ABD Dışişleri sözcüsü, Türkiye’nin tahıl koridoru için çabasını takdir etti!

ABD Dışişleri sözcüsü, Türkiye’nin tahıl koridoru için çabasını takdir etti!

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü yazılı açıklama yaparak, Türkiye’nin Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması bağlamında yürüttüğü önemli diplomatik çabalar için teşekkür etti. Türkiye’nin arabuluculuğu ile anlaşmaya giren Rusya, batının verdiği sözleri tutmaması üzerine anlaşmadan çekilmişti.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, AA muhabirinin “Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, bugün Moskova’da Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’la bir araya geldi ve tahıl girişiminin yenilenmesinin önemine işaret etti. ABD Dışişleri Bakanlığının buna ilişkin bir yorumu var mı? ABD, Türkiye’nin bu bağlamdaki çabalarını nasıl değerlendiriyor?” sorusunu yazılı olarak cevapladı.

Rusya’nın tahıl girişimini sonlandırma kararının gıda güvensizliğiyle mücadele eden toplumlara zarar verdiğini ifade eden ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, “Türkiye ve başka ülkelerin Rusya’yı anlaşmaya döndürme çabalarını memnuniyetle karşılıyoruz.” ifadesine yer verdi.

Sözcü, tahıl girişiminin mümkün olması ve işlevselliği için yoğun çaba sarf eden Birleşmiş Milletler (BM) ve Türkiye ile irtibatta olduklarını kaydetti.

“Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması bağlamında yürüttüğü diplomatik ve operasyonel çabalar için NATO müttefikimiz Türkiye’ye teşekkür ediyoruz.” ifadelerini kullanan ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Türkiye’nin süregelen yapıcı rolünü de memnuniyetle karşıladıklarını belirtti.

Fidan’dan tahıl koridoru anlaşması açıklaması

Dışişleri Bakanı Fidan, Moskova’da Lavrov’la düzenlediği basın toplantısında, Karadeniz Tahıl Girişimi ile ilgili, “Ülkemizin katkılarıyla BM yeni bir öneri paketi hazırladı. Bunun girişimin canlandırılmasında uygun zemin teşkil ettiğini düşünmekteyiz.” ifadelerini kullanmıştı.

Çalışmaların devam edeceğini kaydeden Fidan, “Bu anlaşma hem dünya gıda güvenliği için hem de Karadeniz’in istikrarı ve barışı için fevkalade önemli.” açıklamasında bulunmuştu.

BM, Rusya’ya tahıl anlaşması için somut öneriler içeren mektup gönderdiğini duyurdu

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’a, Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması’nın yenilenmesi için somut adımların bulunduğu bir mektup gönderdiğini duyurdu.

Guterres, New York’taki BM binasında gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Karadeniz Tahıl Girişimi’nin gıda pazarları ve gıda güvenliğine çok önemli katkılar sağladığına dikkati çeken Guterres, girişimin yenilenmesinin özellikle gelişmekte olan ülkeler için önem taşıdığına işaret etti.

Guterres, Rusya’nın girişime ilişkin şikayet ve taleplerini de göz önünde bulundurduklarını kaydederek, “Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov’a bir mektup göndererek Karadeniz Tahıl Girişimi’nin yenilenmesi için somut öneriler sundum.” diye konuştu.

“Yeni anlaşmanın istikrarlı olması gerekiyor. Krizden krize sürüklenen ve sürekli askıya alınan bir girişim istemiyoruz. İşe yarayan ve faydalı bir girişimi destekliyoruz.” vurgusunda bulunan Guterres, önerilerin, Rus gıda ve gübrelerinin küresel pazarlara daha etkin ve uygun fiyatla ulaşımını sağlamayı amaçladığını söyledi.

Guterres, yoğun çaba sarf ederek olumlu bir sonuç elde edilebileceğinin, bunun toplumlara gıda güvenliği sağlamak için önemli olduğunun altını çizdi.

Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması

Ukrayna-Rusya Savaşı’nın küresel gıda fiyatları üzerindeki etkisini azaltmak için BM, Rusya, Türkiye ve Ukrayna, 22 Temmuz 2022’de İstanbul’da düzenlenen törende Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması’nı imzalamıştı. Erdoğan, tahıl anlaşmasının imzalandığı günü ”tarihi bir gün” olarak değerlendirmişti.

Anlaşma batı tarafından memnunlukla karşılandı. Beyaz Saray Sözcüsü John Kirby, Ukrayna tahıl anlaşmasının tahıl piyasası üstünde olumlu etkisi olmasını umduğunu söyledi ve anlaşmanın ABD tarafından memnunlukla karşılandığını belirtmişti. ABD’nin BM Büyükelçisi Linda Thomas Greenfield da, ülkesinin Rusya’yı anlaşmanın uygulanmasından sorumlu tutmak için çalışacağını söylemişti.

Avrupa Birliği Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, ”Rusya’nın Ukrayna’yı gayrımeşru işgali milyonlarca kişiyi açlık riskiyle karşı karşıya bıraktı. Bugün İstanbul’da yapılan anlaşma doğru yönde atılan bir adım. Anlaşmanın derhal uygulanması çağrısında bulunuyoruz” ifadelerini kullanmıştı.

Rusya anlaşmayı 2023 yılı Temmuz ayında uzatmaya yanaşmadı. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, süresi dolan anlaşmaya ilişkin 17 Temmuz’da yaptığı açıklamada, batılıların verdikleri sözde durmadıklarını belirterek, “Tahıl koridoru anlaşması fiilen son buldu, durduruldu. Rusya, ilgili şartlar uygulanır uygulanmaz derhal tahıl anlaşmasına geri dönecek. Anlaşmanın Rusya ile ilgili kısmı yerine getirilmedi.” ifadelerini kullandı.

Anlaşmaya göre yoksul ve fakir ülkelerin koridordan faydalanacağı öne sürülmüş, ancak bu ülkelere yaklaşık yüzde 13’lük bir aktarım yapılırken, koridordan taşınan tahılın yüzde 40’ı Avrupa’ya gitmişti. Öte yandan tahılı alan ülkeler Rusya’ya siyasi ve mali yaptırımlar uygulamaya devam etti.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *