Moskova’da dün yapılan dörtlü toplantıda Türkiye ve Suriye arasındaki ilişkilerin ilerletilmesine yönelik bir çözüm haritası tartışıldı. Dışişleri Bakan Yardımcılarının, dört devletin Savunma Bakanlıkları ve İstihbarat birimleri ile koordinasyon halinde bir yol haritası hazırlamaları konusunda anlaşma sağlandı.
Türk Dışişleri Bakanlığı, Moskova’da düzenlenen dörtlü toplantının ardından yapılan ortak açıklama yayımladı. Ortak açıklamada, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ve Suriye Dışişleri Bakanı Faysal el-Mikdad’ın katıldığı toplantıda bakanların Türkiye ve Suriye arasında devletlerarası ilişkilerin canlandırılmasına dair konularda çeşitli açılardan “içerikli ve açık bir görüşme” gerçekleştirdiği belirtilerek şu ifadelere yer verildi:
“Katılımcılar, 2254 sayılı BMGK Kararı ve ‘Astana Formatı’ çerçevesinde yayınlanan resmi bildiriler uyarınca, Suriye’nin egemenliğine, toprak bütünlüğüne ve terörizmin tüm biçim ve tezahürleriyle mücadeleye olan bağlılıklarını teyit ettiler. Suriyelilerin anavatanlarına gönüllü, güvenli ve onurlu dönüşlerinin sağlanması ve ihtilaf sonrası yeniden inşanın kolaylaştırılması bakımından, Suriye’ye yönelik uluslararası yardımın artırılmasının taşıdığı önemin altı çizildi.
Katılımcılar ayrıca, Türkiye ve Suriye arasındaki ilişkilerin ilerletilmesine yönelik olarak Dışişleri Bakan Yardımcılarını, dört ülkenin Savunma Bakanlıkları ve İstihbarat birimleri ile koordinasyon halinde bir yol haritası hazırlamaları hususunda talimatlandırmayı kararlaştırdılar.”
Açıklamada, bakanların toplantıdaki görüş alışverişinin “olumlu ve yapıcı bir atmosferde” gerçekleştiğine işaret edilerek, bakanların ayrıca önümüzdeki dönemde mevcut dörtlü formatta üst düzey temasların ve teknik görüşmelerin sürdürülmesi konusunda mutabık kaldıkları belirtildi.
Toplantı sonrası Çavuşoğlu’ndan açıklama
Mevlüt Çavuşoğlu, Moskova’da yapılan Türkiye, İran, Rusya ve Suriye dışişleri bakanları toplantısının ardından Antalya’da basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.
4’lü dışişleri bakanları toplantısının yapıcı ve verimli geçtiğini belirten Çavuşoğlu, sürecin tarafları olarak Suriye’nin toprak bütünlüğüne ve egemenliğine desteklerini bir kez daha yinelediklerini söyledi.
Çavuşoğlu, terör örgütleri PKK, YPG ve DEAŞ’a yönelik mücadelede tam bir görüş birliği olduğuna dikkati çekerek, toplantıda 2254 sayılı Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi kararı uyarınca siyasi sürecin ilerletilmesini vurguladıklarını aktardı.
İnsani konularda işbirliğinin öneminin altını çizen Çavuşoğlu, sadece bu 4 devlet arasında değil uluslararası toplumla da BM başta olmak üzere işbirliğinin önemine vurgu yaptıklarını dile getirdi.
Çavuşoğlu, sığınmacıların güvenli ve onurlu şekilde geri dönüşleri için gerekli altyapının birlikte hazırlanmasına yönelik hususları da ele aldıklarını belirterek, Türkiye olarak bu sürecin ön koşulsuz ve iyi niyetle sürdürülmesinden yana olduklarına dikkati çekti.
Sürecin somut adımlarla ileriye taşınabileceğini dile getiren Çavuşoğlu, şu ifadeleri kullandı:
“Başlattığımız bu süreç, Suriye’deki ihtilafın çözümüne de katkı sağlamalı. Bu nedenle siyasi sürecin ilerlemesine ve ulusal uzlaşının önünün açılmasına büyük önem veriyoruz. Ayrıca terör unsurlarının tamamen ortadan kaldırılması için özellikle istikrar ortamının da yaratılması gerekiyor. Şöyle de söyleyebiliriz; istikrar ortamı için de aslında terörün ortadan kaldırılması gerekiyor. Esas kastettiğimiz burada, içerdeki oluşacak istikrarın da terörle mücadeledeki işbirliğimize katkı sağlaması.”
‘Toplantıların sürdürülmesi konusunda mutabık kaldık’
Çavuşoğlu, Moskova’daki görüşmelerde yine üst düzey temasların ve teknik toplantıların sürdürülmesi konusunda mutabık kaldıklarını söyleyerek, “Bugünkü toplantıda ayrıca somut bir unsur olarak bir yol haritası hazırlanması ve sürecin aşamalı şekilde ilerletilmesi için dışişleri bakan yardımcıları ve ilgili kurumların katılımıyla, Milli Savunma Bakanlığı ve İstihbaratı kastediyoruz burada, bir komite oluşturulmasına karar verdik. Bu komitenin de en kısa sürede bir araya gelmesi öngörülüyor.” diye konuştu.
Moskova ziyaretinde ikili görüşmeleri de olduğunu aktaran Çavuşoğlu, toplantı başlamadan önce Rus mevkidaşı Sergey Lavrov’la bir araya gelerek Suriye’yle ilgili kısa bir görüş alışverişinden sonra gündemdeki ikili konuları ele aldıklarını söyledi.
Çavuşoğlu, Lavrov ile bölgesel ve uluslararası gelişmeler hakkında da görüş alışverişinde bulunduklarını anlatarak, özellikle Ukrayna’daki durumu değerlendirdiklerini ifade etti.
Ermenistan sorunu ve Tahıl Anlaşması da görüşüldü
Azerbaycan, Ermenistan ve Türkiye arasındaki son gelişmeleri de ele aldıklarını belirten Çavuşoğlu, İstanbul tahıl anlaşmasının da görüşmenin başlıklarından biri olduğunu söyledi.
Bugün (10 Mayıs) İstanbul’da Türkiye, Rusya, Ukrayna ve BM olarak bir toplantı gerçekleştirdiklerini ve bu toplantının yarın (11 Mayıs) da devam edeceğini kaydeden Çavuşoğlu, toplantıya Türkiye ve Rusya’dan dışişleri bakan yardımcıları ve milli savunma bakan yardımcılarının, Ukrayna’dan da altyapı bakan yardımcısının katılacağını bildirdi.
Çavuşoğlu, söz konusu toplantıdan olumlu netice almayı umduğunun altını çizerek, “Sayın Cumhurbaşkanımızın (Recep Tayyip Erdoğan) son noktada Sayın (Rusya Devlet Başkanı Vladimir) Putin ile de görüşerek, bu uzatmayı, aslında 2 aylık uzatma olmuştu, en az 2 ay daha uzatılması konusunda netice alabileceğimizi düşünüyorum.” ifadesini kullandı.
Moskova’da İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile görüştüklerini belirten Çavuşoğlu, bu görüşmede de ikili ilişkileri, bölgesel konuları, Azerbaycan-İran ilişkileri, İran ile Suudi Arabistan arasında başlayan normalleşme, nükleer anlaşma konusundaki son gelişmeleri ele aldıklarını anlattı.
Çavuşoğlu, Antalya’daki seçim çalışmalarını devam ettireceğini belirterek, gençlerle bir araya gelerek dış politika konularını görüşeceklerini kaydetti.
Tahıl koridoru
Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Türkiye, Rusya ve Ukrayna savunma bakan yardımcıları ile Birleşmiş Milletler (BM) yetkililerinin katılımıyla, İstanbul’da tahıl girişimi ve diğer konuların ele alındığı bir toplantı yapıldığını bildirdi.
MSB’den yapılan açıklamada, “Tahıl girişimi ve diğer konuların ele alındığı toplantı bugün İstanbul’da Türkiye, Rusya, Ukrayna Savunma Bakan Yardımcıları ile BM yetkililerinin katılımıyla gerçekleştirildi. Ülkemiz adına toplantıda Milli Savunma Bakan Yardımcısı Yunus Emre Karaosmanoğlu ve beraberindeki heyet yer aldı.” ifadelerine yer verildi.
Milli Savunma Bakanlığı, Türkiye, Rusya, Ukrayna ve BM arasındaki görüşmenin 10-11 Mayıs’ta İstanbul’da yapılacağını duyurmuştu.
Hulusi Akar da katıldığı bir toplantıda, Rusya-Ukrayna Savaşı’nın neden olduğu küresel çaptaki gıda krizinin çözümü için Türkiye’nin çabalarına vurgu yaptı. Akar, hem Ukrayna hem Rusya ile konuşabilen tek ülkenin Türkiye olduğunu söyledi. Akar, bunun da hem bölge hem dünya barışına ne kadar pratik değerler kattığını herkesin görmesi gerektiğini kaydetti.
Akar, “22 Temmuz’da yaptığımız Karadeniz Tahıl Anlaşması ile 30 milyon ton tahıl ihtiyaç sahiplerine nakledildi. Türkiye, Rusya, Ukrayna savunma bakan yardımcıları ile BM yetkililerinin bugün İstanbul’daki toplantısı başladı. Bu işin inkıtaya uğramaması ve istikrarın devamı için görüşmelerimizi sürdürüyoruz.” açıklamalarında bulundu.
Blinken: Karadeniz tahıl koridorunun yeniden açılmasındaki çabasından dolayı Türkiye’ye minnettarız
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Türkiye ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterress’e Karadeniz tahıl koridorunun yeniden açılması için gösterdiği çabadan dolayı minnettar olduklarını belirterek, “Dünya, Moskova’nın Ukrayna’ya karşı savaşında insanların açlığını silah olarak kullanmayı birkaç haftada bir hatırlatmak durumunda kalmamalı.” dedi.
Blinken, Washington’da İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverly ile görüşmesinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.
Görüşmede, Ukrayna-Rusya savaşı, Çin ile rekabet, bölgesel ve küresel güvenlik konularını ele aldıklarını belirten Blinken, “Ayrıca Karadeniz Tahıl Girişiminin uzatılması ve kapsamının genişletilmesine duyulan acil ihtiyacı görüştük.” dedi.
Blinken, “Son günlerde Rusya yeniden Ukrayna limanlarına gemilerin gitmesini engelleyerek dünya pazarına, Afrika, Ortadoğu ve dünya genelinde gıdaya ihtiyacı olan insanlara giden gıda miktarını azaltan sinik eyleme geri döndü. BM Genel Sekreteri ve Türkiye’deki meslektaşlarımıza çıkmazı kırmak için yorulmaksızın gösterdikleri çaba için minnettarız. Dünya, Moskova’nın Ukrayna’ya karşı savaşında insanların açlığını silah olarak kullanmamayı birkaç haftada bir hatırlatmak durumunda kalmamalı.” ifadelerini kullandı.
Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *