Filistin topraklarında yahudi yerleşimciler için İsrail’in 1029 yeni konut için ihale kararına, İslam dünyasından bazı tepkiler geldi! Ürdün Dışişleri Bakanlığı bir kınama mesajı yayınlarken, Mahmud Abbas yönetimi de bir kınama mesajı yayınladı. Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı’nın kınama mesajının yanında İslam İşbirliği Teşkilatı da ‘ihale kararını’ kınadı! İsrail 19 Mart’ta Şarm el Şeyh toplantısında, 4 ay boyunca yeni yerleşim birimi inşasını tartışmaya açmamaya söz vermişti!
İsrail işgali altındaki Filistin topraklarında inşaatlar durmuyor
Ürdün Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Sinan el-Mecali yaptığı yazılı açıklamada, Binyamin Netanyahu liderliğindeki İsrail hükümetinin, işgal altındaki Batı Şeria ve Kudüs’teki yahudi yerleşim birimlerinde 1029 yeni yasa dışı konut inşası için ihale açmasını kınadı.
Mecali, “Yerleşim faaliyetleri, başta 2334 sayılı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararı olmak üzere, uluslararası hukukun açık ve ağır bir ihlalidir.” ifadelerini kullandı.
Yerleşim politikasının bütünüyle uluslararası hukuku ihlal ettiğini belirten Mecali, İsrail’in bu politikasının barışın temellerini, barışı sağlama çabalarını ve uluslararası meşruiyet kararları temelinde iki devletli çözüm fırsatlarını baltaladığını kaydetti.
Mecali ayrıca, İsrail’in yürüttüğü tek taraflı uygulamaları reddettiklerine ve bu uygulamaların herhangi bir meşruiyetinin olmadığına işaret etti.
Abbas yönetiminden kınama
Filistin yönetimi, İsrail hükümetinin, işgal altındaki Batı Şeria’da bulunan yahudi yerleşim birimlerinde 940 yeni yasa dışı konut inşası için ihale açmasını şiddetle kınadı.
Filistin Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, İsrail hükümetinin, ABD’nin gözetiminde İsrailli ve Filistinli taraflar arasındaki uzlaşıları kasıtlı olarak ihlal ederek ve Başbakan Binyamin Netanyahu’nun yeni yerleşim birimleri kurulmayacağına dair ifadelerine ters düşerek işgal altındaki Batı Şeria’da 940 yeni yasa dışı konut inşası için ihale açmasının şiddetle kınandığı bildirildi. Açıklamada, bu durumun İsrail hükümetinin, yerleşim birimlerini genişletme ve Apartheid rejimine devam etme suçunu sürdürdüğünün göstergesi olduğu vurgulandı.
Suudi Arabistan’dan kınama
Suudi Arabistan, İsrail’in işgal altındaki Batı Şeria’da yer alan yasa dışı yahudi yerleşim birimlerinde yeni konut inşa edilmesine yönelik faaliyetlerine tepki gösterdi.
Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, “Suudi Arabistan, işgalci İsrail yönetiminin işgal altındaki Filistin topraklarında yerleşim birimleri inşa edilmesi için ihaleye çıkılması kararını kınıyor.” ifadesine yer verildi.
İsrail’in söz konusu kararla ihlallerine bir yenisini daha eklediği kaydedilen açıklamada, uluslararası topluma İsrail’in işgal ve provokatif uygulamalarının durdurulması için sorumluluk üstlenmesi çağrısında bulunuldu.
Açıklamada ayrıca, İsrail’in söz konusu uygulamalarının siyasi çözüm yollarını tıkadığı ve uluslararası barış çabalarını baltaladığı belirtildi.
İslam İşbirliği Teşkilatı’ndan, yeni konut ihalesine kınama
İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) tarafından yapılan yazılı açıklamada, İsrail’in işgali altındaki Filistin toprakları olan Batı Şeria’da bulunan yasa dışı yahudi yerleşim birimlerinde 1029 yeni konut inşa edilmesi için ihale açmasını kınandı.
Açıklamada, “kolonyal yerleşim politikasının” yasa dışı olduğu ve başta 2334 sayılı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararı (İsrail’i, uluslararası hukuka aykırı yerleşim faaliyetlerini derhal ve tamamen durdurmaya çağıran karar) olmak üzere uluslararası kanun ve kararları çiğnediği ifade edildi.
Ne olmuştu?
İsrailli sivil toplum kuruluşu Peace Now (Şimdi Barış) Hareketi, Binyamin Netanyahu liderliğindeki İsrail hükümetinin, işgal altındaki Batı Şeria ve Kudüs’teki yerleşim birimlerinde 1029 yeni yasa dışı konut inşası için ihale açtığını açıklamıştı.
Mısır, Filistin, İsrail, Ürdün ve ABD’den üst düzey siyasi ve güvenlik yetkilileri, 19 Mart’ta Şarm eş-Şeyh’te bir araya gelmişti. Filistin topraklarında sükunetin sağlanmasının gerekliliği vurgulanan toplantıda, İsrail 4 ay boyunca yeni yerleşim birimi inşasını tartışmaya açmama ve 6 ay boyunca kaçak yerleşim birimlerine onay vermeme yükümlülüğünü yinelemişti. Toplantıda, nisan ayında yine Şarm eş-Şeyh’te toplanma kararı alınmış ancak tarih açıklanmamıştı.
Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nde önceki gün düzenlenen Orta Doğu oturumuna katılan BM Orta Doğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Tor Wennesland da işgal altındaki Batı Şeria’da bulunan 4 yasa dışı Yahudi yerleşim biriminin yeniden açılması yönündeki yasayı eleştirerek, “İsrail’in yerleşim birimlerinin hiçbir hukuki gerekçesi bulunmamaktadır. Bunlar uluslararası hukuk ve BM kararlarının açık ihlali. İsrail hükümetine uluslararası hukuk uyarınca yükümlülüklerine yerine getirme ve tüm yerleşim birimi faaliyetlerini hemen durdurma çağrısında bulunuyorum.” diye konuşmuştu.
Uluslararası hukuka göre, işgal altındaki Filistin topraklarında bulunan tüm Yahudi yerleşim birimleri yasa dışı kabul ediliyor.
Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *