Bertelsmann Vakfı’nın “Din Monitörü 2023” araştırmasına göre, Hristiyan kiliseleri Almanya’da büyük bir hızla toplumsal önemini kaybetmeye devam ediyor. Bunda kilisenin dahil olduğu skandalların etkisi ile birlikte, kiliseye üye olanların maaşlarından kilise vergisi alınmasının etkili olduğu düşünülüyor.
Voanews’ten Cem Dalaman’ın haberi
Hristiyan dünyasının en önemli dini bayramlarından biri olan Noel, bugün (24 Aralık) başlıyor. Bayram üç gün sürerken Almanya’da, diğer Avrupa ülkelerinden farklı olarak en önemli Noel günü 24 Aralık, yani Hazreti İsa’nın doğduğu ve Hristiyanlar tarafından “Kutsal Gece” olarak tanımlanan tarih.
Her Hıristiyan ülkeye özgü Noel gelenekleri var. Almanya’da Noel pazarları ve süslenmiş Noel ağaçlarının altında yer alan hediyeler, Noel kutlamasının merkezinde yer alıyor. Noel her ne kadar Hazreti İsa’nın doğumu vesilesiyle kutlanan bir bayram olsa da hiçbir inanca bağlı olmayanlar da yapılan araştırmalara göre, halkın yüzde 80’i Noel’i kutluyor.
Noel kutlaması, çoğunluk için önemli bir aile geleneği. Ancak her dört Alman’dan biri, Noel’de kiliselere giderek dini ayine katıldığını ifade ediyor. Noel günlerinde dolan kiliseler, yılın diğer dönemlerinde gözle görülür bir şekilde kan kaybediyor. Uzmanlara göre 2022, Almanya’da Hristiyanların çoğunluğu oluşturduğu son Noel olabilir. Protestan veya Katolik kiliselerine üye olanların oranı ise yüzde 52’ye gerilemiş durumda. 1995 yılında Protestanların oranı yüzde 37, Katoliklerin oranı yüzde 36 olarak kaydedilmişti.
Taciz skandallarına tepki
Almanya’nın en saygın vakıflarından Bertelsmann Vakfı’nın “Din Monitörü 2023” araştırmasına göre, yaşanan cinsel taciz skandalları nedeniyle Hristiyan kiliseleri, Almanya’da büyük bir hızla toplumsal önemini kaybetmeye devam ediyor. Özellikle Katolik kiliselerde yaşanan çocuk taciz skandallarının yanında, genel olarak kiliselerin çağın gerisinde kalması ve gerekli reformların yıllardır hayata geçirilememesi de Hristiyanları kurumsal olarak kilise cemaatlerinden uzaklaştıran etkenler arasında öne çıkıyor.
Araştırmaya göre her dört kilise üyesinden biri üyelikten ayrılmayı düşünürken bu kişiler arasında Katolikler üçte ikiyle en büyük çoğunluğu oluşturuyor. Gerek Katolik, gerekse Protestan kiliseleri yıllardır küçülürken her iki kilise, her dört yılda ortalama bir milyon üye kaybediyor.
Analizlere göre, kiliselerden çıkanların çoğunluğu dini değil, bir kurum olarak “Kilise”yi terkettiklerini belirtiyorlar. Kiliselerin kan kaybına rağmen Almanların yüzde 70’i, Hristiyanlığın Almanya’nın vazgeçilmez bir parçası olduğu görüşünde.
Kilise vergisi eleştiriliyor
Bu arada Katolik ve Protestan kiliselerine üye vatandaşların ödediği kilise vergisinin kaldırılmasını isteyenlerin oranı da artıyor. Yapılan araştırmaya göre, Hrıstiyanların yüzde 67’si, kilise vergisinin kaldırılması fikrini desteklediğini ifade ediyor. Ödenen bu vergi 2021 yılı verilerine göre, brüt maaş üzerinden kesilen gelir vergisinin yüzde 9’u oranında. Almanya’da kiliseler kendilerini, cemaatlerine üye vatandaşların gelirinden, maaşından veya sahip olduğu sermayeden alınan vergiyle finanse ediyor.
Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *