ABD ve Suudi Arabistan’ın çağrısı ile Sudan’daki tarafların Cidde’de bir araya gelmesinin ardından Suudi Arabistan Sudan’a 100 milyon dolar yardım sözü verdi. Öte yandan Türk büyükelçisinin aracına ateş açılması konusunda Sudan hükümeti HDK’yı suçladı.
Suudi Arabistan resmi ajansı SPA’nın haberine göre, konuya ilişkin açıklamayı Kral Selman Yardım ve İnsani Çalışmalar Merkezi Başkanı Abdullah bin Abdulaziz er-Rabia yaptı.
Rabia’nın açıklamasına göre, Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman, Kral Selman Yardım ve İnsani Çalışmalar Merkezi’ne “Sudan’a 100 milyon dolar değerinde çeşitli insani yardım sağlanması” yönünde talimat verdi.
Kral Selman ve Veliaht Prens Bin Selman, ayrıca Sudan halkının içinde bulunduğu koşulların etkilerini azaltmak için “Sahem” platformu üzerinden yardım kampanyası düzenlenmesini istedi.
Kral Selman ve Veliaht Prens bin Selman’ın direktifleri kapsamında Sudan’da yerinden edilmiş kişilere insani yardım ve tıbbi destek sağlanacak.
ABD ve Suudi Arabistan’ın çözüm çabaları
Sudan ordusu, 5 Mayıs’ta, Suudi Arabistan ve ABD’nin arabuluculuğu ile iki tarafın temsilcilerinin, güvenliği sağlamak amacıyla yenilenmekte olan ateşkesin ayrıntılarını görüşmek üzere Cidde’ye gittiklerini ifade etmişti.
Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı, Bakan Prens Faysal bin Farhan ile Amerikalı mevkidaşı Antony Blinken arasındaki telefon görüşmesinde, iki ülkenin çözüm çabaları kapsamında Suudi Arabistan’ın ateşkes konusunu görüşmek üzere Cidde’de ordu ve Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) temsilcilerini ağırlamaya hazır olduklarını belirtmişti.
Bakanlık, iki taraf arasındaki görüşmelerin, Sudan ve halkının güvenliği ile istikrarını garanti etmek, gerilim düzeyini azaltmak amacıyla yapılacak diyaloğun zeminini hazırlamayı amaçladığını bildirmişti.
Sudan Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’nin Hartum Büyükelçisi’nin aracına yönelik saldırıyı kınadı
Sudan Dışişleri Bakanlığı, (orduyla çatışan Hızlı Destek Kuvvetlerini kastederek) “isyancı güçlerin” dün sabah başkentte dost ülke Türkiye’nin Hartum Büyükelçisi İsmail Çobanoğlu’nun aracına yönelik saldırısını “güçlü şekilde” kınadığını belirtti.
Bakanlıktan yapılan açıklamada, bu olayın HDK’nin büyükelçilikleri, uluslararası kuruluşlar ve diplomatik misyonları sürekli hedef alma yaklaşımını yansıttığı ileri sürülerek, saldırının kınandığı belirtildi.
“İsyancı güçler” tarafından uluslararası yardım alanında kadın işçilere yönelik tecavüz ve cinsel taciz suçlarına ek olarak, büyükelçiliklere ve büyükelçilerin konutlarına saldırı ve yağma olaylarına ilişkin 10 resmi rapor aldıkları bildirilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Türkiye’nin Hartum Büyükelçisi’nin arabasına yönelik silahlı saldırı, sivillerin öldürülmesi, vatandaşların canlı kalkan olarak kullanılması, tıbbi tesislerin işgali ve vatandaşları temel ihtiyaçlarından bir savaş silahı olarak mahrum etmek için hayati hizmetlerin hedef alınması gibi suçlarının devamı niteliğinde.”
“Saldırının amacı, büyükelçiye suikast düzenlemek”
Açıklamada, Türkiye Büyükelçisi’nin aracına yönelik saldırının amacının, “asi milislerin” büyükelçiye soğukkanlılıkla suikast düzenlemek olduğu iddia edilerek “Arabada Türkiye’nin bayrağı dalgalanıyordu. Gerekli güvenlik özelliklerine sahip bir araç olmasaydı, sonuçları hayal bile edilemeyecek bir olay meydana gelebilirdi.” değerlendirmesi yapıldı.
Açıklamada, Viyana Sözleşmelerine uyma ve ülkedeki diplomatik misyonları koruma konusundaki yükümlülüklerini yerine getirmeyi taahhüt ederken, sivillere ve diplomatlara yönelik bu ihlallerin hukuki sorumluluğunun “isyancı milislere” ait olduğunun altı çizildi.
Türkiye’nin Hartum Büyükelçisinin konvoyuna saldırı
Sudan’da, Türkiye’nin Hartum Büyükelçisi İsmail Çobanoğlu’nun konvoyundaki büyükelçilik aracına elçilik yakınlarında ateş açılmıştı.
Ordu ve HDK, Büyükelçi Çobanoğlu’nun bulunduğu diplomatik aracı hedef alan saldırı için birbirini suçlamıştı.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Büyükelçi İsmail Çobanoğlu’nun aracına ateş açılmasına ilişkin “Hiçbir kardeşimizde, büyükelçimizde veya korumalar, özel kuvvetlerimiz dahil hiçbirisinde bir yaralanma yok.” demişti.
Sudan’da ordu ile HDK arasındaki çatışmalar
Sudan’da 2013’te Darfur bölgesindeki silahlı isyancılara karşı hükümet güçlerine destek amacıyla kurulan HDK’nin tamamen orduya katılmasını öngören “askeri güvenlik reformu” konusunda son birkaç aydır yaşanan anlaşmazlık 15 Nisan sabahından itibaren sıcak çatışmaya dönüşmüştü.
Sudan Dışişleri Bakanlığı, Egemenlik Konseyi Başkanı ve Ordu Komutanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan’ın orduyla çatışan HDK’nin feshedilmesi ve “devlete karşı isyancı güç” ilan edilmesi kararı aldığını bildirmişti.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), devam eden çatışmalarda yaşamını yitirenlerin sayısının 551’e yükseldiğini, 4 bin 926 kişinin yaralandığını açıklamıştı.
Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *