İsrail gemilerine saldırılar BM’yi öfkelendirdi

İsrail gemilerine saldırılar BM’yi öfkelendirdi

BM Sözcüsü Stephane Dujarric, İsrail gemilerine saldırılar üzerine Kızıldeniz’de başlayan gerilime dair sorular üzerine, Kızıldeniz’in çok hassas bir ekosistem olduğunu belirterek bu saldırıları kınadığını duyurdu.

BM Sözcüsü Stephane Dujarric, günlük basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Kızıldeniz’deki saldırılara ilişkin Dujarric, söz konusu saldırıların sadece seyrüsefer serbestisini engellemediğini ancak küresel ticarete zarar verme riski taşıdığını ifade etti.

Stephane, saldırıların aynı zamanda dolu bir tankere isabet etmesi halinde korkunç bir ekolojik facia riskini de beraberinde getirdiğini dile getirdi.

Kızıldeniz’in çok hassas bir ekosistem olduğuna dikkati çeken Stephane Dujarric, “Kızıldeniz’de uluslararası nakliye rotalarına yönelik saldırıları kınıyoruz.” diye konuştu.

Husiler Kızıldeniz’de işgalcinin gemilerini hedef alıyor

İşgalci İsrail’in söz konusu kararı, Yemen’deki Husilerin Kızıldeniz’deki Babu’l Mendeb Boğazı’ndan geçen işgal rejimi bağlantılı gemileri hedef almasının ardından geldi.

Husiler, kasımda, işgalcinin Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarına tepki olarak, İsrail bandıralı her türlü gemiyi hedef alacaklarını ilan etmişti.

Husiler, 12 Kasım’da uyarılarına cevap vermeyen ve İsrail’e giden “STRINDA” adlı bir Norveç petrol gemisini hedef aldıklarını duyurmuştu. Norveç gemisinin 4 Ocak’ta İsrail’e yanaşacağını bilgisine, siyonist Usdud (Aşdod) Limanı’nın internet sitesinde basit bir aramayla kolaylıkla ulaşılabiliyordu.

Daha önce de Husiler, Babu’l Mendeb Boğazı’nda “Unity Explorer” ve “Number Nine” adlı iki İsrail gemisine İHA ve füze saldırısı düzenlemişti.

19 Kasımda da Husiler, Türkiye’den Hindistan’a gitmek üzere yola çıkan, İsrailli iş adamı Rami Unger’e ait Galaxy Leader adlı yük gemisini Aden Körfezi’nde ele geçirmişti. Daha sonra gemiyi turistlere açan Husiler, balıkçı tekneleri ile gemiye tur düzenleniyor. Turistler güvertede fotoğraf çekerek gemide geziyor. Geminin mürettebatı ise 19 Kasım’dan beri Husilerin tutsağı.

Siyonist denizcilik şirketi ZIM de 29 Kasım’da yaptığı açıklamada, Umman Denizi ve Kızıldeniz’deki güvenlik durumunu gerekçe göstererek gemilerinin Mısır’daki Süveyş Kanalı’nı kullanmayacağını belirtmişti.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) ise 4 Aralık’ta X sosyal medya platformundan, Kızıldeniz’in güneyindeki uluslararası kara sularda 3 ticari gemiye 4 saldırı düzenlendiğini açıklamıştı.

Gerilim Kızıldeniz’e taşınıyor

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *