsrail aleyhine Uluslararası Adalet Divanına yaptığı başvurunun memnuniyetle karşılandığını belirtmişti.

İşgal rejimi ise Güney Afrika’ya tepki göstermiş ancak davayı boykot etmeyeceğini, kendini savunacağını duyurmuştu.

Malezya Dışişleri Bakanlığı da Güney Afrika Cumhuriyeti’nin İsrail aleyhine dava açmasını, hesap verilebilirlik için “somut adım” olarak tanımlamış ve destek vermişti.

Dava usulü

Uluslararası Adalet Divanı’nın  dava usulüne göre, davacı ve davalı ülkeler, 15 hakimden oluşan panele birer hakim ekleyebilir. Ayrıca, davalı İsrail, duruşmada 4 avukat tarafından temsil edilebilir ve destekçisi ülkelerin temsilcileri tarafından yazılmış mektupları mahkemeye sunabilir.

Uluslararası Adalet Divanı, İsrail’in Gazze’deki saldırılarını durdurması yönünde bir emir çıkarabilir.

Çıkacak karara İsrail’in uyması beklenmezken, sadece İsrail üzerinde bir parça baskı oluşturması umuluyor.

İşgal rejimi kuruluşundan bugüne kadar uluslararası hukuk kurallarını tamamen çiğnemesine karşın, bu kuralların koyucu ve koruyucusu laik demokratik batı dünyası tarafından himaye edildi, hiçbir yaptırım uygulanmadı.

İşgal rejimi, 7 Ekim’den bu yana Gazze’de sivil halka yönelik saldırılarında 22 binden fazla Filistinli Müslümanı şehid etti.

ABD’nin Türkiye’ye F-16 satışı

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller basın toplantısında, İsveç’in NATO’ya üyelik ve Türkiye’ye F-16 uçaklarının satış sürecini de değerlendirdi.

AA muhabirinin konuya ilişkin sorusuna yanıt veren Matthew Miller, TBMM Dışişleri Komisyonunda İsveç’le ilgili tasarının geçmesini memnuniyetle karşıladıklarını ve Genel Kurulda da tasarının geçip imzalanmasını beklediklerini dile getirdi.

Yönetim olarak F-16 satışı ile İsveç’in NATO’ya üyeliğini birbirine bağlı konular olarak görmediklerini belirten ABD’li Sözcü, buna mukabil bu iki meseleyi bağlantılı gören Kongre üyeleri olduğunu kaydetti. Kongrede bu konuda bazı sorunların olduğunu dile getiren Matthew Miller, F-16’lar da dahil iki ülkeyle ilgili konular üzerinde hassas şekilde çalıştıklarını vurguladı.

Matthew Miller, F-16 satışına ilişkin Kongreye resmi bildirimin ne zaman yapılacağı konusunda ise, “Ne zaman ilerlemeye hazır olacağımız hususunda şu anda bir yorum yapmak istemem.” değerlendirmesini yaptı.

ABD Başkanı Joe Biden ve diğer yetkililer, daha önceki açıklamalarında, Türkiye’nin F-16 filosunun modernizasyonunu desteklediklerini ve bu durumun NATO’yu daha güçlü kılacağını dile getirmişlerdi. NATO’ya İsveç’in Katılımına İlişkin Protokolün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından onaylanarak meclise gönderilmiş, 26 Aralık 2023’te de TBMM Dışişleri Komisyonunda kabul edilmiş ve meclis genel kuruluna gönderilmişti.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *