İşgal rejiminin Gazze’ye barbar saldırısı sırasında yaşamını yitiren, Fransa Dışişleri Bakanlığı mensubu Filistinli Ahmed Ebu Şemle’ye ait detaylı bilgilerin Paris yönetimi tarafından İsrail’e henüz verilmediği bildirildi. Fransa’nın Gazze’den çıkması için sadece Şemle’ye izin verdiği, çocuklarına ise koruma sağlamadığı için Şemle’nin de çıkmayı reddettiği kaydedildi.
Anadolu Ajansı (AA) muhabiri, Gazze’de İsrail saldırısı sonucu ölen Fransa Dışişleri Bakanlığı mensubu ve Paris yönetiminin konuyla ilgili kınamasını siyonist yetkililere sordu.
AA muhabiri, İsrail Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lior Haiat’a bazı sorular yöneltti.
“İsrail, bu konuyla ilgili Fransız yetkililere bir açıklama yaptı mı? Fransız makamlarla temas halinde misiniz? İsrail ordusu Fransız Dışişleri mensubunun orada olduğunu biliyor muydu? İsrail Fransa’dan özür dileyip tazminat ödeyecek mi?” sorularına siyonist sözcü Lior Haiat, şu yanıtı verdi:
“İsrail ile Fransa arasında bu konu görüşüldü. Soruşturma yürütmek amacıyla bombalamanın yeri ve zamanı hakkında daha fazla bilgi istedik.”
Lior Haiat’ın yanıtsız bıraktığı sorular ise, işgal ordusunun, Fransız Dışişleri Bakanlığı mensubunun saldırıdan önce orada olduğunu bilip bilmediği ve İsrail’in Fransa’dan özür dileyip tazminat ödemesine ilişkin sorular oldu.
Fransa, çocukları listeye almadı
Fransa ulusal basını ve Fransız milletvekilleri, Gazze’de öldürülen Fransa Dışişleri Bakanlığı mensubunun 20 yılı aşkın süredir Gazze Fransız Enstitüsünde çalışan “Ahmed Ebu Şemle” isimli Filistinli olduğunu duyurmuştu.
Ahmed Ebu Şemle’nin kendisinin Gazze’den ayrılma hakkını elde ettiği ancak Fransa hükümetinin, Şemle’nin 4 oğlunu Gazze’den tahliyesine izin verilenler listesine almadığı belirtilmişti.
Fransız milletvekilleri, Fransa hükümeti tarafından aile üyelerinin tahliyesine izin verilmeyen Dışişleri mensubunun, ailesiyle kalmayı tercih ettiğini ve hayatını kaybettiğini kaydetmişti.
NUPES ittifakı milletvekili Elsa Faucillon, X’teki paylaşımında, Ahmed Ebu Şemle’nin 23 senedir Dışişleri Bakanlığı için çalıştığını ve Gazze’deki Fransız Enstitüsünde görev yaptığını belirtmişti. Elsa Faucillon, Fransa’nın, Bakanlık mensubunun 4 oğlunu “Gazze’den çıkışına izin verilenler” listesine almadığını ve Ebu Şemle’nin bu nedenle Gazze’de onlarla birlikte kalmayı tercih ettiğini kaydetmişti.
Fransız kadın bakan, İsrail’deki basın toplantısında konuya değinmedi
Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna, işgalci İsrail’in Gazze-Mısır sınırındaki sivil konutları vurarak, öldürdüğü Fransa Dışişleri Bakanlığı mensubunun durumuna İsrailli mevkidaşıyla yaptığı basın toplantısında değinmedi.
Catherine Colonna, ülkesinin İsrail’in “uluslararası hukuk çerçevesinde kendini savunma hakkını” desteklediğini yinelemek amacıyla Tel Aviv’e geldiğini söyledi.
İşgalci İsrail’e destek vurgusu yapan Catherine Colonna, çatışmalara yeniden insani ara verilmesinin “önemli” olduğunu ve bunun “acil ve kalıcı” ateşkese dönüşmesi gerektiğini dile getirdi.
Bazı Fransız milletvekilleri İsrail’e tepki göstermişti
Rönesans Partisi Milletvekili ve Meclis Dışişleri Komitesi Başkan Yardımcısı Mireille Clapot, X’teki paylaşımında, Bakanlık mensubunun öldürülmesine tepki göstererek, “3’te 2’si kadın ve çocuk olan 18 bin kişi, 3 İsrailli esir, bir Fransa Dışişleri Bakanlığı çalışanı öldürüldü. Dünyanın, İsrail’i ölümcül deliliğinde desteklemeyi bırakması için ne gerekecek?” ifadelerini kullanmıştı.
Boyun Eğmeyen Fransa (LFI) milletvekili Antoine Leaument ise paylaştığı mesajda, işgalci İsrail’in saldırılarında hayatını kaybeden Bakanlık mensubunun ailesi ile dayanışma içinde olduklarını vurgulayarak, “(Binyamin) Netanyahu’ya karşı masaya yumruğumuzu vurmanın zamanı geldi.” demişti.
Aşırı sağcı Marine Le Pen de yaptığı paylaşımda, Bakanlık mensubunun ölümünden “derin üzüntü” duyduğunu belirterek, ailesi ile dayanışma içinde olduklarını söylemişti.
Fransız Dışişleri Bakanlığından dün yapılan yazılı açıklamada, sivillerin yaşadığı konutun vurulması kınansa da Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna’nın Tel Aviv’i ziyaretinde, siyonist mevkidaşıyla yaptığı basın toplantısında, işgal rejiminin, Gazze-Mısır sınırındaki sivil konutları vurarak öldürdüğü Bakanlık mensubuna değinmemesi dikkati çekmişti.
Fransa Dışişleri Bakanlığı, bir mensubunun İsrail saldırısında öldürüldüğünü duyurmuştu
Fransa Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, 13 Aralık’ta, İsrail’in Gazze Şeridi’nin güneyindeki Refah kentinde bir konutu vurması sonucu Bakanlık mensubunun ağır yaralandığı, birçok kişinin de hayatını kaybettiği aktarılmıştı.
Yaralı Bakanlık mensubunun, daha sonra yaşamını yitirdiği belirtilen açıklamada, Fransa’nın, sivillerin yaşadığı bu konutun vurulmasını kınadığı ifade edilmişti. Açıklamada, Fransa’nın, İsrail makamlarından en kısa sürede bu bombardımanın hangi koşullarda gerçekleştirildiğini aydınlatmasını istediği kaydedilmişti.
Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *