Modern ulus devletlerin tarih sahnesinde gücü eline almasına ve başta Osmanlı imparatorluğu olmak üzere kalan son monarşilerin yıkılmasına neden olan Birinci Dünya Savaşı, 11 Kasım 1918’de İtilaf Devletleri olan İngiltere, Fransa, Sırbistan ve Rusya’nın galibiyetiyle sonuçlanırken, batının ideolojik olarak küresel hakimiyetinin önü açıldı.
Avusturya-Macaristan veliahtı Franz Ferdinand ve eşi Sophie’nin, 28 Haziran 1914’te Saraybosna’da, Sırp milliyetçisi bir genç olan Gavrilo Princip tarafından öldürülmesi, Birinci Dünya Savaşı’nın kıvılcımını yaktığı öne sürülüyor.
Suikast sonrasında 28 Temmuz 1914’te Avusturya-Macaristan, Sırbistan’a savaş açtı. Çatışmanın ilerleyen günlerinde Rusya Sırbistan’ın, Almanya da Avusturya-Macaristan’ın yanında yer aldı.
Almanya’nın Fransa ve Belçika’ya savaş açması üzerine, İngiltere de Almanya’ya karşı savaş ilanında bulundu. Bu sırada Japonya’nın Almanya’ya karşı savaş açmasıyla çatışmalar küresel boyut kazandı.
Savaşa daha sonra, Osmanlı İmparatorluğu, İtalya, Bulgaristan, Romanya ve Yunanistan gibi devletler de katıldı.
Birinci Dünya Savaşı, İtilaf Devletleri ve İttifak Devletleri olmak üzere iki grup arasında yapıldı.
“Tarihin ilk küresel savaşı” silahların tahrip gücünün üst düzeye çıkmasıyla bilinirken, 40 ülkenin ve kolonilerin katılımıyla 4 yıl sürdü. Savaş, “Ateşkes Günü” olarak da bilinen 11 Kasım 1918’de İtilaf Devletleri’nin galibiyetiyle sona erdi.
Birinci Dünya Savaşı’nın temel nedenleri
1789’da başlayan Fransız İhtilali sonrası milliyetçiliğin Avrupa’da yayılması ve İngiltere’de ortaya çıkan Sanayi İnkılabı’nın neden olduğu sömürgecilik ve ham madde arayışı, savaşa giden yolun önünü açtı.
Balkanlar’da Avusturya-Macaristan ile Rusya arasındaki hakimiyet mücadelesi, Rusya’nın bölgedeki Panslavizm politikası, iki ülke arasında gerginliklere sebebiyet verdi.
Devletler, savaşa doğru giden süreçte hızla silahlanırken, Almanya ile Fransa arasındaki Alsas-Loren bölgesi gibi anlaşmazlıklar da Avrupa’da siyasi atmosferin gerilmesine neden oldu.
Ayrıca ülke içindeki siyasi birliklerini geç de olsa tamamlayan Almanya ve İtalya’nın bölgedeki güç dengesini değiştirmesi, savaşa giden süreçte etkili oldu.
Bunun yanında Osmanlının Balkanlar, Kuzey Afrika ve Ortadoğu üzerindeki hakimiyetinin sona erdirilmesi planlanıyordu.
Savaş sırasındaki bazı önemli olaylar
Birinci Dünya Savaşı sırasında birçok önemli olay da meydana geldi.
Osmanlı İmparatorluğu, savaş başladığında tarafsızlığını ilan ederek kapitülasyonları kaldırdı. Savaş sırasında, “Goeben” ve “Breslau” isimli Alman gemileri, Osmanlı İmparatorluğu’na sığınarak “Yavuz” ve “Midilli” ismini aldı.
Bu gemilerin, Karadeniz’e devriye ve tatbikat amacıyla İstanbul Boğazı’ndan çıkması sonrası 1914’ün 29-30 Ekim gecesi Odessa ve Sivastopol’ü bombalaması üzerine, Rusya ve müttefikleri art arda Osmanlı İmparatorluğu’na savaş ilan etti. Böylelikle 30 Ekim 1914’te Osmanlı İmparatorluğu, Birinci Dünya Savaşı’na katıldı.
En fazla savaş cephesi Osmanlı topraklarında
İttifak Devletleri safında yer alan Osmanlı orduları, savaşta yedi cephede mücadele ederken, Kafkas ve Galiçya cephelerinde Ruslarla, Makedonya’da Yunanistan ve Fransa, Çanakkale’de İngiltere, Fransa ve İtalya, Filistin, Suriye ve Irak’ta da İngiltere ile savaştı.
Rusya’da monarşi değişti
Birinci Dünya Savaşı, Rusya’da ekonomik buhranlara yol açarken, boğazların savaş nedeniyle kapalı olması sebebiyle ülkede ekonomik kriz daha da artmaya başladı. 1916 ve 1917 kışının çok sert geçmesi, açlık, yakacak ve giyecek bulunamamasının bütün ülkeyi etkilemesinin yanı sıra 1917 yılına kadarki sürede savaş cephelerinde “Çarlık Rusya” önemli başarısızlıklarla karşı karşıya kaldı.
Bu gibi nedenlerle uzun süredir çarlık rejimine karşı, halkın memnuniyetsizliğinin de etkisiyle ortaya çıkan isyanın büyümesi, 1917’de “Şubat Devrimi” ile, yüzlerce yıldır Rusya’yı yöneten Romanov hanedanından Çar Nikolay’ın tahttan inmesi ve “Geçici Hükümet”in kurulması ile Rusya’da monarşi dönemi sona erdi.
İlerleyen süreçte, 7 Kasım 1917’de Vladimir Lenin liderliğinde Bolşevikler, ülkede iktidara geldi. Çanakkale Savaşı, Bolşevik Devrimi’ne doğrudan bir etki yapmasa da Çarlık Rusyası’na yardımın gitmesini engelleyerek, “devrimin” daha erken olmasının nedenlerinden biri oldu.
Rusya, Brest-Litovsk antlaşmasıyla Birinci Dünya Savaşı’ndan çekilirken ülkede iç savaş bir süre daha devam etti.
ABD’nin savaşa girmesi
Savaşa istekli olan ve savaş sonucu kazanımları Avrupalılara kaptırmak istemeyen ABD, Kongrenin dönemin ABD Başkanı Woodrow Wilson’un savaş deklarasyonunu 6 Nisan 1917’de onaylamasıyla Almanya’ya savaş açarak, itilaf devletleri safında Birinci Dünya Savaşı’na girdi.
ABD’nin savaşa katılması, İtilaf Devletleri’nin galibiyetine giden süreci hızlandırdı.
Savaşta en kaybı veren ABD’nin asker kaybının 116 bin olduğu tahmin ediliyor.
Savaşın sonuçlarından biri de Türkiye Cumhuriyeti
Birinci Dünya Savaşı’nda yaklaşık 10 milyon asker, 7 milyona yakın sivilin hayatını kaybettiği, 21 milyon kişinin de yaralandığı tahmin ediliyor. Günde ortalama 6 bin kişinin yaşamını yitirdiği savaşta 65 milyon asker seferber edildi.
Savaş, küresel boyutta ekonomik buhranlar ve değişimleri de tetiklerken, savaşı kaybeden ülkeler ağır maddi kayıplara uğradı.
Bazı monarşilerin yerlerini yeni ulus devletlere bıraktığı savaş, Avusturya-Macaristan İmparatorluğu, Osmanlı İmparatorluğu ve Rus Çarlığı’nın yıkılmalarına neden olurken, Türkiye, Çekoslovakya, Avusturya, Macaristan, Yugoslavya gibi ulus temelli devletlerin ortaya çıkışı, Avrupa’nın “siyasi haritasını” değiştirdi.
Orta Doğu’da da eski Osmanlı topraklarında bugünün Arap ve Körfez devletçikleri kuruldu.
Savaşın en önemli sonucu batı ve kapitalizme dayalı ideolojisinin bütün dünyada hakimiyetini kurmaya başlaması oldu. İmparatorlukların hükmü altında iken sirayet edilemeyen birçok yerde yeni ve küçük devletler kurularak yönetimlerinin batı desteği ile ayakta kalması sağlandı.
Yenilgi, Avrupa’da faşizmi besledi
Savaştan sonraki süreçte İtalya’da Benito Mussolini liderliğinde faşizm, Almanya’da Adolf Hitler liderliğinde Nazizm gibi ideolojiler yükseldi.
Birinci Dünya Savaşı sonrasında bozulan düzeni yeniden tesis etmek ve bir daha büyük bir savaşın yaşanmaması iddiasıyla 10 Ocak 1920’de Milletler Cemiyeti kuruldu.
Savaşı kaybedince ağır anlaşmalara imza atmak zorunda kalan devletlerin memnuniyetsizliği ve ekonomik sorunlar ise bu arada İkinci Dünya Savaşı’na zemin hazırlıyordu.
Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *