Türkiye’de seçim süreci devam ederken, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkan Yardımcısı liderliğindeki heyetin 16 Nisanda başlayan ABD ziyareti sona yaklaşırken, ziyaret çerçevesinde ABD’de yapılan görüşmelere ilişkin bilgi verildi.
New York Türkevi’ndeki basın toplantısında konuşan İletişim Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Çağatay Özdemir, Türkiye’de 6 Şubat’ta gerçekleşen deprem felaketleri ve sonrasında yaşananlardan edinilen tecrübeleri Washington’da bazı düşünce kuruluşları ve New York’ta Birleşmiş Milletler (BM) bünyesindeki kurumların yetkilileriyle paylaştıklarını belirtti. Özdemir ABD ziyareti çerçevesinde ABD Ticaret Odası, Federal Acil Durum Yönetim Kurumu (FEMA), ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı, ABD Dışişleri Bakanlığı Türkiye Masası Dünya Bankası ve Atlantic Council gibi önemli kuruluşlarla da görüşme gerçekleştirdikleri bilgisini paylaştı.
Heyette Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı ve AK Parti Konya Milletvekili Ziya Altunyaldız, AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar, Cumhurbaşkanlığı Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu üyeleri Prof. Dr. Çağrı Erhan ve Prof. Dr. Nurşin Ateşoğlu Güney yer aldı. Ziyaret 16-21 Nisan tarihleri arasında planlandı.
AK Parti Konya milletvekili Altunyaldız’dan açıklama
“Hayali dahi güç olan yıkımı, kayıpları çok yakından yaşadım. Depremin etkileri yıkımın kaldırılması ile bitmiyor.” diyen AKP Konya Milletvekili Altunyaldız, ABD temaslarında, afet sonrası çalışmalara katılan veya uzaktan takip eden birçok kişinin 6 Şubat depremlerinin “yıkıcılığı ve şiddeti itibariyle şimdiye kadar görülenlerden çok farklı olduğu” yönünde beyanda bulunduklarını söyledi. Altunyaldız, deprem sonrası Türk vatandaşları ve uluslararası toplumun ortaya koyduğu dayanışma ve işbirliğini överken, BM ve Dünya Bankasının katkılarına da değinerek, depremle mücadelede küresel dayanışmanın önemini vurguladı. AK Partili milletvekili ayrıca, ABD’de görüştükleri kurumların, Türkiye’nin, dünyanın her bir tarafında ortaya çıkan felaketlerle ilgili yardım tutumunu fark ettikleri, 6 Şubat depremlerine karşı dünyanın gösterdiği reaksiyonun, “Türkiye’nin benzer durumlarda ortaya koyduğu yaklaşımın bir geri dönüşümü olduğu” inancını paylaştı.
Çağrı Erhan, depremlerin bir ulusal güvenlik konusu olduğunu söyledi
Cumhurbaşkanlığı Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu üyesi Prof. Dr. Çağrı Erhan ise, Türkiye’de yaşanan son deprem felaketlerinin aynı zamanda ülkenin güvenliğiyle ilgili ciddi bir sorun oluşturduğuna değindi. Asrın felaketi diye adlandırılan depremlerin güvenlik ve iletişim konusunu öne çıkardığını belirten Erhan, “50 bin üzerinde insanımızı kaybettik.1950’lerden beri yaşanan terör kaybımızdan daha fazla. Kurtuluş savaşında verdiğimiz kaybın ise iki katı. Dolayısıyla bu bir ulusal güvenlik konusudur.” diye konuştu.
Prof. Erhan bununla birlikte felaket sonrası, 99 depreminde bir benzerinin yaşandığı gibi, 6 Şubat depremi sonrası ortaya çıkan yardımlaşa ruhunun ülkeler arasında yepyeni açılımlara vesile olduğunu söyledi. Doğal felaketlerde uluslararası arama kurtarama ekiplerinin büyük bir iletişim ve koordinasyon sorunu yaşadığını belirten Erhan, Türkiye’nin afetle mücadeledeki tecrübesiyle küresel düzeyde öncü bir ülke konumuna geleceğini ifade etti.
Orhan Tatar, devletin bölgede yaptığı çalışmaları anlattı
Öte yandan, AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar ise 6 Şubat depremleri sonrası devletin bölgede yaptığı çalışmaların ne denli büyük ve külfetli olduğu konusunda detay bilgilere yer verdi.
Tatar, depremde her ne kadar 11 ildeki yıkım öne çıksa da toplamda 21 ilin etkilendiği, toplamda, yıkılan ve hasarlı olduğu için yıkılması gereken 320 bin binanın bulunduğu, kurulan 750 bin çadır ve 75 bin konteynerde 3,5 milyon afetzedenin barındığı bilgisini paylaştı.
Türkevi’nde verilen iftarda ‘ortak değerler’ vurgusu
New York Başkonsolosluğunun ev sahipliğinde, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığının desteğiyle gerçekleştirilen iftar programında konuşmacılar ortak değerlere atıfta bulundu.
Türkiye’nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Büyükelçi Sedat Önal, farklı inanışlara sahip insanların Türkevi çatısı altında toplanmasından mutluluk duyduğunu belirtti. Önal, “Söylendiği gibi, ramazan biz Müslümanlar için her türlü topluluğu güçlendirmek adına tefekkür ve dua etme zamandır ama aynı zamanda daha az ayrıcalıklı olanlarla paylaşma ve empati kurma zamanıdır.” ifadesini kullandı.
New York Başkonsolosu Reyhan Özgür de şu anda etrafında toplandıkları iftar sofrasının üç büyük dinin müminleri arasında gelişen dostluğun kanıtı olduğunu belirterek, “Bu yıl bu iftarlar özel bir boyut kazandı. Bildiğiniz gibi bu yıl ramazanı Kahramanmaraş’ta 6 Şubat’ta meydana gelen deprem felaketinin üzüntüsüyle karşıladık.” şeklinde konuştu. “Afetlerin bize hatırlattığı en çarpıcı gerçek, hangi inanca, kültüre ve kökene sahip olursak olalım, hepimizin büyük insanlık ailesinin birer üyesi olduğumuzdur.” diyen Özgür, deprem sonrasında farklı geçmişlere sahip insanların afet kurbanları için gösterdiği empati ve dayanışmayı görmenin büyüleyici olduğunu söyledi.
Özgür, Osmanlı Devleti’nde Müslümanlar, Hristiyanlar ve Yahudilerin yüzyıllarca yan yana yaşadıklarını vurgulayarak, “Ve artık Türk Yahudileri ve Hristiyanları milletimizin ayrılmaz birer parçasıdır. Bu iftar aynı zamanda insanlığa karşı suç olarak gördüğümüz ırkçılık, yabancı düşmanlığı, İslam düşmanlığı ve Yahudi düşmanlığı tehlikesine bir yanıttır.” ifadelerini kullandı.
İftara kimler katıldı?
Bu yıl ikincisi düzenlenen iftar programında Birleşmiş Milletler Medeniyetler İttifakı Yüksek Temsilcisi Miguel Moratinos ile New York Hahamlar Kurulu Başkanı Joseph Elie Weinstock ve Başkan Yardımcısı Joseph Potasnik, Amerikan Ortodoks Başpiskoposu Elpidophoros ve Imam Shamsi Ali’nin aralarında bulunduğu dini liderler, inananların birlik ve beraberliğine atıfta bulunan konuşmalar yaptı.
Ayrıca Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı heyeti de iftar programında hazır bulundu.
New York Din Hizmetleri Ataşesi Ali Tos, akşam ezanını ve iftar duasını okudu.
Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *