Kosova’nın kuzeyinde Sırp göstericiler ile polis ve NATO askerleri arasında yaşanan çatışmalarda 25 barış gücü askeri yaralandı. NATO, “kabul edilemez” olarak nitelendirdiği söz konusu saldırıları kınadı. Fransa da göstericilere yönelik sert bir kınama mesajı yayınladı.
BBC’nin haberine göre, bölgede Arnavut belediye başkanlarının göreve gelmesiyle huzursuzluk da tırmandı. Zvecan’da bir hükümet binasını işgal etmeye çalışan protestocular, göz yaşartıcı gaz ve ses bombaları ile durdurulmak istendi. NATO askerleri ise iki belediye binasının çevresinde güvenlik kordonu oluşturdu.
NATO, tarafından yapılan açıklamada, yaralanan barış gücü askerleri arasında İtalya ve Macaristan’dan gelen birliklerin olduğu ve üç askerin de durumunun ağır olduğu ifade edildi.
Saldırılarla ilgili olarak 5 kişi tutuklandı. Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksander Vucic, 50’den fazla Sırp’ın hastanede tedaviye ihtiyacı olduğunu söyledi.
Protestocular, belediye binalarından Sırp bayraklarının indirilip yerlerine Kosova bayrağı asılmasına tepki gösterdi.
Nisan ayında, Sırplar bölgede yapılan yerel seçimleri boykot etmiş ve yüzde dörtten daha az katılımın olduğu seçimde Arnavut adaylar yerel meclislerin kontrolünü sağlamıştı.
Belgrad hükümetinin desteklediği en büyük Kosovalı Sırp partisi olan Sırp Listesi’nin Genel Başkan Yardımcısı İgor Simiç, “50 oy kazandılar diye o sahte belediye başkanlarının buraya girmesine izin vermeyin’ dedi. Simiç, Arnavutların bile bu kişilere oy vermediğini savundu.
Pazartesi günkü olayların en şiddetlisi Zvecan’da yaşandı. Belediye binası önünde sabahın erken saatlerinden itibaren toplanan kalabalık, yeni Arnavut belediye başkanının binaya girişini engellemek istedi.
AFP haber ajansının aktardığına göre, NATO liderliğindeki birlikler önce protestocuları polisten ayırmaya çalıştı, ancak daha sonra kalkan ve coplarla kalabalığı dağıttı.
Ajans, çok sayıda protestocunun askerlere taş ve Molotof kokteyli attığını söyledi.
Kosova emniyeti, bir polis arabasının ateşe verildiğini ve diğer araçlara da “Sırp ve Rus sembollerinin yer aldığı kışkırtıcı yazıların” yazıldığını söyledi.
NATO, saldırıları “kesinlikle kabul edilemez” olarak nitelendirdi ve tüm tarafları “gerginliği daha da alevlendirecek eylemlerden kaçınmaya ve diyaloga girmeye” çağırdı.
Kosova, 2008’de Sırbistan’dan bağımsızlığını ilan etti. ABD ve önde gelen Avrupa Birliği ülkeleri tarafından tanındı. Ancak Rusya tarafından desteklenen Sırbistan, Kosova’daki çoğu etnik Sırp gibi ülkenin bağımsızlığını tanımayı reddediyor.
Kosova nüfusunun yüzde 90’ından fazlasını Arnavutlar oluşturuyor. Ancak kuzey bölgelerindeki nüfusun çoğunluğu ise Sırplarda.
Fransa’dan sert tepki
Fransa, Kosova’daki Barış Gücü (KFOR) askerlerine yapılan saldırıları sert şekilde kınadığını belirtti.
Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Paris’in Kosova’nın kuzeyinde yaşanan şiddeti kınadığı ve Kosova hükümeti başta olmak üzere tarafları gerekli önlemleri almaya çağırdığı ifade edildi.
Fransa’nın Sırp göstericiler ile Kosova polisi arasındaki çatışmaları dindirmek için görev alan ve bazı üyeleri yaralanan KFOR askerleriyle dayanışma içinde olduğu aktarılan açıklamada, Paris’in bu saldırıları şiddetle kınadığı kaydedildi.
Açıklamada, “Piriştine ve Belgrad’ın Kosovalılar ve Sırpların barış ve güvenliğini sağlamak adına uzlaşmacı tavırla müzakere masasına dönerek sorumluluk almaları elzemdir.” ifadesine yer verilerek, uluslararası düzeyde bölgesel barışın tehlikeye girmesinin tolere edilmeyeceği, bunun Avrupa için bir güvenlik sorunu olduğuna işaret edildi.
Sırbistan, ordu mensuplarını Kosova sınırına konuşlandıracağını duyurdu
Sırbistan Savunma Bakanı Milos Vucevic, Sırp ordusunun ülkenin Kosova sınırına konuşlandırılacağını söyledi.
Vucevic, Sırbistan Radyo Televizyonu’na (RTS) dün yaptığı açıklamada, “ordunun teyakkuzda kalmaya devam ettiğini ve yerel saatle 14.00’e kadar ülkenin Kosova sınırına konuşlandırılacağını” ifade etti.
Bölgedeki sorunun politik yollarla çözülmesini beklediklerini kaydeden Vucevic, Sırbistan Genelkurmay Başkanı Milan Mojsilovic’in, “Kosova’daki Sırpların güvenliğini korumakla sorumlu NATO’nun Kosova’daki Barış Gücü (KFOR) yetkilileriyle irtibat halinde olduğunu” dile getirdi.
Vucevic ayrıca Sırp ordusunun, aynı zamanda başkomutan olan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic’in her emrini yerine getirmeye hazır olduğunu kaydetti.
Sırp Başbakan: “Durum hiç bu kadar zor olmamıştı”
Sırbistan Başbakanı Ana Brnabic de Kosova’nın kuzeyinde yaşananlara ilişkin, “Durum oldukça zor ve gergin. Hatta durum hiç bu kadar zor olmamıştı.” değerlendirmesini yaptı.
KFOR’un tepki vermekte geç kaldığını söyleyen Brnabic, “Avrupa Birliği ve KFOR’daki partnerlerimize söyleyecek iyi bir sözüm yok. Bugünkü tepkilerini cuma göstermeliydiler. Bizim görevimiz barışı ve Kosova’daki Sırpları korumak.” dedi.
Brnabic, gelişmeleri yakından takip ettiğini ve atılacak her adımdan kamuoyunun haberdar edileceğini duyurdu.
Kosova’nın kuzeyindeki gerginlik
Kosova’nın kuzeyinde çoğunlukla Sırpların yaşadığı Leposaviç, Zveçan ve Zubin Potok belediyelerinde polisin görevlendirilmesine karşı çıkan Kosovalı Sırplar ile güvenlik güçleri arasında 26 Mayıs’ta da arbede yaşanmıştı.
Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic’in orduya “Hazır ol” emri verdiği ve ordu mensuplarının Kosova sınırına hareket ettiği belirtilmişti.
Bölgede 23 Nisan’da yapılan olağanüstü yerel seçimleri Arnavut siyasi partilerinin adayları kazanırken seçimler, bölgede çoğunluğu oluşturan Kosovalı Sırplar tarafından boykot edilmişti. Kosova Merkez Seçim Komisyonu, bölgede kayıtlı 45 bin 95 seçmenden sadece 1567’sinin (yüzde 3,47) oy kullandığını açıklamıştı.
Dün Sırbistan’da bazı okullar “bomba ihbarı” nedeniyle tahliye edildi
Sırbistan İçişleri Bakanlığınca yapılan açıklamada, ülke genelinde bazı okulların e-posta adreslerine okullara patlayıcı yerleştirildiğine dair bildirimler gönderildiği kaydedildi.
Açıklamada, okulların tahliye edildiği ve bomba ihbarının sahte olup olmadığının kontrol edileceği belirtildi.
Okullara yönelik daha önce yapılan bomba ihbarlarının asılsız çıktığına dikkat çekilen açıklamada, “8 Mayıs’tan itibaren, Sırbistan’daki tüm ilk ve orta okullarda ve ayrıca okul bölgelerinde, koruma önlemleri alan polis memurlarının varlığının artırıldığını hatırlatmak isteriz. Polis memurları, tüm vatandaşların emniyet ve asayişi ile günlük olarak ilgilenmektedir.” denildi.
Belgrad’daki Vladislav Ribnikar İlkokulunda 14 yaşındaki K.K. 3 Mayıs’ta güvenlik görevlisi ve öğrencilere silahla ateş açmıştı. Saldırıd 9’u çocuk, biri güvenlik görevlisi 10 kişi yaşamını yitirmiş, 5’i çocuk, biri öğretmen 6 kişi yaralanmıştı. 14 yaşındaki çocuğun saldırıyı 1 aydır planladığı ve üzerinde saldırdığı öğrencilerin listesi ile okul planının bulunduğu belirtilmişti. Saldırının ardından Sırbistan genelindeki her okulda ikişer polis görevlendirilmişti.
Başkentteki okul saldırısından 2 gün sonra 21 yaşındaki U.B. Mladenovac’ın Dubona köyünde seyir halindeki araçtan otomatik tüfekle çevreye rastgele ateş açarak 8 kişiyi öldürmüştü. Sırbistan’da 18 can kaybıyla sonuçlanan 2 silahlı saldırının ardından ulusal yas ilan edilmişti.
Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *