Gazze Şeridi’ndeki 2,3 milyon kişilik Müslüman halkın, Mısır’ın büyük bölümü çöl olan Sina’ya nakledilmesine yönelik, siyonist rejimin bir savaş önerisi hazırladığı ortaya çıktı. Senaryoya göre, burada kurulacak bir kente Mısır, Türkiye, Katar, Arabistan ve BAE de destek olacak.
İşgalci İsrail’de politika belirlemeyen ancak araştırma yapan siyonist İstihbarat Bakanlığı, 13 Ekim tarihli onaylı belgesinde, Gazze’deki sivillerin Mısır’a zorla göç ettirilmesinin “olumlu ve uzun vadeli stratejik sonuçlar doğuracağını” öne sürdü.
Gazze Şeridi’ndeki sivil gerçeklikte önemli bir değişiklik yapmak için 3 alternatif önerilen belgede, “Batı Şeria merkezli Filistin Yönetimi’nin Gazze’de yeniden egemen olması” ya da “yerel bir rejimin desteklenmesi”ni içeren diğer iki alternatif, başta “İsrail’e yönelik saldırıları engelleyemeyecekleri” olmak üzere bazı nedenlerle reddedildi.
Filistin Yönetimi’nin Gazze’de yeniden egemen olmasının, binlerce İsrailli sivil ve askerin hayatına mal olacak eşi benzeri görülmemiş bir zafer olacağı ve İsrail’in güvenliğini sağlamayacağı ifade edilen belgede, 3. alternatif olarak Gazze’deki sivil nüfusun Kuzey Sina’daki çadır kentlere taşınması, ardından kalıcı kentler ve tanımlanmamış bir insani yardım koridoru inşa edilmesi ve yerlerinden edilen Filistinlilerin girişini engellemek için İsrail içinde bir güvenlik bölgesi oluşturulması önerilerek, bu alternatifin İsrail’in güvenliği için en çok arzu edilen seçenek olduğu öne sürüldü.
Mısır, Türkiye, Katar, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin bu planı mali olarak destekleyeceği ya da yerlerinden edilen Filistinlileri uzun vadede vatandaş olarak kabul edeceği iddia edilen belgede, Kanada’nın “hoşgörülü” göçmenlik uygulamalarının da bu ülkeyi potansiyel bir yeniden yerleşim hedefi haline getirdiği kaydedildi.
Belgede, bu önerinin ilk etapta uluslararası meşruiyet açısından karmaşık olabileceği kabul edilirken, “Değerlendirmelerimize göre, nüfus tahliye edildikten sonra yaşanacak çatışmalar, nüfusun kalması durumunda yaşanacaklara kıyasla daha az sivil kaybına yol açacaktır.” ifadesine yer verildi.
Rapor için “varsayımsal bir alıştırma” nitelemesi
Siyonist Başbakan Binyamin Netanyahu’nun ofisi, bu raporu “varsayımsal bir alıştırma”, hükümetin ve güvenlik kurumlarının her kademesinde benzerleri hazırlanan bir kavram raporu olarak değerlendirdi. Açıklamada, tüm resmi kurumların şu anda Hamas’ın yönetim ve askeri kabiliyetlerini yok etmeye odaklandığı belirtildi. Belge hakkında bilgi sahibi olan siyonist bir yetkili ise belgenin bağlayıcı olmadığını söyledi.
Filistin (Abbas) yönetimi sözcüsü Nebil ebu Rudeyne de “Herhangi bir yere, herhangi bir şekilde nakledilmeye karşıyız ve bunu, aşılmasına izin vermeyeceğimiz bir kırmızı çizgi olarak görüyoruz. 1948’de yaşananların tekrar yaşanmasına izin vermeyeceğiz.” dedi. Ebu Rudeyne, kitlesel bir göçün “yeni bir savaş ilan etmekle eş değer” olacağını ifade etti.
Tel Aviv’deki Ulusal Güvenlik Çalışmaları Enstitüsünde kıdemli bir araştırmacı olan siyonist Yoel Guzansky, “Eğer bu rapor doğruysa, bu büyük bir hata olur. İsrail ve Mısır arasında stratejik bir çatlağa neden olabilir.” değerlendirmesini yaptı.
Mısır, Sina’ya göçü reddetmişti
Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, 25 Ekim’de, ülkesinin “Gazze’deki Filistinlileri Mısır’ın Sina Yarımadası’na zorlama çabalarını” reddettiğini belirterek, böyle bir çabanın ülkesinin siyonist rejim ile olan barışını tehlikeye atacağı uyarısında bulunmuştu.
Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile Kahire’de düzenlediği ortak basın toplantısında konuşan Abdulfettah es-Sisi, hükümetinin, işgalcinin Gazze’ye uyguladığı su, gıda ve yakıtın kesilmesi ile insani yardımların bölgeye girişinin engellenmesi gibi ablukaları, Filistinlileri Mısır’a sürmeye yönelik bir plan olarak gördüğünü söylemişti.
Abdulfettah es-Sisi, Sina’nın siyonist rejime yönelik “terörist saldırılar” için bir fırlatma rampasına dönüştürüleceğini, siyonistlerin de bu saldırılardan Mısır’ı sorumlu tutacağını dile getirmişti.
Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *