Alman biyoteknoloji şirketi BioNTech, Afrika’daki ilk aşı fabrikasını Ruanda’nın başkenti Kigali’de açtığını duyurdu. Fabrika adı verilen ancak konteynerlerden oluşacak üretim merkezinde, yeni tip mRNA tabanlı aşılarının üretimi ve Afrikalılara uygulaması yapılacak.
Yapımına 2022 yılında başlanan ve “BioNTainer” adı verilen konteynerlerden oluşan fabrikada, Afrika ülkeleri için mRNA tabanlı aşı üretimi yapılacak.
Fabrikanın açılışına Ruanda Devlet Başkanı Paul Kagame, BioNTech’in Üst Yöneticisi (CEO) ve kurucu ortağı Prof. Dr. Uğur Şahin ve davetliler katıldı.
Şirket sahibi Uğur Şahin açılışta yaptığı konuşmada, Afrika’da sürdürülebilir mRNA aşı ekosistemi inşa etmek istediklerini ifade etti.
Devlet Başkanı Paul Kagame ise üretim tesisinin kıtanın aşıya erişim fırsatı için dönüm noktası olduğunu söyledi. Paul Kagame, 30 yıl sürecek denmesine rağmen, kısa sürede Afrika’da aşı üretim tesisinin kurulduğunu vurguladı.
Yıllık 50 milyon doz üretecek
2025’te tam kapasite çalışmaya başlayacak tesisin yıllık 50 milyon doza kadar aşı üretmesi planlanıyor.
Afrika Kalkınma Bankası verilerine göre, kıta ülkeleri ihtiyaç duyduğu ilaçların yüzde 70’ini ithal ediyor ve aşıların sadece yüzde 1’ini üretiyor.
Haziran 2022’de temeli atılan üretim tesisi ile, Afrika ülkelerine mRNA aşılarının daha hızlı erişimi sağlanacak.
Şirket, Kovid-19’un yanı sıra yeni geliştirdiği ve insanlar üzerinde denenecek mRNA tabanlı sıtma ve tüberküloz aşılarını da burada üretmeyi hedefliyor.
Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *