Arap Gençliği Araştırması

Arap Gençliği Araştırması

15. ASDA’A BCW Arap Gençliği Araştırması’nın sonuçları açıklandı. Arap ülkeleri dışında en dost görülen yer Türkiye oldu. Gençlerin yüzde 82’si Türkiye’ye müttefik olarak bakıyor. Arap gençlerinin yüzde 86’sı İsrail’i düşman olarak görmeyi sürdürüyor. En çok yaşamak istedikleri yer ise BAE olarak görülüyor.

Yüzde 72 oranında oy alan ABD; Çin (yüzde 80), Birleşik Krallık (BK) (yüzde 79), Almanya (yüzde 78), Fransa (yüzde 74) ve Hindistan’ın (yüzde 73) ardından yedinci olabildi. Geçen sene bu kategoride ilk üçe giren Rusya, Pakistan’ın (yüzde 69) da gerisine düşerek yüzde 63’le dokuzuncu sıraya geriledi.

araplar

Ayrıca katılımcıların üçte ikisi gelecek 5 yılda ABD’nin Rusya ve Çin’den daha güçlü bir müttefik olmayı sürdüreceğine inanıyor.

Arap dünyasında en çok hangi ülkenin nüfuz sahibi sorulduğunda da ABD’nin üstünlüğü görüldü. Yüzde 33, ABD’nin adını sayarken onu yüzde 11’le Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), yüzde 10’la Suudi Arabistan (SA) ve İsrail, yüzde 8’le Rusya izledi. Çin yüzde 4, Türkiye’yse yalnızca yüzde 3 oy aldı.

Diğer yandan gençlerin üçte ikisi ABD’nin artık Ortadoğu’dan çekilmesini istiyor.

18 ülkede 3 bin 600 gençle görüşüldü

Dubai merkezli halkla ilişkiler ajansı ASDA’A BCW’nın araştırma şirketi SixthFactor Consulting’e yaptırdığı ankette 18 ila 24 yaşındaki 3 bin 600 kişiyle yüz yüze görüşüldü. 27 Mart’la 12 Nisan arasında 18 Arap ülkesindeki 53 kentte gerçekleştirilen ankete bu sene ilk kez Güney Sudan da dahil edildi.

Araştırmada Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi’nden BAE, Bahreyn, Kuveyt, Suudi Arabistan, Umman; bu konseyde bulunmayan Yemen; Kuzey Afrika’dan Cezayir, Fas, Güney Sudan, Libya, Mısır, Sudan, Tunus; Levant bölgesinden Irak, Filistin, Lübnan, Suriye ve Ürdün yer aldı.

araplar

Hangi ülkenin örnek alınması gerektiği sorulduğunda genç Araplar, yine BAE’yi ilk sıraya koydu. Yüzde 22 oranında onay alan bu Arap ülkesini ABD (yüzde 19), Kanada (yüzde 16), Katar (yüzde 15) ve Suudi Arabistan’la Birleşik Krallık (yüzde 11) takip etti.

araplar

En çok yaşamak istenen yer sorusundaysa ilk 5 şöyle:

BAE (yüzde 24), ABD (yüzde 19), Kanada (yüzde 19), Katar (yüzde 14), Birleşik Krallık (yüzde 13)

BAE’yi yaşanacak yerler arasında 12 yıldır ilk sırada gösteren ankete göre bu cazibenin ilk gerekçesi, güvenlik ortamı. Gelişen ekonomi, etkili liderlik, temiz çevre ve iş kurmadaki kolaylık da diğer faktörler arasında.

Filistin meselesine 5 yıl içinde çözüm konusunda gençlerin umutsuz olduğu görüldü. Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi ülkelerindekilerin yüzde 60’ı çözümü olası görürken Kuzey Afrika’dakilerin yüzde 57’si, Filistin’in de yer aldığı Levant bölgesindekilerin yüzde 69’u buna pek ihtimal vermiyor.

Genelin yüzde 39’u artan ulusal öncelikler yüzünden Filistin sorununa yeterli ilginin gösterilmediğini düşünüyor.

Abraham Anlaşmaları’yla somutlaşan İsrail’le normalleşme rüzgarından bölgenin etkilendiği ortaya çıktı. Arap gençlerinin geneli normalleşmeye karşı çıksa da BAE, Mısır ve Fas’ta çoğunluk İsrail’le daha yakın diplomatik ilişki kurulmasını destekliyor.

BAE’deki her 4 gençten üçü, Bahreyn’dekilerin üçte biri normalleşmeyi desteklerken Sudan’daki katılımcıların yüzde 94’ü karşı çıktığını beyan etti.

Ancak Arap gençlerinin yüzde 86’sı İsrail’i düşman olarak görmeyi sürdürüyor.

İran’ı düşman görenlerin oranıysa yüzde 57. Görüşülen kişilerin yüzde 60’ı İran’ın İsrail ve Batı’yla ilişkilerinin daha da bozularak askeri çatışmaya yol açacağını düşünüyor. Üçte birinden fazlası da bu ülkede daha fazla halk ayaklanması veya askeri darbe beklediğini söyledi.

(Independent Türkçe)

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *