Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen ve 10 ili etkileyen 7,4 büyüklüğündeki depremin ardından Malatya Valiliği, şebeke suyunun içilmemesini istedi. Ayrıca bu 10 ilde üniversitelere ara verilirken, Hakimler ve Savcılar Kurulu da yargısal faaliyetlere ara verilebileceğini duyurdu.
Malatya’ta ekipler tarafından Zafer Mahallesi, Turgut Temelli Caddesi, Sivas Caddesi, Akpınar mevkisinde yıkılan binalardan 37 kişiyi çıkardı. Yaralılar, ambulanslarla hastanelere kaldırıldı.
Valiliğin Twitter hesabından yapılan açıklamada, Malatya merkezinde Pınarbaşı Kaptaş’tan içme suyu alan vatandaşların ikinci bir açıklamaya kadar şebeke suyunu içmemesi gerektiği belirtildi.
Fuat Oktay bu sabahki açıklamasında, “Malatya’da 47 ölü, 550 yaralı ve 300 yıkılan bina var” ifadesini kullandı.
YÖK’ten açıklama
YÖK’ten yapılan açıklamada, üniversitelerde öğrenime ara verilmesine ilişkin şu ifadeler yer aldı:
“Kahramanmaraş merkezli depremden etkilenen Kahramanmaraş, Adana, Malatya, Adıyaman, Hatay, Şanlıurfa, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Osmaniye illerindeki yükseköğretim kurumlarımızda ikinci bir duyuruya kadar eğitim öğretime ara verilmiştir. Bu bölgede yaşayan ve diğer illerdeki üniversitelerde öğrenim gören öğrencilere 6-17 Şubat 2023 tarihleri arasındaki sınav ve devam konularında gerekli kolaylıklar sağlanacaktır. Söz konusu illerdeki üniversitelerin tıp fakültelerinin 6. sınıfları ile diş hekimliği fakültelerinin 5. sınıfları bu karar kapsamı dışındadır.”
Bölge ve civar illerdeki üniversite hastanelerinin acil ve yoğun bakım birimlerinin vatandaşların hizmetine açık olduğu ve kapasitelerinin artırılmasıyla ilgili gerekli tedbirlerin alındığı aktarılan açıklamada, “Bu illerdeki yükseköğretim kurumlarımızın bulunduğu kampüslerde hasar tespit çalışmalarının tamamlanmasının ardından eğitim öğretime başlanması konusunda ayrıca açıklama yapılacaktır. Ayrıca depremden etkilenen illerimizde evleri hasar gören vatandaşlarımızın AFAD koordinasyonunda üniversite imkanlarından yararlanmaları sağlanacaktır.” ifadesi kullanıldı.
Açıklamada, depremde vefat eden vatandaşlara Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar dilendi.
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer de, “Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman ve Malatya illerimizde bugün itibarıyla eğitim öğretime 2 hafta ara veriyoruz.” açıklamasında bulundu.
HSK’dan açıklama
HSK Genel Sekreterliğince, Bölge Adliye Mahkemesi Başkanlıklarına, Bölge İdare Mahkemesi Başkanlıklarına, Adli Yargı İlk Derece Mahkemesi Adalet Komisyonu Başkanlıklarına ve Cumhuriyet Başsavcılıklarına, “Deprem Kapsamında Alınan Tedbirler” konulu yazı gönderildi.
Yazıda, depremin etkilediği il ve bazı mülhakat adliyelerinde meydana gelen maddi hasarlar, hakim ve Cumhuriyet savcıları ile adliye personeli ve avukatların ikamet ve iş yerlerinde meydana gelen maddi hasarlar, yakınlarının can kayıpları nedeniyle Kahramanmaraş, Hatay, Osmaniye, Adıyaman, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Malatya, Kilis ve Adana il merkezleri ve mülhakat adliyeleri ile bu il sınırlarındaki adliyelerde bu aşamada 15 gün süreyle bazı tedbirlerin alınması ihtiyacının hasıl olduğu belirtildi.
Öncelikle, “adli hizmetlerin tamamen durması gibi bir durumun söz konusu olmadığı” bilinciyle hareket edilmesi istenen yazıda, şunlar kaydedildi:
“Tutuklu ve acil işler, otopsi işlemleri, zamanaşımı yakın olan soruşturma ve kovuşturma dosyaları, yürütmenin durdurulması istemleri ile ivedi sayılacak diğer iş ve işlemlerde vatandaşlarımızın mağduriyetine sebebiyet verilmeyecek ve hak kayıplarına yol açılmayacak şekilde gerekli hassasiyet gösterilecek.
Adli hizmet binaları hasar gören veya kullanılamayacak durumda olan adli mahallerde, yargısal iş ve işlemler, öncelikle yargı çalışanlarının sağlığı ve depremin ortaya çıkardığı durum gözetilerek gerçekleştirilecek, gerekirse durum normal seyrine dönünceye kadar yargısal faaliyetlere ara verilebileceği göz önünde bulundurulacak.
Tarafların hazır bulunduğu hallerde, adli hizmet binasının fiziki durumu müsaitse taraf iradeleri esas alınarak, adli iş ve işlemlerin daha önce planlanan şekilde sürdürülmesi, tarafları hazır olmayan soruşturma ve muhakeme işlemlerinde, bizzat tarafın ya da yakınlarının deprem felaketinden zarar görmüş olma ihtimaline binaen keyfiyetin tutanakla tevsiki, soruşturma işlemi ve duruşmanın başka bir güne tehiri hususu cumhuriyet başsavcılıkları ve mahkemelerce değerlendirilecek.”
Depremden etkilenen illerde ikamet eden vatandaşların ülke genelindeki adli iş ve işlemlerinde mağduriyete sebebiyet verilmemesi de istenen yazıda, mağdur hakim ve cumhuriyet savcılarıyla personelin izin hakları konusunda hassasiyet gösterilmesi, avukatların mazeret taleplerinin anlayışla karşılanması talep edildi.
HSK’nın yazısında, depremin verdiği zararın boyutu ve adliyelerin ihtiyaçları göz önünde bulundurularak, gerekli tedbirlerin geciktirilmeden alınması istendi.
Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *