Batı kulübünün öncülüğünde toplanan G20 grubu devletleri bugün Hindistan’da toplantılara başlıyor. Toplantılar öncesi BM Genel Sekreteri, küresel finans yapısının ve küresel kurumların ‘ortak fayda’ için reform edilmesi gerektiğini söyledi.
G-20 zirvesi öncesinde basına açıklamalarda bulunan BM Genel Sekreteri Guterres, küresel finansal yapının “modası geçmiş, işlevsiz ve adaletsiz” olduğunu vurguladı. Guterres, ülkeleri küresel kurumları “gerçekten evrensel”, “günümüz gerçeklerini temsil eden” ve “gelişmekte olan ekonomilerin ihtiyaçlarına daha duyarlı hale getirmek” için cesur adımlar atmaya çağırdı.
Guterres, Hindistan’da yapılacak G-20 zirvesi öncesinde küresel kurumlarda “derin ve yapısal” reform yapılması gerektiğine işaret ederek, “Dünyamız zor bir geçiş sürecinden geçiyor. Gelecek çok kutuplu ama çok taraflı kurumlarımız geçmiş bir çağı yansıtıyor” dedi.
“Ortak fayda için bir araya gelmeli ve birlikte hareket etmeliyiz”
Kaybedecek vakit olmadığına uyarısında bulunan Guterres, “G-20’ye basit ama acil bir çağrıyla geldim: Bu şekilde devam edemeyiz. Ortak fayda için bir araya gelmeli ve birlikte hareket etmeliyiz” diye konuştu.
Guterres ayrıca, 2030 yılına kadar yoksulluğun her biçimini sona erdirmeyi amaçlayan evrensel bir gündem olan BM Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri için yılda 500 milyar dolar yatırım yapılması çağrısı yaptı.
G20 Liderler Zirvesi açılışı yapıldı
Hindistan Başbakanı Narendra Modi, Bharat Mandapam Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi’ndeki törende zirveye katılan liderleri tek tek karşılayarak fotoğraf çektirdi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da aralarında bulunduğu liderler tören kapsamında “Liderler Alanı”nda bir araya geldi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan da “Tek Dünya” temasıyla gerçekleştirilen günün ilk oturumunda yer aldı. Erdoğan, MIKTA Liderler Buluşması, zirvenin “Tek Aile” isimli ikinci oturumu ile resmi akşam yemeğine katılacak.
Hindistan’ın bir yılı aşkın dönem başkanlığında G20’de, çok taraflı kuruluşlardan gelişmekte olan ülkelere daha fazla borç, uluslararası borç yapısında reforma gitme, kripto para düzenlemeleri, enerji ve gıda güvenliğinde jeopolitik belirsizliklerin etkisi gibi konular ele alınacak.
Avrupa Birliği ile Arjantin, Avustralya, Brezilya, Kanada, Çin, Fransa, Almanya, Hindistan, Endonezya, İtalya, Japonya, Meksika, Rusya, Suudi Arabistan, Güney Afrika, Güney Kore, Türkiye, İngiltere ve ABD’nin yer aldığı 19 ülkeden oluşan G20’ye bu yıl, dünyanın ilk 20 ekonomisi arasında olmasına rağmen G20’de yer almayan İspanya da misafir olarak davet edildi. İspanya Başbakanı Pedro Sanchez’in Kovid-19 testinin pozitif çıkması dolayısıyla zirveye katılamayacağı bildirildi.
Zirvede Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yanı sıra ABD Başkanı Joe Biden, İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Japonya Başbakanı Kişida Fumio, Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk-Yeol, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Güney Afrika Devlet Başkanı Cyril Ramaphosa, Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasina Vecid, Arjantin Devlet Başkanı Andres Alberto Fernandez, Nijerya Devlet Başkanı Bola Ahmed Tinubu ve Avustralya Başbakanı Anthony Albanese yer alacak.
Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin zirveye katılmayacak, Çin’i Başbakan Li Çiang, Rusya’yı ise Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov temsil edecek.
Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *