Alman Frankfurt okulunun önemli filozoflarından Jürgen Habermas’ın da imzaladığı işgalci İsrail ile dayanışma bildirisi, Gazze’de devam eden vahşeti aklama çabası olarak değerlendirildi.
Habermas’ın yanı sıra Nicole Deitelhoff, Rainer Forst ve Klaus Günther imzalı bildiride, siyonist İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarının ardından karşıt açıklamalar ve gösteriler sürerken işgal rejimi ve Almanya’daki yahudiler ile dayanışma gösterilmesi gerektiği belirtildi.
7 Ekim sonrası işgalci İsrail’in Hamas’a “misillemesinin” orantılı olup olmadığı, sivil kayıpların önlenip önlenmediği ve gelecekte barış prensibiyle bir savaşın yürütülüp yürütülmediği konularında tartışmalara neden olduğu belirtilen bildiride işgalci İsrail’in soykırımla suçlanmasına karşı çıkıldı.
Bildiride, Almanya’nın Nazi geçmişi de hatırlatılarak işgalci İsrail’in eylemlerinin hiçbir şekilde antisemitik tepkileri meşrulaştıramayacağı savunuldu.
‘Bu isimlerin diskalifiye edilmesi lazım’
Columbia Üniversitesi profesörü tarihçi Adam Tooze, X sosyal medya hesabındaki paylaşımında, “Bu açık mektuptan sonra 4 imzacıyı da herhangi bir yeni ciddi tartışmadan diskalifiye etmek lazım.” tepkisinde bulunurken imzacıların İsrail’in işgalinden bahsetmemesini eleştirdi.
King’s College London’da Avrupa çalışmaları profesörü Alex Callinicos ise X sosyal medya hesabındaki paylaşımında, Habermas ve meslektaşlarının soyut bir İsrail savunucusu olmaktan ziyade ırkçı, aşırı sağcı Başbakan Binyamin Netanyahu hükümetinin eylemlerini savunduklarına dikkati çekti. Callinicos, “Alman filozoflar, bunu nasıl bildiklerini açıklama zahmetine girmeden vahşet işleyenin Hamas olduğunu ve İsrail’in ‘soykırımsal niyetlerinin bulunmadığını’ biliveriyor, İsrailli bakanların bu niyetleri sürekli ilan etmelerine rağmen. Eleştirel teori resmen ölmüştür.” ifadesini kullandı.
ABD’li siyaset bilimci Jodi Dean da X sosyal medya hesabından, Habermas’ın da imzaladığı bildirinin, işgalci İsrail’den soykırım niyetini beyan eden net ve herkesin malumu çok sayıda açıklama yapıldığı gerçeğini görmezden geldiğini ve işgal rejimi İsrail ve yahudiler arasındaki farkı anlamakta başarısız olduğunu belirtti.
Emperyalizme hizmet yarışı
Jürgen Habermas’ın aralarında olduğu bazı Batılı entelektüeller, 2012 yılında, Suriye’deki iç savaşın birinci yıldönümünde Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi üyelerine Suriye konusunda birlikte hareket etme çağrısında bulunmuştu.
Aralarında Umberto Eco, Şirin Ebadi ve Jürgen Habermas’ın da bulunduğu bazı entellektüeller ve devlet adamları o dönemde Rusya ve Çin’i Esad karşısında “uluslararası toplum”un yanında tavır almaya çağıran mektup yayımlamıştı. Mektupta, Suriye konusunda Birlemiş Milletler ile Arap Birliği’nin ortak temsilcisi olarak atanan Kofi Annan’a da destek verilmişti. (Sol haber)
Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *