Mustafa Şentop: Kimliklerini kaybetmemiş kişiler yetiştirecek bir eğitim sistemi inşa etmeliyiz

Mustafa Şentop: Kimliklerini kaybetmemiş kişiler yetiştirecek bir eğitim sistemi inşa etmeliyiz

Kuzey Makedonya’yı ziyaret eden TBMM Başkanı Mustafa Şentop, burada Maarif okullarının açılış konuşmasında, “Müesses hale gelmiş tüketim kültürü ile de baş edebilecek bir şekilde; değerlerini muhafaza eden ve kimliklerini kaybetmemiş kişiler, fertler olarak yetiştirecek bir eğitim sistemi inşa etmeliyiz” ifadesini kullandı.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Kuzey Makedonya’ya gerçekleştirdiği ziyaret kapsamında, Uluslararası Maarif Okulları’nın başkent Üsküp’teki kampüsünün açılışına katıldı. Şentop buradaki konuşmasında, “Milletimiz mazide sayısız kültürü buluşturmuş, her sefer daima medeniyeti yükseltmiş müstesna milletlerdendir.” dedi.

Medeniyetimizin temelinde insani, ahlaki ve imani değerlerin olduğunu dile getiren Şentop, “Ecdadımız, Balkanlardaki yönetimi süresince bölgeyi binlerce eserle donatmış, burada muazzam bir kültürel miras bırakmıştır. Balkanlarda bugün halen ayakta duran evlerimiz, camilerimiz, kütüphanelerimiz, köprülerimiz, hamamlarımız, şadırvanlarımız ve diğer seçkin eserlerimiz, önemli bir kısmı tahrip olsa da medeniyetimizin seviyesini gösteren müşahhas eserlerdir, izlerdir.” diye konuştu.

Şair Yavuz Bülent Bakiler’in Balkanlardaki Osmanlı mirasını anlatan şiirine atıfta bulunan Şentop, şunları anlattı:

“Ecdadımızın buralarda en önemli mirası şüphesiz inşa ettiği medeniyet kimliği, buralarda kurmuş olduğu farklı kültürler arasındaki gönül bağıdır. Asırlarca bu toprakları yurt tutan ecdadımız, medeniyet kozasını burada ördü; bu medeniyet Müslümanları hem de diğer Balkan halklarını, gayrimüslimleri etkiledi ve bir Balkan kimliği oluşturdu. Bunu yaparken mevcut kültür, inanç ve onlara bağlı değerleri yıkmaya, yok etmeye kalkışmadı. Bilakis, mevcut olan kültüre hoşgörüyle ve adaletle yaklaştı. Buralardaki inanç, kültür ve medeniyetten istifade etti; kendi kültür ve medeniyet anlayışını bunlarla zenginleştirdi. Balkanlar’da kültürleri bir araya toplayarak medeniyet inşa etti ve esasen Osmanlı bir Balkan devleti oldu.”

Osmanlı yönetimindeki hoşgörü ortamının somut örneklerinin Balkanların her köşesinde görülebildiğini dile getiren Şentop, “Bu dönemde Balkanlarda tüm dinlere mensup inananlar huzur içinde yaşadılar. Kent merkezlerinde camilerle kiliseler ve sinagoglar birlikte yan yana durdular. Bugün Kuzey Makedonya’da halen aynı hoşgörü, birlikte yaşama iradesi, kültürel zenginliği koruma arzusunu görmenin bizleri memnun ettiğini ifade etmek isterim.” şeklinde konuştu.

Bilgi üretiminin baş döndürücü bir hızda arttığı günümüzde, fertlerin bilgi toplumuna katılımı, yeteneklerini sürekli olarak geliştirmesi ve hızla değişen dünyanın gerektirdiği şekilde hayat boyu öğrenmeyi benimsemesinin ancak çok boyutlu bir eğitim sistemi ile mümkün olabildiğine dikkat çeken Şentop, “Eğitimin mahiyeti ve metodu hızla değişirken eski eğitim araçları da yerini bilgisayar, internet ve diğer yeni teknolojilere bırakmış durumdadır. Yeni teknolojilerin de hızla dönüştürdüğü eğitim, artık okullara, sınıflara, ders saatlerine bağlı kalmamakta; yer ve zamandan bağımsız sürekli devam eden bir süreç haline gelmektedir.” ifadelerini kullandı.

Dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınının da eğitimde devam eden bu dönüşümü çok büyük ölçüde hızlandırdığını, dijital araçların eğitimin ana unsuru haline geldiğini söyleyen Şentop, salgının sona ermesinin, dijital araçların önemini azaltmadığını, aksine salgın sürecinde elde edilen tecrübe ile bu araçların uzun vadeli eğitim stratejilerinin bir parçası olması sürecini hızlandırdığını belirtti.

Küreselleşme ile gelen bu hızlı değişim ve dönüşümün, hızlı bir tüketim kültürünü de beraberinde getirdiğinin altını çizen Şentop, bu tüketimin, sadece ekonomik bir tüketimi değil, değerlerin ve zamanın tüketimini de içerdiğini söyledi. Şentop, şöyle devam etti:

“İnsanları uluslararası rekabet ortamında öne çıkabilecek, ancak müesses hale gelmiş tüketim kültürü ile de baş edebilecek bir şekilde; değerlerini muhafaza eden ve kimliklerini kaybetmemiş kişiler, fertler olarak yetiştirecek bir eğitim sistemi inşa etmeliyiz. Yani eğitimde hedef, sadece iyi bir meslek edindirmek değil, toplumsal ahlakı artırarak ve geçmişten alınan medeniyet mirasını da güçlendirerek dünyamızı daha da yaşanabilir bir yer haline getirmektir. İşte tam bu noktada Maarif Okullarımızın önemi ortaya çıkmaktadır. 2016 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisimizde kabul ettiğimiz bir kanunla Türkiye Maarif Vakfını kurduk. Maarif Vakfı, 51 ülkede kurduğu 500’e yakın eğitim kurumu ile hem çok nitelikli, kaliteli bir eğitim veriyor hem de insan odaklı yaklaşımıyla yerel ihtiyaçlara ve yerel değerlere uygun nesiller yetiştiriyor. Türkiye, sömürgeci geçmişi olan emperyal ülkelerden farklı olarak, Türkiye Maarif Vakfı aracılığıyla ilmi, irfanı insanlığın barış ve huzuru için kullanacak nesiller yetiştirmeyi hedeflemektedir, faaliyet gösterdiği ülkelerde kaliteli eğitim imkanı sunarak eğitimde fırsat eşitliğine katkı yapmaktadır.”

Öğrencilerine çok dilli eğitim sunan Maarif Okulları’nın, sadece öğrencilerin anadillerini yetkin bir şekilde kullanabilmelerini öncelemediğini söyleyen Şentop, “Maarif Okulları ayrıca evlatlarımızın Türkçe ve bir yabancı dili daha iyi şekilde öğrenmelerini sağlayarak, dünyanın herhangi bir yerinde kendini ve kimliğini güçlü bir şekilde ifade edebilecek nesiller yetiştiriyor. Bu sebeplerle Maarif Okulları, faaliyete başladığı günden bugüne kısa süre içerisinde, Makedonya’da en kaliteli eğitim veren eğitim kurumlarından biri haline gelmiş ve bir çekim merkezi olmuştur.” şeklinde konuştu.

Maarif Okulları’nın Türk halkı ile dost ve kardeş ülke halkları arasında köprüler oluşturduğunu ve Türkiye’nin insan merkezli dış politikasının bir yansıması olduğunu dile getiren Şentop, bu okulların sadece 6 yılda yaptıklarıyla kendilerini gururlandırdığını ve onları desteklediklerini ifade etti.

Öğretmenlerin burada çok önemli bir vazifeyi ifa ettiğine, bütün değişim ve dönüşümlere uyum sağlayabilen, bununla beraber kimliğini ve değerlerini koruyan nesiller yetiştirmek gibi zor ama bir o kadar da değerli bir sorumluluk taşıdığına dikkat çeken Şentop, günümüzün tüm eğitim ihtiyaçlarına cevap verecek özelliklere sahip Üsküp Kampüsü ile Maarif Okulları’nın eğitim kalitesinin daha da yükseleceğini vurguladı.

Açılış törenine, Şentop ve heyetinin yanı sıra Türkiye’nin Üsküp Büyükelçisi Hasan Mehmet Sekizkök, Kuzey Makedonya Meclis Başkan Vekili Hüsni İsmaili, Kuzey Makedonya Eğitim ve Bilim Bakan Yardımcısı Lulzim Aliu, Türkiye Maarif Vakfı (TMV) Mütevelli Heyeti Başkan Vekili Ahmet Emre Bilgili, ülkedeki Türk ve yerel kurum ve kuruluş temsilcileri, siyasiler, akademisyenler, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

Bilgili: Maarif Vakfı 2016’da kuruldu

TMV Mütevelli Heyeti Başkan Vekili Bilgili, açılışta yaptığı konuşmada, Türkiye Maarif Vakfının 2016 yılında kurulduğunu anımsatarak, Vakfın kurulduğundan beri dünyanın birçok ülkesinde çalışmalarını devam ettirdiğini anlattı.

Bilgili, “Türkiye Maarif Vakfı bugün 51 ülkede 450’ye yakın eğitim kurumu ile 51 bini aşan öğrencimiz, 8 bin 500 öğretmenimizle çalışmalarına devam etmektedir. Yani Türkiye Cumhuriyeti’nin küresel bir eğitim kuruluşu haline gelmiştir. Vakfımız Balkanlar’daki çalışmalarına ayrı bir önem atfetmektedir. Bu doğrultuda Arnavutluk, Belarus, Bosna Hersek, Kuzey Makedonya, Kosova, Sırbistan ve Romanya’da okul öncesinden liseye kadar eğitim çalışmalarını devam ettirmektedir.” dedi.

Türkiye Maarif Vakfının 2017 yılından itibaren Kuzey Makedonya’da faaliyet gösterdiğini söyleyen Bilgili, “2018 yılında Kalkandelen’de açılan Uluslararası Kalkandelen Maarif Okulu ile eğitim faaliyetine başlamıştır. Okul öncesinden lise sona kadar eğitim çalışmalarını devam ettirmektedir. Aynı yıl başkent Üsküp’te Butel/Çayır bölgesinde bir de anaokulumuz açılmıştır.” diye konuştu.

TBMM Başkanı Şentop, Kuzey Makedonya Başbakanı Kovaçevski ile görüştü

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Kuzey Makedonya’daki resmi temasları kapsamında Başbakan Dimitar Kovaçevski ile görüştü.

Şentop görüşmede, Kuzey Makedonya’yı “21 Aralık Türkçe Eğitim Günü” vesilesiyle bu yıl yeniden ziyaret etmekten ve Türkiye’nin Balkan coğrafyasındaki önemli ortağı olan Makedonya ile ilişkilerin 30 yılda ileri seviyelere taşınmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Şentop, “İşbirliğimizi ticaret, yatırım, turizm, savunma sanayi, eğitim ve kültür gibi birçok sahada atacağımız yeni adımlarla güçlendirmeye devam edeceğiz.” ifadesini kullandı.

Son dönemde bölgede ve dünyada karşılaşılan ortak zorluklar karşısında birlikte hareket etmenin önemine işaret eden Şentop, “Savaşla beraber göç, terör, enerji krizi iş birliğimizi daha sıkı hale getirmeyi zorunlu kılıyor.” dedi.

Türkiye ile Kuzey Makedonya arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin daha da geliştirilmesi hedefinin altını çizen Şentop, bu kapsamda Serbest Ticaret Anlaşması’nın tarım ürünlerini ve hizmetler sektörünü kapsayacak şekilde güncellenmesinin önemine değindi.

Şentop, Kuzey Makedonya’da çeşitli sektörlerdeki çok sayıda Türk yatırımının, ekonomik ilişkilerde var olan potansiyeli gözler önüne serdiğini söyledi.

Türkiye’nin FETÖ ile mücadelesini hatırlatan Şentop, yeni nesil terör örgütü olan FETÖ’nün eğitim kurumu, sivil toplum kuruluşları ve işletmeler gibi çeşitli maskeler altında Kuzey Makedonya’da da varlığını sürdürmeye devam ettiğine dikkati çekti.

Şentop, Kuzey Makedonya’daki FETÖ yapılanmasının tasfiyesi konusunda müşterek bir çalışma yapılmasının önemini vurgulayarak örgütle iltisaklı yapıların tasfiye edilmesi beklentilerini dile getirdi.

Başbakan Kovaçevski’den Türkiye’ye teşekkür

Kuzey Makedonya Başbakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, Başbakanlık’taki görüşmeye, Şentop ve beraberindeki heyet katıldı.

Görüşmede, iki ülke arasında gelişme kaydeden geleneksel iyi ilişkiler teyit edilirken Kuzey Makedonya’da halihazırda yatırım yapan veya yatırıma ilgi duyanların bulunduğu aktarıldı.

Görüşmede, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın selamları iletilirken Türkiye’nin Kuzey Makedonya’nın müzakerelere başlamasının ardından Avrupa’ya entegrasyon konusundaki güçlü destekleri dile getirildi.

Kuzey Makedonya’nın Avrupa entegrasyonunun ülke perspektifi için öneminin yanı sıra tüm bölge ve Avrupa’nın istikrarı için önem taşıdığı vurgulandı.

Başbakan Kovaçevski, Türkiye’nin ülkesine bağımsızlıktan bugüne kadar gösterdiği ve iki ülkenin NATO’daki ortaklığı çerçevesinde gelişmeye devam eden önemli, samimi, uzun vadeli, devamlı dostluk ve desteği için teşekkür etti.

Görüşmede, savunma alanındaki işbirliği de özellikle vurgulandı.

Türkiye’nin Kuzey Makedonya’ya enerji alanındaki destek ve işbirliğinin önemine değinilirken 21 Aralık Türkçe Eğitim Günü arifesinde hükûmet olarak bölgede ve Avrupa’da başarılı çok etnikli işlevsel demokrasinin bir örneği olarak Kuzey Makedonya’nın kalkınmasına olan bağlılığın sürdürüldüğü vurgulandı.

Bu kapsamda ülkedeki okullarda Türkçe yeni sınıfların açılmasına destek verildiği ifade edildi.

Görüşmede, iki ülke arasında kültür alandaki işbirliğine değinilirken Üsküp ile İstanbul’da kültür merkezlerinin açıldığı ve bu plan üzerinde işbirliğin ilerletilmesi için diğer projelerin görüşüldüğü kaydedildi.

TBMM Başkanı Şentop, Kuzey Makedonyalı mevkidaşı Caferi ile görüştü

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mustafa Şentop, Kuzey Makedonya’daki temasları kapsamında Kuzey Makedonya Meclisi Başkanı Talat Caferi ile görüştü.

Şentop ve beraberindeki heyet, Caferi tarafından başkent Üsküp’teki Meclis binasında karşılandı.

Basın mensupları karşısında tokalaşan Şentop ve Caferi, ardından basına kapalı olarak heyetler arası görüşmeye geçti.

Edinilen bilgiye göre, Meclis Başkanı Şentop, görüşmede, Türkiye ile Kuzey Makedonya arasındaki ilişkilerin daha ileriye taşınması konusunda karşılıklı gösterilen çabanın önemine değinerek, parlamentolar arasındaki ilişkilerin de ortak çabayla ulaşmış olduğu seviyeden duyduğu memnuniyeti aktardı.

Şentop, “Bu iyi ilişkilerimizi, ikili düzeyde olduğu gibi çok-taraflı platformlarda da geliştirmeliyiz.” dedi.

Son dönem hem bölgesel, hem de küresel düzeyde karşılaşılan sorunların, birlikte hareket etmeyi zorunlu kıldığını belirten Şentop, “Balkanlardaki barış ve istikrarın korunması, Avrupa’nın güvenliği için de son derece önem teşkil ediyor.” diye konuştu.

Kuzey Makedonya’nın gelecek yıl Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Dönem Başkanlığının yanı sıra Güney Doğu Avrupa Ülkeleri İşbirliği Sürecinin Dönem Başkanlığını üstlenecek olmasının önemine işaret eden Meclis Başkanı Şentop, üstlenecekleri görevden dolayı başarı dileklerini iletti.

Meclis Başkanı Şentop, ayrıca Kuzey Makedonya’daki terör örgütü FETÖ yapılarına dikkati çekti.

Şentop, Türkiye’nin, FETÖ iltisaklı yapıların tasfiye edilmesi ve örgütle bağlantılı şahısların Kuzey Makedonya’dan sınır dışı edilmeleri konularında somut adım beklentisini aktardı.

Meclis Başkanı Şentop, FETÖ’nün, sadece Türkiye’nin değil Kuzey Makedonya’nın ulusal güvenliği için de ciddi bir sorun olduğunu söyledi.

Öte yandan Kuzey Makedonya Meclisinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Caferi ise Kuzey Makedonya ile Türkiye arasındaki güçlü geleneksel dostluk ve ortaklığa işaret ederek, iki ülke arasındaki ikili işbirliğinin özellikle meclisler seviyesinde olmak üzere tüm düzeylerde dinamik olduğunu ifade etti.

Karadeniz Ekonomik İşbirliği Parlamenter Asamblesinin (KEİPA) 30. Kuruluş yıldönümünde dönem başkanlığı devralan Türkiye’yi tebrik eden Caferi, iki ülke arasındaki ekonomik işbirliğine de değinerek bu doğrultuda Makedonya-Türkiye Ticaret Odasının (MATTO) özel katkılarını vurguladı.

Caferi, Türkiye ile NATO kapsamındaki başarılı işbirliğinin yanı sıra özellikle askeri eğitim, Kuzey Makedonya ordusunun teçhizat ihtiyaçlarına yapılan hibeler ve barış operasyonlarına birlikte katılımına verdikleri büyük öneme dikkati çekti.

Kuzey Makedonya meclisinin açıklamasına göre, taraflar, müzakerelerin son aşamada olduğu iki ülke arasındaki ikili “Serbest Ticaret Anlaşması”nın revize edilmesi ve güncellenmesi konusuna da değindi.

TBMM Başkanı Şentop, Üsküp’te Türkçe eğitim veren Tefeyyüz İlköğretim Okulu’nu ziyaret etti

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Kuzey Makedonya’ya gerçekleştirdiği ziyaret kapsamında başkent Üsküp’te Türkçe eğitim veren Tefeyyüz İlköğretim Okulu’na ziyarette bulundu.

Şentop ve beraberindeki heyet, Tefeyyüz İlköğretim Okulu’na gelişinde okul müdürü Salaydin Zekir, Çayır Belediye Başkanı Visar Ganiu, öğretmen ve öğrencilerce karşılandı.

74 yıl önce Türklük davası, milli ve manevi değerlerin müdafaası uğruna canlarını feda eden Yücel Teşkilatı şehitleri anısına okul bahçesine dikilen anıtı ziyaret eden Şentop ve heyeti, burada dua etti.

Şentop, buradaki konuşmasında, herkesin 21 Aralık Türkçe Eğitim Bayramı’nı tebrik ettiğini belirterek, “Sizlere Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın bol bol selamları var, sizlerin Türkçe Eğitim Bayramı’nızı en kalbi duygularıyla kutluyor, evlatlarımızın gözlerinden öpüyor.” ifadesini kullandı.

Tefeyyüz İlköğretim Okulu’nu, Kuzey Makedonya’da Türkçe eğitimin sembolü olmuş 138 yıllık geçmişe sahip bir ulu çınar olarak nitelendiren Şentop, öğrencilerin bu okulda alacağı eğitimle bu coğrafyada Türk kimlik ve medeniyetinin temsilcileri olacağını söyledi.

Şentop, bundan dolayı Türkçe öğrenimine büyük önem verilmesi ve Türkçe’yi tüm incelikleriyle öğrenmek için büyük gayret sarf edilmesi gerektiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:

“Geleceğin doktorları, öğretmenleri, mühendisleri, hukukçuları, siyasetçileri olarak hem Balkanların hem de dünyanın geleceğini şekillendirmek sizlerin elinde olacaktır. Bu okulda aldığınız nitelikli eğitimle inanıyorum ki, bu toprakların refahını artıracak, Balkanlar’a huzur ve istikrar getirecek, barışı da daimi kılacak olan nesil sizler olacaksınız. Bunun için Türkçeye ve Türk edebiyatına da özel bir ilgi ve alaka göstermelisiniz. Çünkü bu topraklardan Türk edebiyatını derinden etkileyen edebi eserler çıkmaya devam etmeli, Balkanlar’dan yeni Yahya Kemal’ler, yeni Abdülfettah Rauf’lar doğmalıdır.”

TRT Çocuk, Batı’nın çocuklar üzerindeki kültürel hegemanyasını kırdı

Çocukların Türkçe eğitimine katkısı olacak bir konuya da dikkati çekmek istediğine değinen Şentop, şu ifadeleri kullandı:

“Yıllardır Türkçe özgün içerikler üreten TRT Çocuk televizyonu, özellikle buradaki evlatlarımız gibi Türkiye dışında yaşayan Türk kardeşlerimizin gerek Türkçe’yi doğru öğrenmesi gerekse kültür ve değerlerimizi daha iyi anlaması açısından oldukça faydalı programlar yapmaktadır. Türkiye’de ve Türkiye dışında oldukça popüler olan Rafadan Tayfa, İstanbul Muhafızları, Niloya, Nasreddin Hoca Zaman Yolcusu, Elif ve Arkadaşları ve bunlar gibi daha onlarca çizgi film ile TRT Çocuk her yaştan çocuğa hitap etmeyi başarabilmektedir.

Türkçe dil eğitimi açısından oldukça faydalı bulduğumuz bu çizgi filmlerle çalışkanlık, dayanışma, dostluk, arkadaşlık, vefa, aile, vatan, bayrak, milli kültür, sevgi, saygı, sorumluluk, dürüstlük, yardımlaşma, adalet, merhamet gibi birçok değer çocuklarımıza eğlenceli şekilde öğretilmektedir. Büyük ölçüde Batı’nın çocuklarımız üzerindeki kültürel hegemonyasını kırmayı başaran TRT Çocuk yapımlarını, çocuklarımızla birlikte izleyelim lütfen.”

Şentop, çocukların, her gün saatlerce zamanı israf etmeden hem dil eğitimlerine hem de kültür ve değerlerini öğrenmelerine katkı sunacak bu çizgi filmleri izlemelerinin önemli olduğunu vurguladı.

TBMM Başkanı Şentop, çocukların Türkçesinin gücünün, onların dünyaya bakışlarını zenginleştireceğini ve Orta Asya’dan Balkanlar’a kadar aynı dilde konuştukları, aynı duyguları hissettikleri, aynı ülküye sahip oldukları, aynı değerleri paylaştıkları milyonlarca çocukla doğrudan temas kurmalarını mümkün kılacağını dile getirdi.

“Çocuklarımız bizim kültürümüzden olan içeriklere ulaşabilmelidir”

Şentop, “Türkçe konuşmak, Türkçe yazmak kadar Türkçe düşünmek ve her olay karşısında bir Türk gibi davranabilmek de önemlidir.’ demişti Şerafeddin Ferid Yücelden. İşte çocuklarımızın Türkçe düşünebilmesi, her olay karşısında bu anlayışla, bu şuurla davranabilmesi için çocuklarımız bizim kültürümüzden olan içeriklere ulaşabilmelidir. Çocuklarımız, izlediği çizgi filmlerde, bir yer sofrasına oturan, bir ekmeği bölüşen Türk ailesini, zor durumdaki arkadaşlarının bakkal borcunun ödenmesi için bütün mahalleyi harekete geçiren gençleri, dayanışmayı, yardımlaşmayı görmelidir.” diye konuştu.

“İstanbul Muhafızları” çizgi filminde, İstanbul’daki gerçek tarihi eserlerle ilgili güzel hikayelerin ve anekdotların eğlenceli şekilde anlatıldığını aktaran Şentop, çocukların bunları önce izlemesinin ardından imkanlar dahilinde İstanbul’u ziyaret etmesinin önemli olduğunu söyledi. Şentop, bu konuda da ellerinden gelen desteği vereceğinin altını çizdi.

Şentop, dilin, bir toplumu millet yapan en önemli unsur olmasının yanı sıra kültür hazinesinin nesillerden nesillere aktarılmasını sağladığını ve bu hazineyi muhafaza edip yaşattığını ifade etti.

Burada çocuklara Türkçe öğretmekle onlara sadece bir dil öğretilmediğini vurgulayan Şentop, Türk milletinin binlerce yıldır biriktirdiklerinden inşa ettiği büyük medeniyetin her bir unsurunun da çocuklara aktarıldığını kaydetti.

“Balkanlar’daki Türklerin Türkçeye verdiği önem büyük bir takdiri hak ediyor”

TBMM Başkanı Şentop, bu topraklara Türkçenin gelişinin esasen Osmanlılardan da öncelere dayandığını söyledi.

Türkçe’nin bu topraklarda 1500 yılı aşkın bir tarihinin bulunduğuna dikkati çeken Şentop, şunları kaydetti:

“O tarihlerden bu yana burada önemli bir nüfus oluşmuş ve Türkçe, bu toprakların dillerinden biri olarak konuşulmaya başlanmıştır. O zamanlardan bugüne kadar güzel Türkçe burada kök salmış, hem bu topraklarla zenginleşmiş hem bu toprakları zenginleştirmiştir. İnternette, sosyal medyada yaygın şekilde paylaşılan bir video var. Balkanlar’dan genç bir kardeşimize, Türkiye’den bir muhabir röportaj yapmak için mikrofon uzatıyor. Muhabir, ‘burada mikrofon uzattığımız herkes ‘Türkçem iyi değil’ deyip konuşmak istemiyor’ deyince, o genç kardeşimiz ‘o kadar da değil, Türkçeme laf ettirmem’ diyor. Ve devam ediyor ‘Söz gelimi İstanbul’dansınız. Size Türkçenin gelişi 1453, biz 1380’lerden, yani sizden 70 yıl daha önce Türkçeyi burada konuşuyorduk.’ diyor. Buradan dilin, milli kimliğin ne kadar önemli bir unsuru olduğunu bilen o kardeşimize selam gönderiyorum. Kendisinin Türkçede bulduğu o özgüveni buradaki bütün kardeşlerimizin de yaşamasını arzu ediyorum.”

Balkanlar’daki Türklerin Türkçeye verdiği önemin büyük bir takdiri hak ettiğini vurgulayan Şentop, bu kişilerin dirayetli duruşu ve emekleri sayesinde bin yıllık medeniyetin halen burada yaşadığını, bu ruhun ve kimliğin Balkanlar’da halen varlığını sürdürdüğünü belirtti.

Şentop, bir toplumun varlığını sürdürebilmesi, kimliğini koruyabilmesi, değerlerini bir sonraki nesle aktarabilmesi için dilini korumasının şart olduğuna işaret ederek, dilini koruyamayan bir toplumun zaman içerisinde varlığını sürdürebilmesinin imkansızlaştığını vurguladı.

Türkçe eğitimin asırlık çınarı olan Tefeyyüz İlköğretim Okulu’nun 1884’ten bu yana çok zorlu zamanlarda ayakta kalmayı başardığını, Türkçenin bu topraklarda varlığını sürdürmesinde öncü rol oynadığını belirten Şentop, okulun kurulmasında ve 138 yıldır ayakta kalarak bugüne gelmesinde emeği olan başta Hilmi Bey Derala olmak üzere herkesi hayırla yad ettiğini, ölenlere Cenabıhak’tan rahmet ve mağfiret, hayatta olanlara sağlık ve başarılar dilediğini söyledi.

Şentop, Üsküp’te Sultan Murat Camisi’ni ziyaret etti

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Kuzey Makedonya ziyareti kapsamında başkent Üsküp’teki Sultan Murat Camisi’ni ziyaret etti. Şentop ve beraberindeki heyet, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından restore edilen Sultan Murat Camisi ve yanında bulunan Saat Kulesi hakkında yetkililerden bilgi aldı.

Camiyi ziyaret edip burada incelemede bulunan Şentop ve beraberindeki heyet, ardından Şule Yüksel Şenler Kız Öğrenci Yurdu’na geçti. Şentop yurtta yetkililerden çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *