Azerbaycan’ın Karabağ bölgesinde işgal rejimi kuran sözde Ermeni yönetimi kendini feshettiğini duyurdu. Azerbaycan Dışişleri Bakanı Rus Dışişleri Bakanı ile Karabağ konusunu görüşürken ABD heyeti de Cumhurbaşkanı Aliyev’i ziyaret etti.
İşgal rejiminin sözde yöneticisi Samvel Şahramanyan, bölgedeki mevcut zorlu siyasi ve askeri duruma bağlı olarak bir kararname imzaladığını bildirdi.
Kararnamede, “1 Ocak 2024 tarihine kadar kendi bakanlıklarına bağlı tüm devlet kurum ve kuruluşları feshedilir ve Dağlık Karabağ Cumhuriyeti’nin (Artsakh) varlığı sona erer.” ifadesi yer aldı.
Kararnamede, bölgedeki Ermenilerin Azerbaycan Cumhuriyeti’nin sunduğu yeniden entegrasyon koşullarına uygun olarak Karabağ’da kalma veya ayrılma konusunda bağımsız ve bireysel karar vereceği kaydedildi.
Ermeniler, Sovyetler Birliği’nin dağılmasıyla, uluslararası hukuk ve tüm anlaşmalara göre Azerbaycan’ın sayılan Karabağ’ı katliamlar yaparak işgal etti.
10 Aralık 1991’de Azerbaycanlıların boykot ettiği ve yalnız Ermenilerin katıldığı referandum sonucu gerekçe gösterilerek, 6 Ocak 1992’de de sözde bağımsızlık ilan edildi.
Ermenistan dahil hiçbir ülke veya uluslararası kuruluş, Karabağ’daki sözde yönetimi tanımadı.
Azerbaycan’ın 2020’de başlattığı ve 44 gün süren Vatan Savaşı sonunda Ermenistan yenilgisini onayladı.
Rusya, Azerbaycan ve Ermenistan arasında 10 Kasım 2020’de imzalanan üçlü bildiriye göre Ermenistan silahlı güçlerini Karabağ’dan çekmeyi kabul etti.
Geçen 3 yılda bölgedeki silahlı gruplar anlaşmaya uymayınca Azerbaycan, bölgenin silahsızlandırılması ve sözde yönetimin kendini feshetmesi için 19 Eylül 2023’te lokal antiterör operasyonu düzenledi.
24 saat süren operasyon sonucu Ermeniler silah bırakmak zorunda kaldı.
Bakü yönetimi, entegrasyon sürecinin başarıyla yürütülebilmesi için sözde yönetimin kendini feshetmesini istiyordu.
Azerbaycan ve Rusya, Karabağ’daki durumu görüştü
Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov ile Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Karabağ’daki durumu görüştü.
Azerbaycan Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Bayramov ve Lavrov, telefon görüşmesi yaptı.
Bakanlar, Azerbaycan ile Rusya arasındaki güncel işbirliği gündemini, Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki normalleşme sürecini ve bölgedeki mevcut durumu ele aldı.
Bayramov, Azerbaycan hükümetinin Karabağ bölgesinde yaşayan Ermeni sakinlerinin ülkeye yeniden entegrasyonu hususunda diyaloğa bağlılığını teyit etti, Ermeni sakinlerinin ihtiyaçlarının karşılanması için kapsamlı tedbirlerin sürdürüleceğini kaydetti.
Azerbaycan topraklarındaki sözde Ermeni rejimin feshi, Ermeni silahlı kuvvetlerinin silahsızlandırılması ve Azerbaycan topraklarından çıkarılması yönündeki çalışmaların sürdüğünü ifade eden Bayramov, Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki barış sürecinin ilerlemesinden yana olduklarını belirtti.
Bakanlar, iki ülkeyi ilgilendiren diğer konularda da görüş alışverişinde bulundu.
Azerbaycan ile ABD, Karabağ’daki durumu görüştü
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı (USAID) Başkanı Samantha Power ve ABD Dışişleri Bakanı’nın vekaleten Avrupa ve Avrasya ile ilişkilerden sorumlu yardımcısı olan Yuri Kim’in bugün Azerbaycan’da olduğunu duyurdu.
ABD’li yetkililerin Azerbaycanlı yetkililere, ateşkesin devam etmesi ve insani ihtiyaçların karşılanması yönündeki mesajlarını ilettiklerini belirtmekle yetindi.
Miller, insani ihtiyaçların giderildiğinden emin olunması bağlamında, Karabağ’da uluslararası bir gözlem misyonunun görevlendirilmesine Azerbaycan’ın olumlu baktığı yönündeki açıklamasından memnuniyet duyduklarını belirtti.
“Önümüzdeki günlerde bu misyonun tam olarak neye benzeyeceğini detaylandırmak için müttefiklerimiz ve ortaklarımızla birlikte çalışacağız.” diyen Miller, tarafların kalıcı bir barışa ulaşabilmeleri için müzakere ve diplomasinin önemine işaret etti.
Milller, diğer yandan Rusya’nın zaman zaman müzakereleri kolaylaştırıcı rol oynadığını ancak geçen hafta Karabağ’daki gelişmeler kapsamında Moskova’nın “verimli” bir rol oynadığını düşünmediğini ifade etti.
Azerbaycan’dan ABD ile görüşmeye ilişkin açıklama
Azerbaycan Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamaya göre, Aliyev, temaslarda bulunmak için Bakü’ye gelen ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı (USAID) Başkanı Samantha Power, ABD Dışişleri Bakanı’nın Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu Yardımcısı Yuri Kim ile ABD Dışişleri Bakanlığının Kafkasya Müzakereleri Başdanışmanı Louis Bono’yu kabul etti.
Görüşmede, Azerbaycan’ın Karabağ bölgesindeki antiterör operasyonu sonucu ortaya çıkan mevcut durum hakkında görüş alışverişinde bulunuldu.
Aliyev, yasa dışı Ermeni güçlerin elindeki yüzlerce askeri teçhizat, silah ve mühimmata el konulduğunu aktararak, Azerbaycan’daki yabancı misyon temsilcileri ile Birleşmiş Milletler (BM) Mukim Koordinatörlüğünün temsilcisinin el konulan silahları yerinde incelediğini belirtti.
Yasa dışı Ermeni silahlı kuvvetlerinin silahsızlandırıldığını ve Azerbaycan topraklarından çıkarıldığını belirten Aliyev, operasyonda sadece askeri tesislerin hedef alındığını, sivil halkın zarar görmediğini ifade etti.
Aliyev, Karabağ bölgesinde yaşayan Ermeni sakinlerin haklarına işaret ederek, Azerbaycan’da yaşayan diğer etnik azınlıklar gibi onların da haklarının ülke yasaları ve uluslararası yükümlülükler çerçevesinde güvence altına alınacağını vurguladı.
Azerbaycanlı devlet yetkilileri ve Ermeni nüfusunun temsilcileri arasında entegrasyon konularında müzakerelerin yürütüldüğünü belirten Aliyev, bölgedeki altyapının yenilendiğini, Ermeni sakinlere yardım gönderdiklerini ve bunun sürmesi hususunda Uluslararası Kızılhaç Komitesi ile işbirliği yürüttüklerini kaydetti.
Aliyev, BM Mukim Koordinatörlüğünün yakın zamanda Azerbaycan’ın Karabağ bölgesine ziyaretini organize etmeye hazır olduklarını söyledi.
Görüşmede, bölgede istikrarın sağlanması ve Ermeni nüfusla diyaloğun önemine işaret edildi.
Blinken ve Aliyev, Karabağ’daki telefonda görüştü
Azerbaycan Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’in İlham Aliyev’i telefonla aradığı, görüşmede Ermenistan silahlı kuvvetlerine yönelik antiterör operasyonunun ardından Azerbaycan’ın Karabağ bölgesindeki mevcut durumuna ilişkin görüş alışverişinde bulunulduğu bildirildi.
Aliyev görüşmede, 24 saatten kısa sürede tamamlanan operasyonda sadece askeri tesislerin hedef alındığını, sivil halkın zarar görmediğini bildirdi.
Yasa dışı Ermeni silahlı kuvvetlerinin silahsızlandırıldığı ve Azerbaycan topraklarından çıkarıldığını belirten Aliyev, son 5 günde yüzlerce askeri teçhizat, silah ve mühimmata el konulduğunu hatırlattı.
Aliyev, Azerbaycan’daki yabancı misyon temsilcileri ile Birleşmiş Milletler (BM) Mukim Koordinatörlüğünün temsilcisinin el konulan silahları yerinde incelediğini kaydetti.
Ülkedeki diğer azınlıklar gibi Karabağ’da yaşanan Ermenilerin haklarının da ülke yasaları ve uluslararası yükümlülükler çerçevesinde sağlanması amacıyla çalışmaların yapıldığını bildiren Aliyev, Azerbaycanlı devlet yetkilileri ve Ermeni nüfusunun temsilcileri arasında entegrasyon konularında müzakerelerin yürütüldüğünü, Ermeni sakinlere Azerbaycan devleti tarafından yardım gönderildiğini ve bölgedeki altyapının onarıldığını bildirdi.
Aliyev, Ermeni sakinlere yardım sağlanması yönünde Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC) ile işbirliği yürütüldüğü, BM Mukim Koordinatörlüğünün yakın zamanda Azerbaycan’ın Karabağ bölgesine ziyaretini organize etmeye hazır olduklarını belirtti.
Blinken ise durumdan duyduğu endişeyi dile getirerek bölgede istikrarın sağlanmasının ve yerel Ermenilerle diyalog kurulmasının önemli olduğunu söyledi.
ABD heyeti Ermenistan’daydı
ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı (USAID) başkanı Samantha Power ve ABD Dışişleri Bakanlığı sekreter yardımcısı vekili Yuri Kim de dahil olmak üzere üst düzey ABD’li yetkililer Pazartesi günü başkent Erivan’da Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ile bir araya geldi.
Power’ın “ABD’nin Ermenistan’ın egemenliğine, bağımsızlığına, toprak bütünlüğüne ve demokrasisine verdiği desteği teyit etmek ve Dağlık Karabağ’da son zamanlarda yaşanan şiddet olaylarından kaynaklanan insani ihtiyaçların karşılanmasına yardımcı olmak için” Erivan’a gittiği öne sürülmüştü.
Ziyaret, Azerbaycan’ın yıldırım saldırısı başlatmasından ve ayrılıkçı bölgenin tam kontrolünü geri aldığını söyleyerek bölgedeki etnik Ermeni nüfusunun göçüne yol açtığını söylemesinden birkaç gün sonra gerçekleşmişti.
ABD’li Power, Azerbaycan sınırı yakınındaki Ermeni köyü Kornidzor’a gitmiş ve orada, “Bağımsız gözlemcilerin ve insani kuruluşların Dağlık Karabağ’da hâlâ acil ihtiyaçları olan insanlara erişim sağlaması kesinlikle kritik önem taşıyor.” demişti.
Azerbaycan: Karabağ’daki Ermeni sakinlerin Ermenistan’a taşınma kararının Azerbaycan’la ilgisi yok
Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı, Karabağ’da yaşayan Ermeni sakinlerin Ermenistan’a veya başka bir ülkeye taşınma kararının Azerbaycan ile hiçbir ilgisinin bulunmadığını açıkladı.
Bakanlık, Ermenistan Dışişleri Bakanlığının Karabağ’daki son gelişmelere ilişkin Azerbaycan’ın suçlayıcı açıklamasına yazılı açıklamayla yanıt verdi.
Açıklamada, Ermenistan Dışişleri Bakanlığının 2. Karabağ Savaşı ve sonrasında alınan tedbirler konusunda uluslararası toplumu yanıltan açıklamasının Azerbaycan tarafından şiddetle kınandığı bildirildi.
Ermenistan Dışişleri Bakanlığının Azerbaycan topraklarının 30 yılı aşkın süre işgal altında tutulması ve Azerbaycanlıların toplu katliamı gibi suçlardaki sorumluluğunu inkar ederek yanlış anlatılar yaymayı sürdürdüğü belirtilen açıklamada, “Ermenistan’ın işgaline ve saldırısına karşı Azerbaycan her zaman savaşmıştır. Eylül 2023’te yapılan antiterör operasyonu ile Azerbaycan’da konuşlanmış yasa dışı Ermeni silahlı kuvvetlerinin oluşturduğu tehdit meşru bir şekilde ortadan kaldırmıştır.” ifadeleri kullanıldı.
Azerbaycan ordusunun hiçbir zaman sivilleri hedef almadığı belirtilen açıklamada, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan’ın “Karabağ’da sivil nüfusa yönelik doğrudan bir tehdidin bulunmadığı” yönündeki beyanı hatırlatıldı.
Ermenistan Dışişleri Bakanlığının, “Karabağ’daki Ermeni nüfusa etnik temizlik uygulanıyor” şeklindeki iddialarının gerçeği yansıtmadığı vurgulanan açıklamada, “Karabağ’da yaşayan Ermeni sakinlerin Ermenistan’a veya başka bir ülkeye taşınma kararının Azerbaycan’la hiçbir ilgisi yoktur. Biz onlara, Ermenistan’ın kurduğu askeri cuntanın rehinesi oldukları dönemdekinden daha iyi yaşam koşulları sağlamaya hazırız. Azerbaycan, Ermeni sakinlerini eşit haklara sahip vatandaşlar olarak yeniden ülkeye entegre etmeye kararlıdır.” ifadeleri yer aldı.
Ermenistan Dışişleri Bakanlığı, Karabağ’da Ermeni nüfusun bölgeyi terk etmesinden Azerbaycan’ı suçlamıştı.
Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *