Irak Başbakanı Sudani, Alman şirketlerine Irak’ta başta petrol, gaz ve elektrik olmak üzere enerji sektörüne yatırım yapma ve bu alanlarda ciddi ortaklıklar kurma çağrısında bulunurken, Almanya Başbakanı Scholz, petrol zengini bir ülkeden doğal gaz ithal etme olasılığı konusunda Irak hükümeti ile görüşmelerde bulunduğunu açıkladı.
DPA’nın haberine göre Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile 13 Ocak’ta yaptığı ortak basın açıklamasında şunları söyledi:
“Üretim kapasitesini artırmak ve büyük kapasiteyi güvence altına almak için Alman Siemens şirketi ile elektrik enerjisi üretimi ve dağıtımı alanında bir mutabakat zaptı imzaladık. Iraklıların enerji alanında eğitilmesi konusunda da Siemens ile anlaşmaya varma eğilimi var. Bugünkü toplantımız, Irak ile Almanya arasında zaten seçkin olan stratejik bir ilişkinin ve ortaklığın temellerini atmıştır. Almanya da Irak’a askeri alanda destek verdi. Irak güçlerini eğitmek için tavsiye ekipleri var ve bunların hepsi takdire şayan. Ayrıca kurtarılmış bölgelerde de yardım var.”
Şarku’l Avsat’ın aktardığına göre, Sudani açıklamasının devamında ülkede başka ülkelerden asker gücüne ihtiyaçları olmadığını vurguladı:
“Irak hükümeti, Almanya’nın terörle mücadelede Irak’ı destekleme rolünü takdir ediyor. Güvenlik güçlerimizin her türüyle terörizmi sonlandırmaya muktedir olduğunu, güvenliği ve istikrarı sürdürmek için kontrol ve hazır olma aşamasına ulaştığını teyit ediyoruz. Bugün Irak’ın karada muharebe kuvvetlerine ihtiyacı yok. Şu an Uluslararası Koalisyon’dan danışma ekibi var. Bu ekipler, Irak askeri yeteneklerini geliştirmeye yönelik eğitim, süre ve görevler için bu görevlerin boyutunu belirlemek için incelemeye tabidir.”
Sudani, Irak hükümetinin yolsuzlukla mücadele ve ekonomik reformu ilerletme konusunda ciddi olduğunu, Almanya’ya petrol üretim faaliyetlerine bağlı gaz, doğal gaz, petrokimya, sağlık, tarım ve sanayi sektörlerinde yatırım fırsatlarını sunduklarını vurguladı.
Irak Başbakanı, Alman tarafıyla yapılan görüşmenin ‘yurt dışına kaçırılan Irak değerlerinin (eski eserlerin) kurtarılması alanıyla ilgili olduğunu’ belirtti. Ayrıca Almanya’nın yenilenebilir enerji alanındaki deneyiminden de faydalanıldığını ve bu anlayışlara ulaşmak için Alman tarafında ciddiyet hissettiklerini dile getirdi.
Sudani, Irak hükümetinin ‘dengeli dış ilişkiler, bölgedeki lider rolünü yeniden tesis etme, görüşleri yakınlaştırma ve gerilimleri azaltma’ konusunda istekli olduğunu söyledi.
AA’nın aktardığına göre, Sudani ülkesinin Almanya ile yakın iş birliği içinde olduğunu, bu iş birliğini daha da derinleştirmek istediklerini söyledi. Irak’ın ekonomisinin büyümesi için ekonomi alanındaki çalışmaları çeşitlendirmek istediklerini anlatan Sudani, petrol ve doğal gaz üretimi konusunda enerji alanında önemli bir aktör olduklarını belirtti. Sudani, Irak’ta bir liman inşa ettiklerini belirterek, “Bu limandan doğal gazımızı Türkiye üzerinden Avrupa’ya ulaştırmak için boru hatlarıyla birlikte demir yolu yapıyoruz.” diye konuştu.
Doğal gazı daha verimli kullanmak istediklerini de ifade eden Sudani, bunların üzerinde çalıştıkları projeler olduğunu ve bu konuları Scholz ile görüşmede dile getirdiğini aktardı. Sudani, Irak’taki insanlara daha verimli ve iyi bir şekilde elektrik sağlanması konusunda Siemens Energie şirketi ile Irak Elektrik Bakanlığı arasında anlaşma sağlandığını belirterek, Siemens ile Irak’ta yerinde insanların nasıl daha iyi eğitileceği konusunda da görüşeceklerini belirtti. Komşu ülkelerin Irak ile hangi alanlarda iş birliği yapılabileceğine bakmalarını isteyen Sudani, bu alanlar arasında sağlık ve tarım gibi alanları da saydı.
Sudani, Alman şirketlerini ülkesinde yatırıma çağırdı.
Scholz: Yakın temasta kalma konusunda anlaştık
Almanya Şansölyesi Olaf Scholz, Berlin’in Rusya’dan fosil yakıt ithalatındaki düşüşün ardından enerji kaynaklarını çeşitlendirmeye çalıştığı bir dönemde, Almanya’nın petrol zengini ülkeden doğal gaz ithal etme olasılığı konusunda Irak hükümeti ile görüşmelerde bulunduğunu kaydetti. “Almanya’ya olası gaz sevkiyatlarını da görüştük ve yakın temasta kalma konusunda anlaştık” dedi. Scholz, Almanya’nın Irak’tan ithal etmeyi planladığı gaz miktarına ilişkin ise bilgi vermedi.
AA’nın aktardığına göre, Almanya ile Irak arasında ikili ilişkileri derinleştirmek istediklerini belirten Scholz, bunun için bir çalışma programı konusunda anlaştıklarını ifade etti. Scholz, Irak’ın, yeni hükümetin göreve gelmesiyle yeni bir sayfa açma fırsatına sahip olduğunu vurgulayarak, Sudani hükümetinin özellikle ekonomik reformlara odaklandığını ve Almanya’nın bunu desteklediğini kaydetti.
Gelecek yıllarda enerji arzının garanti altına alınması için Almanya’nın stratejik kararlar aldığını anımsatan Scholz, enerji konusunda çeşitli ithalat imkanlarını kullanmak istediklerini anlattı. Scholz, geçmiş dönemden farklı olarak enerji alanında tek bir tedarikçiye bağımlı olmak istemediklerini dile getirerek, “Gaz ve petrolün Almanya’ya ithal edilmesi konusunda Irak bizim için memnuniyet duyacağımız iş birliği partneri olabilir.” dedi.
Irak’ın enerji sektörünün inşası ve modernleşmesi için Siemens Energie şirketi ile Irak Elektrik Bakanlığı arasında anlaşma yapıldığını aktaran Scholz, bunun Irak’ın istikralı olması için önemli bir katkı olduğunu ve anlaşmanın hızla uygulanmasını ümit ettiğini kaydetti.
Göç konusunda da Irak ile yakın iş birliği içinde olacaklarını ve Iraklı göçmenlerin ülkelerine dönmelerine imkan verileceğini belirten Scholz, Irak’ın bölgesinde olumlu bir rol oynadığını kaydetti.
Sudani, Alman Cumhurbaşkanı tarafından kabul edildi
Sudani, Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier ile de görüştü.
Sudani’nin ofisinden yapılan açıklamada, toplantıda iki ülke arasındaki genel ikili ilişkilerin ve bunları pekiştirmenin yollarının yanı sıra birçok bölgesel ve uluslararası ortak meselenin ele alındığı belirtildi. Açıklamada, görüşmede iki ülke arasındaki karşılıklı iş birliği mekanizmaları ile ekonomi ve enerji alanlarında geliştirme yollarının ele alındığı kaydedildi.
Irak hükümetinin açıklamasına göre Sudani, Almanya Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Bakanı Svenja Schulze ile başkent Berlin’deki konutunda yaptığı görüşmede, Almanya ile iş birliği yaparak Irak’ta sanayi, tarım, turizm ve diğer hayati sektörleri harekete geçirme çağrısında bulundu. Açıklamaya göre toplantı kalkınma, ekonomi ve yatırım alanlarında bir dizi iş birliği dosyasına ve bu bağlamda iki taraf arasındaki ortaklığın güçlendirilmesine sahne oldu.
Sudani’nin Almanya ziyareti
Sudani, Almanya ziyaretinin başında, geçtiğimiz perşembe günü Alman şirketlerinin temsilcileriyle yaptığı görüşmede uzmanlığı, yüksek verimliliği ve uluslararası itibarı nedeniyle, Irak’ın Alman şirketlerine olan güvenini vurguladı. Irak’ta yeniden yapılanma ve altyapı geliştirme süreçlerinde bu şirketlerin daha fazla katılımına yönelik bir hükümet eğilimi olduğuna işaret etti.
Sudani, ‘Alman şirketlerini Irak’a çeşitli alanlarda, özellikle yenilenebilir enerji, gaz ve petrokimya projelerine yatırım yapmaya’ ve Irak hükümetinin enerji ve elektrik sektörünü geliştirme planını desteklemeye davet etti.
Irak Başbakanı, beraberindeki medya heyetine şu açıklamalarda bulundu:
“Alman firmalarına Irak’ta yatırım yapmanın avantajlarını anlattık. Alman ve Irak firmaları arasındaki ortaklığı destekliyoruz. Almanya’ya ziyaretimiz bir protokol değil, ekonomik reform, sanayi ve tarım sektörlerinin harekete geçirilmesi ve Irak’ta Alman şirketleri için umut verici yatırım fırsatları olduğu için gaza yatırım yapmayı hedefliyor.”
Sudani, Alman hükümetinin Irak’taki Ezidilere verdiği desteği takdirle karşıladı. Irak hükümetinin yakın zamanda Irak’ta Ezidilere toprak sahibi olma hakkı veren tarihi bir karar aldığına dikkat çekti.
Almanya, Ezidilere karşı işlenen suçları soykırım olarak kabul etmeye hazırlanıyor
Almanya’da hükümeti oluşturan Sosyal Demokrat Parti (SPD), Hür Demokrat Parti (FDP) ve Yeşiller (Grüne) ile ana muhalefette bulunan Hristiyan Birlik Partileri (CDU-CSU) tarafından hazırlanan ortak önergede DEAŞ terör örgütünün Ezidilere yönelik işlediği suçların “soykırım” olarak tanınması yer alıyor.
Önergede, 5 binden fazla Ezidi’nin özellikle 2014 yılında Irak’ın kuzeyinde terör örgütü DEAŞ tarafından işkence gördüğü ve vahşice öldürüldüğü belirtiliyor.
Almanya’nın özel sorumluluğuna da atıfta bulunulan önergede bu sorumluluğun Almanya’dan Irak ve Suriye’ye giderek Ezidilere yönelik vahşet ve kitlesel insan hakları ihlallerine karışan kişilerden kaynaklandığı ifade edildi.
Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *