ABD ziyaretini tamamladıktan sonra Belçika’nın başkenti Brüksel’e geçen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı’na katıldı, ayrıca İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström ile görüştü. NATO toplantısı sonrası ise Blinken-Çavuşoğlu görüşmesi yapıldı. NATO müttefiklerinin dünkü buluşmasında Finlandiya’nın NATO’ya üyelik töreni gerçekleştirildi.
NATO karargahına gelen Çavuşoğlu İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström ile yaptığı ikili görüşmede, İsveç’in NATO’ya katılımı için atması gereken adımları hatırlattı.
Daha sonra bir Twitter mesajı paylaşan Çavuşoğlu, “İsveçli mevkidaşım Billström’e, NATO’ya katılımları için atmaları gereken adımları hatırlattık. Terörle mücadelede sonuç odaklı işbirliği şart.” ifadesini kullandı.
Stoltenberg’den, toplantı öncesi gazetecilere açıklama
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Brüksel’deki NATO karargahında düzenlenen NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Finlandiya’nın bugün NATO’ya üye olarak İsveç’ten farklı olarak nasıl bir güvenlik garantisi elde edeceği sorulan Stoltenberg, bugün tam üye olacak Finlandiya’nın bundan böyle ittifakın tüm askeri ve sivil yapılarına dahil olacağını hatırlattı. Stoltenberg, “Ancak en önemlisi Finlandiya üye olarak sarsılmaz bir güvenlik garantisi elde edecek. Toplu savunmamızdaki ‘Hepimiz birimiz, birimiz hepimiz için’ anlamındaki 5. madde bugünden itibaren Finlandiya için de uygulanacak.” dedi.
Finlandiya’nın yanı sıra birlikte üyelik başvurusu yapan İsveç’in de son bir yılda daha güçlü ve daha iyi bir pozisyona geldiğini kaydeden Stoltenberg, İsveç’in henüz üye olmasa bile başvuru öncesine kıyasla daha iyi durumda olduğunu, davetli ülke olarak NATO toplantılarına katıldığını belirtti.
Stoltenberg, İsveç’in NATO yapılarına entegre olmaya başladığını, savunma planlamalarını göz önünde bulundurarak kabiliyet hedefleri geliştirdiğini söyledi. Stoltenberg, İsveç’in de en kısa sürede NATO üyesi olması gerektiğini, Türkiye dahil tüm üyelerin Finlandiya gibi İsveç’in üyeliğini de onaylayacağına inandığını dile getirdi.
Bir Norveçli olarak Finlandiya’yı NATO’da üye olarak karşılayan Genel Sekreter olduğu için mutlu ve gururlu olduğunu aktaran Stoltenberg, Finlandiya’nın demokratik bir ülke olarak NATO’ya katılımından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Zelenskiy’e göre, bölgede güvenliğin tek etkili garantisi NATO haline geldi
Zelenskiy, Telegram hesabından, Finlandiya’nın NATO’ya katılımıyla ilgili açıklama yaptı. Finlandiya’yı NATO’ya üye olmasından dolayı tebrik eden Zelenskiy, “Rus saldırganlığı karşısında ittifak, bölgede güvenliğin tek etkili garantisi haline geldi.” ifadesini kullandı. Zelenskiy, NATO’nun 11-12 Temmuz’da toplanacak Vilnius Zirvesi’nin Ukrayna’yı Avrupa-Atlantik hedefine yaklaştıracağından umutlu olduğunu dile getirdi.
Biden: Gurur duyuyorum
ABD Başkanı Joe Biden, Finlandiya’nın NATO ittifakına katılımıyla ilgili yazılı açıklama yayımladı. “Bugün, Finlandiya’yı NATO’nun 31. müttefiki olarak karşılamaktan gurur duyuyorum.” ifadesine yer veren Biden, 74 yıl önce bugün ABD ve diğer 11 ülkenin Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü’nü kurmak için bir araya geldiklerinde dönemin başkanı Harry Truman’ın “Gelecekte kaçınılmaz bir şey varsa, o da dünya halkının özgürlük ve barış için olan iradesidir.” sözlerini hatırlattı.
Biden, Finlandiya’nın NATO’ya katılmasıyla bu iradenin her zamankinden daha güçlü olduğuna işaret ederek, askeri açıdan yetenekli ve ABD ile aynı değerleri paylaşan Finlandiya ve İsveç’in Mayıs 2022’de NATO’ya üye olmak için başvurduğunu anımsattı.
Bir yıldan kısa süreyle Finlandiya’nın üyeliğinin, NATO’nun modern tarihindeki en hızlı onaylanma süreci olduğuna dikkati çeken Biden, İsveç’i de en kısa sürede NATO üyesi olarak karşılamayı sabırsızlıkla beklediklerini kaydetti. Biden, bu kapsamda Türkiye ve Macaristan’ı, İsveç’in onay sürecini gecikmeden tamamlamaya teşvik etti.
Biden, “(Rusya Devlet Başkanı Vladimir) Putin, Ukrayna halkına karşı acımasız saldırı savaşını başlattığında, Avrupa’yı ve NATO’yu bölebileceğini düşündü. Yanıldı. Bugün, her zamankinden daha fazla birleşmiş durumdayız ve birlikte -en yeni müttefikimiz Finlandiya ile güçlenmiş bir şekilde- transatlantik güvenliğini korumaya, NATO topraklarının her bir santimini savunmaya ve karşılaştığımız her türlü zorluğun üstesinden gelmeye devam edeceğiz.” ifadesini kullandı.
Finlandiya NATO’nun 31’inci üyesi oldu
Türkiye’nin, Finlandiya’nın NATO üyeliğini onayladığına dair belgeyi, 1949 tarihli Kuzey Atlantik Antlaşması’nın saklayıcısı ABD’ye teslim etmesinin ardından Finlandiya, NATO’nun 31. üyesi olarak İttifak’a katıldı.
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Brüksel’deki NATO karargahında düzenlenen Dışişleri Bakanları Toplantısı kapsamında bir araya geldi. Görüşmede Türkiye, Finlandiya’nın NATO üyeliğini onayladığına dair belgeyi, 1949 tarihli Kuzey Atlantik Antlaşması’nın saklayıcısı ABD’ye teslim etti. Çavuşoğlu, görüşmeye ilişkin Twitter mesajında “ABD Dışişleri Bakanı ile ilişkilerimizi ele aldık. Finlandiya’nın NATO’ya katılım onay belgesini, NATO Kurucu Antlaşması uyarınca üyelik belgelerini saklayan ABD’ye teslim ettik.” ifadelerini kullandı.
Daha sonra, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto bir araya geldi. Blinken, bu sırada yaptığı konuşmada Türkiye’nin onay belgesini, ABD adına kendisine teslim ettiğini bildirmekten mutluluk duyduğunu bildirdi. Haavisto da ülkesinin Kuzey Atlantik Antlaşmasına katılmaya dair Türkiye’den aldığı onay belgesini Blinken’a iletti. Stoltenberg ise konuya ilişkin, “Böylece Finlandiya’yı NATO’nun 31. üyesi olarak ilan edebiliriz.” dedi.
Bayrak töreni
Finlandiya’nın katılımı dolayısıyla NATO Dışişleri Bakanları Toplantısının yapıldığı NATO karargahında tören düzenlendi. Törende, Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinisto, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile diğer 30 müttefik ülkenin dışişleri bakanları yer aldı. Türkiye’yi Mevlüt Çavuşoğlu temsil etti.
Finlandiya bayrağı alfabetik olarak dizilen bayraklar içinde Estonya ve Fransa bayrakları arasına çekildi. Ardından Finlandiya milli marşı ve NATO resmi marşı çalındı ve törene katılanlar aile fotoğrafı çektirdi.
Törende konuşma yapan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Finlandiya’yı ittifakın en yeni üyesi olarak ağırlamaktan memnuniyet duyduğunu, 31 bayrağın artık birliktelik ve dayanışmanın sembolü olarak birlikte dalgalandığını söyledi. “Savaş Avrupa’ya geri geldi ve Finlandiya NATO’ya katılmaya karar verdi.” diyen Stoltenberg, Finlandiya’nın katılımının NATO’nun modern tarihinde en hızlı katılım olduğunu vurguladı. Stoltenberg, “Finlandiya artık daha güvenli, NATO daha güçlü.” ifadesini kullandı. Bu katılımın her ülkenin kendi yolunu seçebileceğinin işareti olduğunu kaydeden Stoltenberg, Finlandiya Cumhurbaşkanı Niinisto’ya “İttifaka hoş geldiniz.” diye seslendi.
Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinisto ise ” Tarihimizdeki askeri bağlantısızlık dönemimiz sona erdi. Yeni bir dönem başlıyor.” dedi. Her ülkenin Finlandiya gibi kendi güvenliğini artırdığını vurgulayan Niinisto, “Finlandiya’nın üyeliği hiçbir ülkeye tehdit değildir.” ifadesini kullandı. Niinisto, NATO üyeliğinin her şeyi değiştirmeyeceğini, müttefik olmanın yeni düşünce şekli ve ülkenin yasalarında bazı değişiklikler getireceğini, Finlandiya olarak ortak savunmaya katılımlarının çok çalışma gerektirdiğini dile getirdi. Niinisto, üyelik başvurusunu birlikte yaptıkları İsveç’i de en kısa sürede ittifakın 32’inci üyesi olarak Vilnius Zirvesi’nde görmeyi arzu ettiklerini söyledi.
NATO’nun 9. genişlemesi
Açık kapı politikası izleyen NATO, 74 yılı geride bırakırken 9. kez genişledi. 1949’da 12 üyeyle kurulan İttifak, Finlandiya’nın katılımıyla 31 üyeye ulaştı. ABD, Belçika, İngiltere, Danimarka, Fransa, Hollanda, İtalya, İzlanda, Kanada, Lüksemburg, Norveç ve Portekiz’in imzalarıyla kurulan NATO’ya 1952’de Türkiye ve Yunanistan dahil oldu. Almanya 1955’te ve İspanya 1982’de NATO’ya katılırken 1999’daki genişlemede Çekya, Macaristan ve Polonya İttifaka dahil oldu. 2004’teki genişlemede Bulgaristan, Estonya, Letonya, Litvanya, Romanya, Slovakya ve Slovenya üye olurken 2009’da Arnavutluk ve Hırvatistan, 2017’de Karadağ, 2020’de Kuzey Makedonya NATO üyeleri haline geldi.
Estonya, Rusya ile NATO arasında 1997’de imzalanan anlaşmanın iptali için çağrıda bulundu
Estonya Dışişleri Bakanı Reinsalu, NATO ülkelerini, 1997’de NATO’nun Rusya sınırına askeri birlik ve teknolojiler yerleştirmemeye ilişkin imzalanan anlaşmayı “çöp kutusuna” atmaya çağırdı.
Estonya Dışişleri Bakanı Urmas Reinsalu, Rusya’nın Belarus’a taktik nükleer silah yerleştirme planını Moskova’nın tehdit politikasının devamı olarak gördüğünü belirterek, NATO ülkelerini, 1997’de NATO’nun Rusya sınırına askeri birlik ve teknolojiler yerleştirmemeye ilişkin imzalanan anlaşmayı “çöp kutusuna” atmaya çağırdı.
Reinsalu, NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı için geldiği Belçika’nın başkenti Brüksel’de basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
Finlandiya’nın NATO’ya üyeliğinin çok güzel bir gelişme olduğunun altını çizen Reinsalu, “Yakın zamanda İsveç’i de NATO üyesi olarak görmek istiyoruz. Bir gün gelecek ve Ukrayna’yı da NATO üyesi olarak göreceğiz.” ifadesini kullandı.
Reinsalu, Finlandiya’nın NATO’ya katılımının avantajlarının sorulması üzerine ise “Kendilerinde bir sürü tank ve obüs var. Baltık Denizi artık tam anlamıyla bir NATO denizi oluyor. Bu da bölgede büyük fark yaratacak.” diye konuştu.
Avrupa’da bir savaş daha çıkmaması için güvenlik konusunun gündemde olması gerektiğini vurgulayan Reinsalu, “Ukrayna da NATO’ya girmeyi hak etti. Özgürlüğü tüm NATO ülkeleri kadar seven ve sahiplenen bir Ukrayna var.” değerlendirmesinde bulundu.
Reinsalu, Rusya’nın Belarus’a taktik nükleer silah yerleştirme planını Moskova’nın tehdit politikasının devamı olarak gördüğünü belirterek, şunları kaydetti:
“NATO ülkelerini, 1997’de NATO’nun Rusya sınırına askeri birlik ve teknolojiler yerleştirmemeye ilişkin imzalanan anlaşmayı çöp kutusuna atmaya çağırıyorum. Bu belge artık geçersiz ve her bir maddesi Rusya tarafından ihanete uğramış durumda. O nedenle çöp kutusunda olmayı hak ediyor. Rusya, Avrupa’nın güvenliği için bir tehlike ve stratejik bir düşman.”
Billström’den Corriere della Sera gazetesine röportaj
İtalya Dışişleri Bakanlığının dün Roma’da ev sahipliği yaptığı Batı Balkanlar toplantısına Avrupa Birliği (AB) Dönem Başkanı olarak katılan İsveç Dışişleri Bakanı Billström, Corriere della Sera gazetesine röportaj verdi.
Finlandiya’nın bugün NATO’ya resmen üye olacağı hatırlatılan Bakan Billström, “Finlandiya ile birlikte girmek bizim için çok önemliydi. Yasanın 1 Haziran’da yürürlüğe girecek son kısmı dışında, Türkiye ile imzalanan muhtırada verilen tüm taahhütleri yerine getirdik. Bu nedenle şimdi Türk ve Macaristan parlamentolarının üyeliğimizi onaylamasını bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.
Billström, gerektiğinde İttifak’ın doğu kanadını güçlendirmek için askerlerini Baltık ülkelerine göndermeye hazır olduklarını belirtti.
Ukrayna’daki savaşın, bu ülkenin toprak bütünlüğü için verilen bir savaş olduğunu belirten İsveçli bakan, “Kırım, Ukrayna’nın bir parçası ve tabii ki Kiev’in kontrolü altına geri dönmelidir. Ukrayna ordusu gönderdiğimiz silahlar etkili şekilde kullanarak işgal altındaki toprakların büyük kısmını yeniden ele geçirdi.” değerlendirmesinde bulundu.
Rusya’nın Donbas ile bağlantısının kesilmesi halinde Kırım’da askeri bir varlık tutabilmesinin çok zor olduğunu gördüğünü dile getiren Billström, “Nasıl hareket etmek gerektiğine karar vermek, Ukraynalıların bileceği bir şey. Biz Avrupalılar onları desteklemek durumundayız. Bu konuda Başbakan Giorgia Meloni’nin Temsilciler Meclisi’ndeki tutkulu konuşmasını dinledim. Çok iyi bir konuşmaydı. Tüm başbakanlar böyle konuşsa AB’nin bütün halinde desteğine daha çok güven duyardım.” dedi.
Billström, düzensiz göç konusunda da Libya ve Tunus’tan gelen göçmenlerin ülkelerine iadelerini artırmaya yönelik tüm ülkelerle yoğun işbirliği içinde olduklarını aktardı.
Tunus’taki durumun endişe verici olduğunu dile getiren İsveç Dışişleri Bakanı, “AB’nin mesajının son derece açık olması gerekir: İnsan haklarına ve hukuk devletine uyulması gerekli. Ancak biz, düzensiz göçmen akışını durdurması için Tunus hükümetini görüşmelere dahil etmeliyiz. Komisyon, Akdeniz rotasına ilişkin bir eylem planını zaten sundu. Şimdi hükümetler, İtalya’nın ileri sürdüğü öneri gibi başka öneriler üzerinde tartışacaklar.” dedi.
Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *